Φάμελλος: Συνεχίζεται η περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί από την  Τρίτη 03/01, στη Θεσσαλονίκη, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος,  επισκέφθηκε εχθές, την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, με πρώτο σταθμό τον Δήμο Λαγκαδά.

Εκεί,  σε συνεργασία με το Δήμαρχο Ι. Καραγιάννη, τους Αντιδημάρχους, τον Γενικό Γραμματέα και στελέχη του Δήμου συζήτησαν θέματα αναπτυξιακού ενδιαφέροντος , με κυριότερα την  λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τον προγραμματισμό  των έργων στερεών αποβλήτων, την επέκταση του Φυσικού Αερίου στο Δήμο Λαγκαδά, αλλά και το ζήτημα του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή Λουτρών Λαγκαδά.

Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ, η ένταξη των δημοτικών σχολείων του δήμου Λαγκαδά στα σχολικά γεύματα και  η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας για το Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο,  καθώς και η ελλειμματική εξυπηρέτηση των περιοχών του Δήμου Λαγκαδά από τις αστικές συγκοινωνίες, και η  ενίσχυση των λειτουργιών και των υποδομών του ΕΚΑΒ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τους παρευρισκόμενους απασχόλησαν και τα περιβαλλοντικά ζητήματα του Δήμου Λαγκαδά, στα οποία συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γουτίκας, μαζί με στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος  επισκέφθηκε τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και συμμετείχε σε σύσκεψη, παρουσία της Προέδρου Δ. Μπόμπορη και των εργαζομένων.

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης  της λειτουργίας του Φορέα για το 2017 με τον πρόσφατο Νόμο,  αλλά και την νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο Αν. ΥΠΕΝ, εντός του 2017, ώστε να θεσπισθεί ένα μόνιμο πλαίσιο λειτουργίας και χρηματοδότησης των Φορέων Προστασίας Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της συζήτησης.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου πλαισίου είναι ο συνδυασμός των δράσεων προστασίας με την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά και ο αποκεντρωμένος και περιφερειακός χαρακτήρας του. Ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε την υποβολή άμεσων προτάσεων εκ μέρους της Διοίκησης και των εργαζομένων, αλλά και εντοπισμό των γραφειοκρατικών προβλημάτων που έχουν προκύψει στη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Στην Μητρόπολη Λαγκαδά, ο Σωκράτης Φάμελλος συζήτησε με τον Μητροπολίτη Ιωάννη θέματα περιβαλλοντικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Κατά τη συνάντηση, προέκυψε το ενδιαφέρον και η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας του ΥΠΕΝ και της Μητρόπολης για την υποστήριξη των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά.

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ επισκέφθηκε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κτηνοτροφικά απόβλητα, ηλεκτρικής ισχύος 1 MW. Η μονάδα παραλαμβάνει απόβλητα από 15 έως 18 κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής Λαγκαδά και λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα,  μετατρέποντας  μια μορφή ρύπανσης σε ωφέλιμο προϊόν και ενέργεια.

Η μονάδα στηρίζεται σε ένα συνεργατικό σχήμα παραγωγών και επιστημόνων, έχει συλλογική ιδιοκτησία, καινοτόμα τεχνολογία και συμβάλλει στην βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων.

Τέλος,  στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, ο οποίος λειτουργεί υπό την εποπτεία της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ., ο Αν. ΥΠΕΝ ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο του κέντρου Θ. Σιδηρόπουλο για τις συνθήκες φιλοξενίας των 250 προσφύγων, τη συνεχή βελτίωση των υποδομών, τη συμμετοχή των προσφυγόπαιδων στο τοπικό σχολείο,  αλλά και τις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται.

Εκεί, συναντήθηκε και με τον C. Schuchardt, Δήμαρχο του Wurzburg,  ο οποίος ηγείτο ομάδας εθελοντών, που διένειμε εορταστικά δώρα στο παιδιά του Κέντρου, που προετοιμάστηκαν εθελοντικά από οικογένειες της περιοχής του.

Κατά την επιστροφή του  στη Θεσσαλονίκη, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, Καθηγητή Γ. Κρεστενίτη για θέματα αρμοδιότητας ΥΠΕΝ, όπως είναι οι αδειοδοτήσεις έργων ΕΥΑΘ και η επέκταση των υποδομών πόσιμου νερού και υγρών αποβλήτων.

Επίσης, μαζί με τους Βουλευτές  ΣΥΡΙΖΑ της Α’ και Β’  Θεσσαλονίκης  συμμετείχε σε σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων του Ερασιτέχνη  Γ.Σ. Ηρακλή, με θέμα το υψηλό χρέος του Συλλόγου, με βεβαιωμένες οφειλές προηγούμενων Διοικήσεων που σχετίζονται και με το θέμα των εικονικών τιμολογίων.

Οι οφειλές και η ανυπαρξία αιρετής τακτικής Διοίκησης στερούν από τον ιστορικό Σύλλογο τη δυνατότητα λειτουργίας, παρότι έχει ακόμα και σήμερα δυναμικό άνω των 900 ερασιτεχνών αθλητών. Η σύσκεψη κατέληξε στη συμφωνία επεξεργασίας ρύθμισης η οποία θα αφορά τις Διοικήσεις που θα ορίζονται από τα Πρωτοδικεία για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ