Όμιλος Quest: Quest for Excellence

Στον πρώτο Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου Quest αποτυπώνεται το όραμα του Ομίλου, Τεχνολογία – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα, και καταδεικνύεται το επίπεδο ωρίμασης της κοινωνικής υπευθυνότητας των ανθρώπων του. Η έκδοση Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του Ομίλου Quest για την αειφορία και τη διαφάνεια και αναπόσπαστο μέρος της επιχειρησιακής στρατηγικής του. Ο  Όμιλος Quest, από την αρχή της δραστηριότητάς του, έχει προσανατολιστεί στη διαρκή ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση του επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος. Στο έντυπο, αποτυπώνεται αδρά η συνεισφορά του στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας όλα τα χρόνια της δραστηριότητάς του, καθώς μέσω των δραστηριοτήτων που περιγράφονται, παράγεται αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Απολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του GRI και συγκεκριμένα ακολουθώντας το πρότυπο G4 In accordance – Core και θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής, κύριο εργαλείο επικοινωνίας του ομίλου με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

Η εταιρική στρατηγική

Ο Απολογισμός απεικονίζει τη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου και τις επιλογές του για την καλύτερη διαχείριση των πόρων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις που αναπτύσσει ο  Όμιλος Quest, αφορούν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους, τους πελάτες, τους συνεργάτες, τους εργαζομένους, την επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία γενικότερα. Στην πράξη, ο όμιλος συνδέει απόλυτα την Κοινωνική Υπευθυνότητα με την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, δίνοντας έμφαση στη διαφύλαξη της ακεραιότητας και των αξιών του. Η δημιουργία δεικτών μέτρησης και η παρουσίαση της εξέλιξής τους από χρόνο σε χρόνο για κάθε τομέα που παρουσιάζεται στον Απολογισμό, αποτελεί μία επιπλέον δέσμευση για την επίτευξη των εταιρικών στόχων και ένα επιπλέον κίνητρο για βελτίωση.

 

Το περιεχόμενο του Απολογισμού

Με βάση την Ανάλυση της Ουσιαστικότητας (Materiality Assessment), στον Απολογισμό δίνεται έμφαση στους πιο σημαντικούς για τον  Όμιλο Quest τομείς, που είναι το Ανθρώπινο Δυναμικό, η Εταιρική Διακυβέρνηση, η σχέση με την Αγορά, η συνεισφορά στην Κοινωνία και η προστασία του Περιβάλλοντος. Σε κάθε κεφάλαιο αναδεικνύονται τα σημαντικά θέματα, όπως αναγνωρίστηκαν και ιεραρχήθηκαν στο πλαίσιο εξειδικευμένου materiality workshop, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικού δείγματος του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και μέσα από την ανάλυση ερωτηματολογίων, που συμπλήρωσαν εκπρόσωποι των άλλων ενδιαφερομένων μερών. Ο  Όμιλος Quest, αναγνωρίζοντας την αξία της Παιδείας ως θεμέλιο ανάπτυξης, στράφηκε από την αρχή στην ενίσχυση του ρόλου της Τεχνολογίας και προς την κατεύθυνση αυτή ανέπτυξε δράσεις για τη διάδοση των νέων τεχνολογιών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας μέσα από την εκπαίδευση, αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας σε θέματα εκπαιδευτικά, που ξεκινούν από τα πρώτα σχολικά χρόνια και φτάνουν μέχρι την υποστήριξη νέων φοιτητών με υποτροφίες.

Αποκορύφωση των δράσεων του ομίλου που αφορούν στους νέους, είναι η δημιουργία της IQbility, ενός εκκολαπτηρίου για τη νεανική επιχειρηματικότητα, που βοηθά με συστηματικό και δομημένο τρόπο επιχειρηματικές ομάδες νέων, να εξελιχθούν σε επιχειρήσεις με εμπορικά εκμεταλλεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας, παρέχοντάς τους μέσα, πόρους, υποδομές και mentoring. Μέχρι σήμερα η IQbility έχει υποστηρίξει έξι start ups, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 50 νέοι επιστήμονες.

Στον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου Quest για το 2014 συμμετείχαν οι εταιρείες Info Quest Technologies, Uni Systems, iSquare και ACS.
89% των εργαζόμενων του Ομίλου Quest αισθάνεται εργασιακή ασφάλεια και εμπιστοσύνη για την πορεία του ομίλου.
83% των εργαζόμενων Ομίλου Quest εκπαιδεύτηκε μέσα στο 2014, ενώ 25 από αυτούς παρακολούθησαν πρόγραμμα Mini MBA.
155 νέες πιστοποιήσεις έγιναν σε προϊόντα, προγράμματα και εφαρμογές διεθνών κατασκευαστών.
250 οικογένειες αστέγων υποστηρίχθηκαν με ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα.
2.450 ώρες mentoring από στελέχη του Ομίλου Quest σε νέους επιχειρηματίες στο πλαίσιο της IQbility.
10% μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα σε σχέση με το 2013.
16,5 τόνοι διαφόρων υλικών (χαρτί, συσκευές, συσσωρευτές κ.ά.) ανακυκλώθηκαν το 2014.

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 53 του CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ