Τσιρώνης: Υπέγραψε τη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, υπέγραψε την Παρασκευή 22 Απριλίου, εκ μέρους της Ελλάδας, την Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, σε ειδική εκδήλωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και υπέγραψαν την Συμφωνία Αρχηγοί Κρατών και Υπουργοί Περιβάλλοντος από 170 χώρες. Σημειώνεται ότι η υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική υλοποίηση της. Θα ακολουθήσει η επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια και η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 55 χώρες που είναι υπεύθυνες τουλάχιστον για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως το 2100 πολύ κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, στοχεύοντας στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5° C.

Στην ομιλία του, ο  Γιάννης Τσιρώνης τόνισε πως πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση και οι ευρωπαϊκές προσπάθειές για την αντιμετώπιση της έχουν μετατρέψει την Ε.Ε σε μια από τις αποδοτικές οικονομίες στον κόσμο, με χαμηλά επίπεδα εκπομπών CO2 ανά ΑΕΠ. Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε, πιστεύει ακράδαντα ότι μια οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Ο Έλληνας Αν. Υπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι αναγνωρίζουμε πλήρως τη σχέση μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής και στο πλαίσιο αυτό, η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ πρέπει να συμβαδίζει με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων. Συνεπώς, υπάρχει ένα τεράστιο έργο μπροστά, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μεγεθύνονται.

Τέλος, ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό θέμα, αναφέροντας για παράδειγμα την ένταση και τις αντιδράσεις σε ορισμένες χώρες που προκαλείται από μια πιθανή φιλοξενία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, και, αυτό μας δίνει μια ιδέα για τις πιθανές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκληθεί από την εκτόπιση εκατομμυρίων κλιματικών προσφύγων, ενώ κατέληξε, τονίζοντας ότι, ως εκ τούτου, η ανάγκη για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού είναι επιτακτική ανάγκη και στην επερχόμενη διαπραγματευτική περίοδο της UNFCCC, τον Μάιο στη Βόννη, όπου θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι στην έγκαιρη υλοποίηση του φιλόδοξου και ολοκληρωμένου προγράμματος εργασίας της Συμφωνίας των Παρισίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ