ΕΚΠΑ: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά προσφύγων

Η παρέμβαση του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα παρουσιάσθηκε σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης με την μορφή μιας παιδαγωγικής παρέμβασης που αποφάσισε η ΓΣ του Τμήματος να οργανώσει το Σεπτέμβριο του 2015. Μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Καθηγήτριας κ. Αλ. Ανδρούσου και τη στήριξη όλων των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού του Τμήματος, ανέλαβε να οργανώσει μια παρέμβαση δοκιμάζοντας να δουλέψει σε ένα ανοιχτό, δυναμικό και ιδιαιτέρως ρευστό πλαίσιο.

Αυτή η εκπαιδευτική–κοινωνική παρέμβαση έχει ως αποδέκτες τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στον Ελαιώνα και αποσκοπεί να τα βοηθήσει να εκφραστούν, να παίξουν, να διασκεδάσουν και να λειτουργήσουν πάλι ως παιδιά.  Οι δράσεις οργανώνονται με βάση τη θεωρητική θέση της Κριτικής Παιδαγωγικής, που αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση των φοιτητών και των φοιτητριών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.

Στην εκδήλωση συμμετείχε μεγάλο μέρος των φοιτητών και των φοιτητριών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, πολλά μέλη ΔΕΠ και διοικητικά στελέχη του Πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης, καθηγητής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος, στην προσφώνησή του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μπροστά στο σημερινό δράμα δεν έκλεισε τα μάτια. Από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες με τις δυνάμεις και τον τρόπο του. Πολλά μέλη Δ.Ε.Π. μεμονωμένα, Μονάδες, Τμήματα και Σύλλογοι ανέπτυξαν τη δράση τους, έτσι ώστε να προσφέρουν ό,τι ήταν δυνατό στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Η πανεπιστημιακή μας κοινότητα συγκρότησε κεντρικά ένα Δίκτυο Αλληλεγγύης και προσφοράς για τους πρόσφυγες, πιστεύοντας ότι μπορούμε, παρά τις δυσκολίες, να προσφέρουμε περισσότερα».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία κ. Β. Τσελφές αναφέρθηκε στη σημασία της παρέμβασης αυτής και στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια και ανάπτυξη και νέων δράσεων.

Η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Θ. Δραγώνα στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο τεράστιο προσφυγικό κύμα, που όπως τόνισε «είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κοινωνία σε πολλά επίπεδα. Μας δοκιμάζει, μας πανικοβάλει, μας αποσταθεροποιεί,  μας θυμώνει και μας ενοχοποιεί, μας βγάζει μερικές φορές έναν κακό εαυτό, αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ο καλός εαυτός που υπερίσχυσε σε τόσες και τόσες περιπτώσεις. Ένας τέτοιος καλός εαυτός είναι αυτό που γίνεται σήμερα εδώ ενταγμένο στην κινητοποίηση ολόκληρου του πανεπιστημίου μας για το προσφυγικό».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη της παρέμβασης, καθηγήτρια κ. Ανδρούσου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η πρόκληση είναι μεγάλη για όλη την κοινωνία και μεγαλύτερη για την πανεπιστημιακή κοινότητα που εκπαιδεύει τις νέες γενιές. Ελπίζω η σημερινή ημερίδα μας να αποτελέσει την αρχή για την δημιουργία συνεργασιών με στόχο ακριβώς τη συλλογικότητα και τον πολλαπλασιασμό της αποτελεσματικότητάς μας. Για το καλό όλων και όχι μόνο των προσφύγων σήμερα, μεταναστών χθες, ποιος ξέρει ποιών αύριο».

Ακολούθησε η παρουσίαση αναλυτικά των παρεμβάσεων από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος.

Εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων χαιρέτισε την εκδήλωση και ευχαρίστησε για την παρέμβαση ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων και διοικητικό στέλεχος του ΕΚΠΑ κ. Λ. Παπαγιαννάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ