Παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα

Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή υιοθέτησαν το Σάββατο το βράδυ μια ιστορική συμφωνία, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως τα κύματα καύσωνα, η ξηρασία, οι πλημμύρες και η τήξη των πάγων, η συμφωνία θέτει τον πολύ φιλόδοξο στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης «αρκετά πιο κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου».

Προτρέπει επιπλέον τα κράτη που την υπέγραψαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, ένα πάγιο αίτημα των πλέον ευάλωτων χωρών. Έως σήμερα στόχος ήταν οι 2 βαθμοί Κελσίου.

Τέλος, η χορήγηση βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, που αναμένεται να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο το 2020, αναμένεται να είναι «ένα κατώτατο όριο», ενώ απευθύνεται έκκληση να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω. Αυτό αποτελούσε, επίσης, μια αξίωση των χωρών του Νότου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ