Αύξηση της φτώχειας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή θα προσθέσει στη λίστα των φτωχών του πλανήτη 100.000.000 ανθρώπους μέχρι το 2030. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι αλλαγές στο κλίμα πλήττουν κυρίως τους φτωχότερους, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ξηρασία οδηγούν σε ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων.

Έρευνα, με τίτλο «Κύματα σοκ: η διαχείριση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στη φτώχεια», που βασίστηκε σε στοιχεία από 92 χώρες και δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, περιγράφει το μέλλον με τον πιο ζοφερό τρόπο.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι προβλεπόμενες ζημίες των καλλιεργειών εξαιτίας της κλιματική αλλαγής θα αυξηθούν από το 5% που εκτιμάται για το 2030 σε 30% το 2080. Επίσης, η έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προσθέσει 150 εκατομμύρια ανθρώπους στη λίστα εκείνων που είναι ευάλωτοι στην ελονοσία, στη διάρροια και σε καχεκτική ανάπτυξη.

Με απλά λόγια πρόκειται για ένα ντόμινο με πολλαπλές επιπτώσεις, όχι μόνο στο εισόδημα και στην ποιότητα της ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φτωχές ζώνες του πλανήτη, αλλά και στην ευημερία των ανθρώπων που ζουν στις πλούσιες χώρες.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνουν ότι αυτή η ακραία επιδείνωση των συνθηκών ζωής -εξαιτίας των αλλαγών στο κλίμα- όχι μόνο θα διατηρούσε αλλά και θα οδηγούσε σε αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων σε πιο ασφαλείς χώρες.

Κοντολογίς, οι μεταναστευτικές ροές, αν δεν αντιστραφεί η σημερινή δυναμική, όχι μόνο δεν θα περιοριστούν τα επόμενα χρόνια, αλλά κινδυνεύουν να αυξηθούν προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων -και οικονομικών- στις οικονομίες της Δύσης, καθώς θα αυξηθούν οι δαπάνες υποδοχής, ενσωμάτωσης, διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων .

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα 702 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στον κόσμο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα και οι οποίοι αμφισβητούνται καθώς τα κριτήρια εισοδήματος που έχουν τεθεί (1,90 δολάριο ημερήσιο εισόδημα) είναι πολύ χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται σε δεδομένα που αφορούν στο σύνολο του πλανήτη.

Το όριο αυτό καθορίστηκε με βάση στοιχεία από 15 αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που ουσιαστικά αγνοεί δεκάδες εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους που ζουν στις πλουσιότερες χώρες.

Παρ’ όλα αυτά όμως ακόμη και αν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, ο αριθμός των φτωχών στα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί σε 900 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ