CSR Hellas: Ολοκλήρωση συνάντησης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για τα SDGs

To CSR Hellas (Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), συντονιστής φορέας του Global Compact Network Hellas, συμμετείχε ενεργά με τους κ.κ Μαρία Αλεξίου και Πάκη Παπαδημητρίου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΔΣ αντιστοίχως, στην πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα, σημερινή συνάντηση διαλόγου μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα: «Εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης  της Πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ – Sustainable Development Goals (SDGs

Στόχος της συνάντησης ήταν η ανάγκη εξεύρεσης ενός κοινού πεδίου για την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αναφορικά με τους SDGs

Από πλευράς ιδιωτικού τομέα, εκτός του CSR Hellas  στη συνάντηση συμμετείχαν, με εισηγήσεις για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει και τα σχέδια δράσης που προετοιμάζουν για την εφαρμογή των SDGs, οι επιχειρηματικοί φορείς: Συμβούλιο ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη με τον κ. Μάρκο Λουκογιαννάκη, Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) με την κυρία Αλεξάνδρα Πάλλη, μέλος  ΔΣ ΕΒΕΑ και Γραμματέα ΔΣ του CSR Hellas.

Ακολούθως, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων-μελών του CSR Hellas και του Global Compact Network Hellas, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. και ΤΙΤΑΝ Α.Ε. παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο έχουν ήδη ιεραρχήσει τις επιχειρηματικές τους προτεραιότητές σε συνδυασμό με τους SDGs και μετέφεραν την εμπειρία τους από την εφαρμογή πρακτικών ΕΚΕ που εμπίπτουν σε ορισμένους από αυτούς τους στόχους.

Από πλευράς Δημοσίου, εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών, παρουσιάσεις για την προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με τους SDGs, έγιναν από τα Υπουργεία: Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Τέλος σύντομες παρεμβάσεις έγιναν και από εκπροσώπους ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών ενώ η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η σημερινή εκκίνηση του διαλόγου και της συνεργασίας για μια εθνική προσέγγιση στην επίτευξη των SDGs ήταν το πρώτο βήμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Κοινή παραδοχή υπήρξε η αναγκαιότητα της γόνιμης συνεργασίας όλων των παραγόντων που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρα μας.

Θα πρέπει τέλος να τονισθεί ότι , αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η δημιουργία, από την Κυβέρνηση, της οργανωτικής δομής για την εφαρμογή των SDGs και το πλαίσιο συνεργασίας που θα διαμορφωθεί μεταξύ αφενός μεν του Δημοσίου αφετέρου δε των επιχειρηματικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα καθώς και της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ