Όμιλος ΟΤΕ: Βιώσιμο επιχειρείν με μετρήσιμα αποτελέσματα

Ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί καθιερωμένη πολυετή πρακτική του Ομίλου ΟΤΕ για την αναλυτική παρουσίαση των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, αλλά και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων των δράσεων αυτών. Περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τη συμβολή της εταιρείας στην αγορά, την κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς και τις ενέργειες που αφορούν στο μεγαλύτερο κεφάλαιό της, τους εργαζομένους της. Ο Απολογισμός αποτελεί σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και βάση διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) της εταιρείας, ώστε να αποκτήσουν συνολική εικόνα των επιδόσεων του ομίλου στους τομείς δραστηριοποίησής του.

Είναι δύσκολο να αποδώσει κάποιος τη συνολική εικόνα ενός ευρύτατου πεδίου δράσεων με τρόπο σύντομο, απλό και κατανοητό σε όλους, επενδυτές, stakeholders και ευρύ κοινό. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη δημιουργία ενός τέτοιου απολογισμού.

 

Γιατί ηλεκτρονικά

Ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης προσελκύει το ενδιαφέρον αναλυτών και επενδυτών, καθώς οι επιδόσεις των εταιρειών σε ό,τι αφορά το βιώσιμο επιχειρείν καθίστανται όλο και πιο σημαντικές για την επενδυτική κοινότητα. Πρόσφατες έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καταδεικνύουν, ωστόσο, ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας των εταιρειών και από το ευρύ κοινό. Ο κόσμος θέλει να ενημερωθεί και να καταλάβει τι κάνουν οι εταιρείες και γιατί το κάνουν, ποια προϊόντα και υπηρεσίες διαθέτουν, τι επιστρέφουν στην κοινωνία, αν λειτουργούν υπεύθυνα. Πλέον, οι καταναλωτές όλο και περισσότερο, συνυπολογίζουν την κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα μιας εταιρείας προτού την επιλέξουν.

Το στοίχημα για τον  Όμιλο ΟΤΕ είναι να δημιουργήσει έναν ενδιαφέροντα αλλά ταυτόχρονα κατανοητό απολογισμό για περισσότερα κοινά. Να πει την ιστορία πίσω από τη δράση ή το αποτέλεσμα. Οι ιστορίες αυτές πρέπει να ειπωθούν απλά και κατανοητά και να έχουν ως πρωταγωνιστή τον άνθρωπο: τους εργαζομένους, τους πελάτες, τα άτομα ή τις κοινωνικές ομάδες που επωφελούνται από τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας. Και όλα αυτά με τη χρήση της τεχνολογίας, μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που επιτρέπει να αξιοποιηθούν διαδραστικά εργαλεία όπως web graphics, videos, και εφαρμογές που αναδεικνύουν το περιεχόμενο και βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των στοιχείων. Παράλληλα, καθιστά τον απολογισμό διαθέσιμο σε όλους παντού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Το μέλλον στα reports Αειφορίας

Οι περισσότερες εταιρείες ήδη εκδίδουν ξεχωριστούς απολογισμούς Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ οι πρακτικές δημοσίευσης των σχετικών πληροφοριών εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς. Με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία γίνεται πλέον υποχρεωτική για τις μεγάλες εταιρείες η δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων στους απολογισμούς τους.

Το μεγάλο ζητούμενο τελικά για τις εταιρείες είναι να παρουσιάσουν πώς μη χρηματοοικονομικά στοιχεία ενσωματώνονται στο επιχειρηματικό μοντέλο και τη στρατηγική τους και συνεισφέρουν στην εξέλιξη και την επίδοσή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται και η πρακτική των Ενιαίων Απολογισμών, μια τάση συνεχώς ενισχυόμενη, την οποία ακολουθούν ήδη αρκετές εταιρείες διεθνώς.

 

Αναδημοσίευση από το CSR Reports (6η έκδοση)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ