Google: Υποστηρίζει το Ideas Box

Οι Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα παρουσιάζουν, με την υποστήριξη της Google.org, το “Ideas Box” (Κουτί των Ιδεών) στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα πρώτα δύο “Ideas Box” αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές Μαρτίου στην Ελλάδα, στη Λέσβο και στην Αθήνα.

Το “Ideas Box” αναπτύχθηκε από τις Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα και σχεδιάστηκε από τον Philippe Starck. Πρόκειται για ένα κινητό κέντρο πρόσβασης σε πληροφορία σε μορφή μεγάλης εργαλειοθήκης τοποθετημένο επάνω σε δυο παλέτες που μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να  στηθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά, δημιουργώντας έναν χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και επικοινωνίας   27.8 τετραγωνικών μέτρων.

Το “Ideas Box” προσφέρει σύνδεση στο διαδίκτυο, υπολογιστές και tablets, εκπαιδευτικό υλικό, βιβλία, δυνατότητα κινηματογραφικής προβολής και πληροφορίες  σχετικές με τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες υποδοχής. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τρεις επείγουσες ανάγκες:

  • Προσφέρουν ένα ασφαλές και φιλόξενο χώρο για παιδιά, εφήβους και ευάλωτα άτομα, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανασφάλεια.
  • Παρέχουν σύνδεση στο ίντερνετ και εργαλεία επικοινωνίας για να μπορούν οι πρόσφυγες να αναζητήσουν οικεία τους πρόσωπα,  ή απλά να έλθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους.
  • Παρέχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για νομικές και διοικητικές διαδικασίες, όπως και για υπάρχοντες φορείς και υπηρεσίες στην περιοχή που βρίσκονται.

«Για τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και άντρες που ρισκάρουν τη ζωή τους ενώ ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, είναι επείγον να παρέχουμε πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες στην γλώσσα τους, εργαλεία επικοινωνίας και ένα ασφαλές μέρος για να ξεκουράζονται. Το “Ideas Box” προσφέρει μία καινοτόμα και προσαρμοσμένη λύση για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του κόσμου, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πρώτα εργαλεία που χρειάζονται για να ανασυγκροτηθούν». Patrick Weil, Πρόεδρος των Βιβλιοθηκών Χωρίς Σύνορα.

Τα “Ideas Box” επιτρέπουν την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων (εκμάθηση γλωσσών, ακαδημαϊκή υποστήριξη και δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα) και υπηρεσιών έτσι ώστε να διευκολύνουν την ανασυγκρότηση των προσφύγων.

Το πρώτο “Ideas Box” στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο κέντρο φιλοξενίας του Μόρια στη Λέσβο- σε συνεργασία με την οργάνωση «Save The Children»- και στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα στην Αθήνα. Σύντομα θα εγκατασταθούν και άλλα τέτοια κουτιά” στη Γερμανία, την Τουρκία και τη Γαλλία (το κέντρο Jean Quarré στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού, σε συνεργασία με την Emmaüs και την πόλη του Παρισιού).

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Google.org, το φιλανθρωπικό τμήμα της Google.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ