Η Unicef για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η UNICEF ανακοινώνει ότι η επιδίωξη για παροχή πρόσβασης σε πόσιμο νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί τόσο την παροχή όσο και την ασφάλεια του νερού για εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή πλημμύρες.

Το 2015, καταληκτική ημερομηνία των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, όλοι, εκτός από 663 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό από βελτιωμένες πηγές – που υποτίθεται ότι προστατεύουν το νερό από την επαφή με περιττώματα. Ωστόσο, τα δεδομένα από νέες διαθέσιμες τεχνολογίες ελέγχου, δείχνουν ότι ένας εκτιμώμενος αριθμός 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να πίνουν νερό μολυσμένο από το e-coli – που σημαίνει ότι περιέχεται υλικό από περιττώματα στο νερό τους, ακόμη και από ορισμένες βελτιωμένες πηγές.

«Τώρα που μπορούμε να ελέγχουμε το νερό πιο φτηνά και αποτελεσματικά από ό, τι ήμασταν σε θέση να κάνουμε όταν τέθηκαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας, συνειδητοποιούμε το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όσον αφορά το καθαρό νερό», δήλωσε ο Sanjay Wijeserkera, Επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων Νερού & Υγιεινής της UNICEF. «Με τους νέους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, δεν ξεκινάμε από εκεί όπου σταμάτησαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας. Είναι ένα εντελώς καινούργιο εγχείρημα.»

Ένας από τους κύριους παράγοντες της μόλυνσης του νερού από κόπρανα είναι η κακή υγιεινή. Παγκοσμίως 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν κατάλληλες τουαλέτες και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αφοδεύουν στο ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει ότι τα κόπρανα μπορεί να είναι τόσο διάχυτα σε πολλές χώρες και κοινότητες που ακόμη και κάποιες βελτιωμένες πηγές νερού να μολύνονται.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια του νερού αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όταν το νερό δεν επαρκεί κατά τη διάρκεια ξηρασιών, οι πληθυσμοί καταφεύγουν σε μη ασφαλή επιφανειακά ύδατα. Από την άλλη μεριά, οι πλημμύρες καταστρέφουν εγκαταστάσεις νερού και αποχέτευσης και εξαπλώνουν τα λύματα, προκαλώντας πολύ συχνά αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό όπως η χολέρα και η διάρροια.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πρόκειται επίσης να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το νερό όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός – και τώρα ο Ζίκα – καθώς οι πληθυσμοί των κουνουπιών αυξάνονται και η γεωγραφική τους εμβέλεια επεκτείνεται.

Σύμφωνα με τη UNICEF, πιο ευάλωτα είναι τα σχεδόν 160 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο που ζουν σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο ξηρασίας. Περίπου μισό δισεκατομμύριο ζουν σε ζώνες πλημμυρών. Τα περισσότερα από αυτά ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία.

Η UNICEF ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, με γνώμονα τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές για τα αποθέματα νερού. Για παράδειγμα:

  • Σχεδόν 20.000 παιδιά στο Μπαγκλαντές έχουν πλέον πρόσβαση σε πηγές νερού ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές, μέσω ενός συστήματος αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα που συγκρατεί το νερό κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, το καθαρίζει και το αποθηκεύει στο υπέδαφος.
  • Στη Μαδαγασκάρη, η UNICEF βοηθά τις τοπικές αρχές να φτιάξουν αίθουσες διδασκαλίας για 80.000 παιδιά, ανθεκτικές σε κυκλώνες και πλημμύρες και παρέχει πρόσβαση σε πηγές νερού ανθεκτικές στις καταστροφές.
  • Στο επιρρεπές σε ξηρασίες Κιριμπάτι, νέες εγκαταστάσεις συλλογής και αποθήκευσης όμβριων υδάτων βελτιώνουν την πρόσβαση των κοινοτήτων σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Στην πρόσφατη έκθεση της “Unless We Act Now” (Εκτός και αν δράσουμε τώρα), η UNICEF έχει δημιουργήσει μια ατζέντα 10 σημείων για την κλιματική αλλαγή και τα παιδιά. Καθορίζει συγκεκριμένα μέτρα για τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τους απλούς ανθρώπους, προκειμένου να διασφαλισθεί το μέλλον των παιδιών και τα δικαιώματά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ