Piaggio Wi-Bike: Νέος, καινοτόμος τρόπος μετακίνησης

Εδώ και σχεδόν εβδομήντα χρόνια, ο Όμιλος Piaggio είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά την ανάπτυξη, την παραγωγή αλλά και τις πωλήσεις καινοτόμων μέσων μετακίνησης.

Η αναζήτηση λύσεων που συνδυάζουν την ελευθερία και την απλότητα του ταξιδιού με την ποιότητα ζωής και τον σεβασμό για το περιβάλλον αποτελεί αποστολή του Ομίλου Piaggio από την ίδρυσή του. Θεμελιωμένη στην έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία, η κορυφαία θέση που κατέχει ο Όμιλος Piaggio ενισχύεται εδώ και δεκαετίες μέσω της παροχής προϊόντων που χάρισαν σε ολόκληρες γενιές την ελευθερία και επανακαθόρισαν πολλές φορές την έννοια του όρου «μετακίνηση», δημιουργώντας, όχι μόνο νέα μέσα μεταφοράς, αλλά και νέους τρόπους ζωής, επειδή η μετακίνηση είναι πάντοτε συνώνυμη με την ελευθερία.

Η θρυλική Vespa, που γεννήθηκε τη μεταπολεμική εποχή, τα πιο ευέλικτα και ελαφρά μοτοποδήλατα των δεκαετιών του ’60 και του ’70, στη συνέχεια τα ηλεκτρικά οχήματα διπλής λειτουργίας και, τέλος, οι υβριδικοί κινητήρες –μοναδικοί αυτού του είδους στον κόσμο των scooter– αποτελούν ορόσημα μιας πολιτιστικής και τεχνολογικής πρωτοπορίας που πάντοτε χαρακτήριζε το πάθος του Ομίλου Piaggio για την καινοτομία, με την κυκλοφορία του πρώτου ηλεκτρικού οχήματος ήδη από το 1975.

Από αυτήν τη μοναδική παράδοση στυλ και τεχνολογίας γεννήθηκε το Piaggio Wi-Bike, ένα εντελώς νέο όχημα που καλύπτει ακόμα και τις πιο σύνθετες ανάγκες και σύγχρονες τάσεις μετακίνησης.

Το Piaggio Wi-Bike υπερβαίνει την έννοια του ποδηλάτου με υποβοήθηση πεταλιού και εισέρχεται στην αγορά ως ένα όχημα που καλύπτει με σφαιρικό τρόπο τις πιο προχωρημένες ανάγκες μετακίνησης, η οποία πλέον δεν αποσκοπεί μόνο στην ικανότητα μετακίνησης, αλλά και στην ύπαρξη και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των πιο σύγχρονων δικτύων και τρόπων αλληλεπίδρασης με το όχημα.

Χάρη στην τεχνολογία PMP (Piaggio Multimedia Platform), το Wi-Bike διαθέτει μια εξαιρετικά εξελιγμένη διασύνδεση ανθρώπου-οχήματος, που εγγυάται τη συνεχή ανταλλαγή δεδομένων με ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντάς σας την ευκαιρία να αλληλεπιδράτε από κάθε τοποθεσία και με κάθε περιβάλλον.

Μια ηλεκτρική καρδιά που χτυπά χάρη στην Piaggio

Η καρδιά που δίνει ζωή στο Piaggio Wi-Bike είναι μια ηλεκτρική μονάδα κίνησης που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από τον Όμιλο Piaggio. Είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο και μικρών διαστάσεων μοτέρ, με σχέδιο που ενσωματώνεται άψογα στην κομψή αισθητική του πλαισίου. Μάλιστα, καθώς το σχήμα της μονάδας διαθέτει αξονική συμμετρία και έχει σχεδιαστεί γύρω από τον άξονα των πεντάλ, επιτρέπει την απόκρυψη ολόκληρου του ηλεκτρικού μοτέρ πίσω από το γρανάζι, προκειμένου να μειώνεται αισθητά η επίδραση στην αισθητική του οχήματος. Παρά το γεγονός ότι η μέγιστη ισχύς που μπορεί να αναπτύξει το μοτέρ φτάνει στην εκπληκτική τιμή των 350W, η απόδοση είναι περιορισμένη στα 250W (και μέγιστη ταχύτητα 25 km/h) προκειμένου το μοτέρ να συμμορφώνεται πλήρως με τη νομοθεσία για τα υποβοηθούμενα ποδήλατα. Με αυτόν τον τρόπο, για το Piaggio Wi-Bike δεν απαιτείται πινακίδα κυκλοφορίας ή κράνος μοτοσυκλέτας, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποδηλατόδρομους και περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας. Το μοτέρ μπορεί να αποδώσει εντυπωσιακή μέγιστη ροπή 50 Nm, τιμή που εγγυάται τη γρήγορη απόκριση σε οποιαδήποτε δυσκολία.

Ωστόσο, ολόκληρο το σύστημα κίνησης (το μοτέρ, η μπαταρία και το συγκρότημα οθόνης ελέγχου) του Piaggio Wi-Bike ξεχωρίζει για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί και τις λειτουργίες που προσφέρει.

Οι εξελιγμένοι αλγόριθμοι που έχει αναπτύξει η Piaggio εγγυώνται τον πρωτοποριακό έλεγχο του ηλεκτρικού συστήματος, παρέχοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Η τελευταίας γενιάς οθόνη είναι «τύπου χωρίς επαφή» και ενεργοποιείται αυτόματα, κοντά στη μονάδα ελέγχου, χάρη στην τεχνολογία NFC (Near Field Communication). Η σύνδεση USB έχει διπλό ρόλο, καθώς λειτουργεί ως φορτιστής smartphone και ως θύρα ενημέρωσης του λογισμικού. Ο αναβάτης μπορεί μέσω του smartphone να διενεργήσει και διαγνωστικούς ελέγχους, ενώ οι πιο πλήρεις έλεγχοι, από τα εξουσιοδοτημένα σημεία τεχνικής υποστήριξη, πραγματοποιούνται μέσω tablet – και πάλι χάρη στην τεχνολογία Bluetooth.

Χάρη στην τεχνολογία του, το Piaggio Wi-Bike ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο: το υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Οι μονάδες του ταμπλό ελέγχου, της μπαταρίας και του ηλεκτρικού μοτέρ συνδέονται μέσω ενός μοναδικού κωδικού που λαμβάνει ο πελάτης τη στιγμή της αγοράς. Οι τρεις μονάδες λειτουργούν μόνο εφόσον αλληλοσυνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους: για παράδειγμα, η αφαίρεση της οθόνης (που λειτουργεί ως ηλεκτρονικό κλειδί) κατά τη στάθμευση καθιστά το Wi-Bike ουσιαστικά άχρηστο και η παραγγελία ανταλλακτικής οθόνης είναι δυνατή μόνο με χρήση του προσωπικού κωδικού.

Η μπαταρία φιλοξενεί μια ενσωματωμένη μονάδα GPS/GSM, που λειτουργεί τόσο ως δορυφορικός αντικλεπτικός μηχανισμός όσο και ως μονάδα μετάδοσης δεδομένων από και προς την μπαταρία. Αν το σύστημα ανιχνεύσει απόπειρα κλοπής του οχήματος, στέλνεται αμέσως μια ειδοποίηση μέσω της ειδικής εφαρμογής και η θέση του οχήματος καταγράφεται στον χάρτη. Μπορείτε επίσης να ελέγχετε την κατάσταση φόρτισης μέσω smartphone και να λαμβάνετε ειδοποίηση στη συσκευή σας σε περίπτωση χαμηλής φόρτισης, για παράδειγμα έπειτα από μεγάλη περίοδο χωρίς χρήση.

Η μπαταρία ιόντων-λιθίου 400 Wh βρίσκεται κομψά τοποθετημένη κάτω από τη σέλα, ακολουθώντας τον κάθετο σωλήνα του σκελετού. Παρέχει ιδιαίτερα μεγάλη εμβέλεια, κατά μέσο όρο μεταξύ 60 και 120 χιλιομέτρων, ανάλογα με τον τρόπο και τις συνθήκες λειτουργίας. Ο χρόνος πλήρους φόρτισης της μπαταρίας είναι ελάχιστα πάνω από 3 ώρες. Η μπαταρία διαθέτει εγγυημένα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και είναι απολύτως υδατοστεγής (διαβάθμιση προστασίας IP 65).

Το Piaggio Wi-Bike χρησιμοποιεί ιμάντα κίνησης, σε συνδυασμό με ένα εξελιγμένο αυτόματο σύστημα συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης, με ηλεκτρονική υποβοήθηση ώστε να διασφαλίζεται πάντα η βέλτιστη δυνατή σχέση μετάδοσης μεταξύ των σχεδόν άπειρων συνδυασμών. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αντικατοπτρίζει την τεράστια τεχνική εμπειρία του Ομίλου Piaggio, επειδή ως έννοια προέρχεται από τα κιβώτια ταχυτήτων και τα συστήματα μετάδοσης που χρησιμοποιούνται στα scooter της Piaggio.

Η σειρά των διαθέσιμων συστημάτων μετάδοσης κίνησης ολοκληρώνεται με έναν ιμάντα κίνησης συνεχούς μεταβολής που επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει την ιδανική σχέση και να αλλάξει ομαλά ταχύτητες, καθώς και με ένα παραδοσιακό, υψηλής ποιότητας σύστημα τελικής μετάδοσης κίνησης με αλυσίδα και 9 ταχύτητες.

Το ισχυρό σύστημα πέδησης αυξάνει την ενεργητική ασφάλεια. Αποτελείται από δύο δίσκους, 180 mm στο μπροστινό φρένο και 160 mm στο πίσω, με υδραυλικές δαγκάνες.

Συνδεδεμένο με τον κόσμο

Χάρη στην τεχνολογία PMP (Πλατφόρμα Πολυμέσων Piaggio), οι λειτουργίες του Wi-Bike ενσωματώνονται λειτουργικά στο smartphone σας μέσω Bluetooth. Μάλιστα, η εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Piaggio ειδικά για το Wi-Bike επιτρέπει τη συνεχή προσθήκη νέων λειτουργιών. Από τη λεπτομερή ρύθμιση «κλασικών» υπηρεσιών όπως η πλοήγηση, έως τον πιο σύνθετο έλεγχο των τρόπων λειτουργίας του συστήματος κίνησης που φτάνει πολύ πιο πέρα από τις βασικές ρυθμίσεις. Μάλιστα, τα συμβατικά ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση προσφέρουν έναν περιορισμένο και προκαθορισμένο αριθμό ρυθμίσεων επιπέδου υποβοήθησης, στις οποίες η συμβολή του μοτέρ παραμένει πάντοτε ανάλογη με την ενέργεια που εφαρμόζει ο ποδηλάτης όταν επιλεγεί ο τρόπος λειτουργίας. Το Wi-Bike, χάρη στην αποκλειστική τεχνολογία DEA (Δυναμική Υποβοήθηση Μοτέρ), επιτρέπει στον χρήστη να προγραμματίζει το επίπεδο υποβοήθησης που παρέχει το ηλεκτρικό μοτέρ ως ένα ποσοστό που βρίσκεται πάντα σε μεταβλητή αναλογία με την ισχύ που παρέχει ο ποδηλάτης.

Χάρη στη δυνατότητα μεταβολής της συμβολής του μοτέρ, το Piaggio Wi-Bike είναι ένα πραγματικό μηχάνημα fitness, στο οποίο ο ποδηλάτης μπορεί να ορίσει ποιο θα είναι το επίπεδο φυσικής προσπάθειας (για παράδειγμα, 100W ισχύος με προκαθορισμένη συχνότητα ποδηλάτησης) αφήνοντας το μοτέρ ελεύθερο να αυξήσει ή να μειώσει τη δική του συμβολή με βάση τη μεταβολή της υψομετρικής κλίσης του οδοστρώματος, ώστε να συμμορφώνεται με τις παραμέτρους του προγράμματος εκγύμνασης που θέλει να εφαρμόσει ο αναβάτης. Με αυτόν τον τρόπο, ένας αθλητής ποδηλάτης μπορεί να προπονηθεί, κρατώντας το επίπεδο «κόπωσης» υψηλό για όλη τη διαδρομή, ενώ κατά τη διάρκεια μετακινήσεων στην πόλη ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ένα μέγιστο όριο κόπωσης για λόγους υγείας ή απλώς για να μην ιδρώσει στον δρόμο για τη δουλειά.

Επίσης, μέσω της εφαρμογής θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τα προκαθορισμένα επίπεδα παροχής ισχύος μέσω της χρήσης μιας πραγματικής «χαρτογράφησης» του μοτέρ.

STANDARD (ΒΑΣΙΚΟ): το μοτέρ αναπτύσσει ισχύ ανάλογη με τη δύναμη που ανιχνεύεται στα πετάλια.

CITY (ΠΟΛΗ): μια ώθηση ισχύος σε κάθε εκκίνηση. Για να ξεκινάτε πριν από όλους χωρίς προσπάθεια στο «Σταμάτα-Ξεκίνα» της κυκλοφορίας στην πόλη.

HILL (ΛΟΦΟΣ): το μοτέρ προσαρμόζεται στην κλίση της επιφάνειας του δρόμου, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη ισχύ στις ανηφόρες και λιγότερη στις κατηφόρες ή στα επίπεδα τμήματα.

Καθένας από αυτούς τους τρόπους λειτουργίας του μοτέρ μπορεί να ρυθμιστεί σε δέκα διαφορετικά επίπεδα υποβοήθησης, για αποτελεσματική χρήση της μπαταρίας.

Το σύστημα PMP, που ελέγχεται είτε μέσω της οθόνης του smartphone είτε μέσω κουμπιών στο τιμόνι, αποτελεί τη βάση για ουσιαστικά απεριόριστες παραλλαγές λειτουργιών.

Το PMP προσφέρει χαρακτηριστικά που καλύπτουν κάθε πτυχή της διαχείρισης δεδομένων: από απλή παροχή πληροφοριών χρήσης έως λειτουργίες σχετικές με fitness που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε το Piaggio Wi-Bike ως εργαλείο εκγύμνασης που σας βοηθά να παρακολουθείτε τα δεδομένα του σώματός σας και να πετυχαίνετε τους στόχους σας όσον αφορά τους καρδιακούς παλμούς ή την κατανάλωση θερμίδων.

Το Wi-Bike είναι επίσης συνώνυμο της «κοινότητας»: στο τέλος κάθε προγράμματος εκγύμνασης, ή απλώς όταν ολοκληρώσετε τη βόλτα σας, μπορείτε να μοιραστείτε τα σχετικά δεδομένα για την εμπειρία που μόλις ζήσατε με τους φίλους σας στα πιο διαδεδομένα κοινωνικά δίκτυα.

Καθαρόαιμος Ιταλικός Σχεδιασμός

Ο κομψός σπορ σχεδιασμός που κάνει το Wi-Bike μοναδικό αποτελεί δημιουργία του Centro Stile Piaggio (Κέντρο Στυλ της Piaggio), που εργάστηκε με στόχο να συνδυάσει τα καλύτερα και πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιταλικού σχεδιασμού με τη λειτουργικότητα και την ευκολία χρήσης.

Μοντέρνο στυλ, εκλεπτυσμένες λύσεις και απλότητα είναι οι λέξεις-κλειδιά που ενέπνευσαν τους σχεδιαστές του Ομίλου Piaggio στη δημιουργία τους.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πλαίσιο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από αλουμίνιο με σαφή σπορ χαρακτήρα, με πιρούνι απορρόφησης των κραδασμών, επίσης από αλουμίνιο, και το οποίο διατίθεται σε πολλές εκδόσεις, ξεκινώντας από τον κλασικό συνδυασμό ανδρικού και unisex ποδηλάτου.

Από στυλιστική άποψη, η πρόκληση της ομαλής ενσωμάτωσης των εξαρτημάτων του συστήματος κίνησης (ηλεκτρικό μοτέρ, σύστημα μετάδοσης και μπαταρία) στο πλαίσιο έγινε με ιδιαίτερη επιτυχία, χωρίς να επηρεάσει ουσιαστικά τις καθαρές γραμμές του ποδηλάτου.

Μάλιστα, το μοτέρ, σχεδιασμένο γύρω από τον άξονα του πεντάλ, κρύβεται από το γρανάζι, ενώ η μπαταρία, που βρίσκεται κάτω από τη σέλα και επάνω στον κάθετο σωλήνα, μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Η θέση του συστήματος μοτέρ-μπαταρίας (χαμηλά και στο κέντρο) εγγυάται επίσης βέλτιστη κατανομή του βάρους, χαρίζοντας στο Wi-Bike εξαιρετικά οδηγικά χαρακτηριστικά και πολύ ευχάριστη, ομαλή κίνηση. Έτσι λοιπόν, η έμφαση του Wi-Bike της Piaggio στην απλότητα και τη φιλικότητα προς τον χρήστη παίρνει σάρκα και οστά σε σχήματα που σχεδιάστηκαν με στόχο τη λειτουργικότητα και ως φόρος τιμής στην κομψότητα του ιταλικού σχεδιασμού.

Τέσσερα διαθέσιμα πακέτα εξοπλισμού

Το Piaggio Wi-Bike διατίθεται με τέσσερα διαφορετικά πακέτα εξοπλισμού.

COMFORT: αυτό είναι το βασικό μοντέλο στη γκάμα ποδηλάτων Piaggio Wi-Bike. Είναι το πιο εύκολο στη χρήση και το πιο προσιτό σε όλους τους χρήστες, ενώ διατίθεται με πλαίσιο χωρίς επάνω σωλήνα, για ευκολότερη ανάβαση στη σέλα. Διαθέτει τυπικό τηλεσκοπικό πιρούνι, άνετη σέλα, ρυθμιζόμενη σύνδεση τιμονιού και εργονομικές χειρολαβές. Διατίθεται σε τρία διαφορετικά μεγέθη πλαισίου, ώστε να προσαρμόζεται τέλεια σε οποιονδήποτε τύπο σώματος. Υπάρχουν δύο επιλογές μονάδας μετάδοσης κίνησης: παραδοσιακή μηχανική ή χειροκίνητης ρύθμισης συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης.

COMFORT PLUS: σε σύγκριση με το πακέτο Comfort, πρόκειται για ένα ανώτερο πακέτο που περιλαμβάνει εργονομική σέλα και χειρολαβές από γνήσιο δέρμα, καθώς και ορισμένες πολυτελείς λεπτομέρειες, όπως επιχρωμιωμένα τμήματα και ελαστικά κρεμ χρώματος. Υπάρχουν δύο επιλογές μονάδας μετάδοσης κίνησης: χειροκίνητης ή ηλεκτρονικά ελεγχόμενης συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης. Διατίθεται στην έκδοση unisex (πλαίσιο χωρίς επάνω σωλήνα και σε τρία διαφορετικά μεγέθη: S, M και L) και σε ανδρική έκδοση (πλαίσιο με επάνω σωλήνα και δύο διαφορετικά μεγέθη: M και L).

ACTIVE: αυτή είναι η έκδοση του Piaggio Wi-Bike με τον πιο σπορ σχεδιασμό, που συνδυάζεται με μινιμαλιστικό στυλ και διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες εξατομίκευσης. Το πλαίσιο διατίθεται στην ανδρική έκδοση (πλαίσιο με επάνω σωλήνα) σε δύο διαφορετικά μεγέθη (M και L). Η έκδοση Active ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες λόγω των τριών διαφορετικών επιλογών λειτουργίας: παραδοσιακή μηχανική, χειροκίνητης ρύθμισης συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης.

ACTIVE PLUS: το πιο ελκυστικό πακέτο όσον αφορά το στυλ και τις επιλογές ξεχωρίζει λόγω των ειδικών παραλλαγών διακόσμησης και του πακέτου εξοπλισμού, που περιλαμβάνει σέλα και χειρολαβές από δέρμα πολυτελείας. Το πλαίσιο διατίθεται στην ανδρική έκδοση (πλαίσιο με επάνω σωλήνα) σε δύο διαφορετικά μεγέθη (M και L). Υπάρχουν δύο διαφορετικές επιλογές μονάδας μετάδοσης κίνησης: χειροκίνητης ή ηλεκτρονικά ελεγχόμενης συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ