Παρουσιάστηκαν οι Ecomobility και Free Mobility

Mε στόχο την αλλαγή των συνθηκών και συνηθειών μετακίνησης στις πόλεις μας, ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στους εκπροσώπους του Τύπου, οι Εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY της νέας περιόδου.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Πλ. Συντάγματος στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 30 πόλεις της χώρας από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. Επίσης παρουσιάστηκαν τα Γυμνάσια και Ειδικά Σχολεία που συμμετέχουν, οι συστρατευμένοι Οργανισμοί και Φορείς, καθώς και οι Δήμοι που εόιναι συνδιοργανωτές των εκστρατειών στις πόλεις τους.

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται και η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» οι ομάδες των μαθητών θα εξετάζουν τα προβλήματα και θα καταθέτουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και την βελτίωση των συνθηκών ελεύθερης πρόσβασης στην πόλη τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Αν Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ανέφερε το σημαντικό έργο που γίνεται μέσα από τις εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY, ενώ τόνισε την συμπαράσταση και συνεργασία του Υπουργείου στη καλλιέργεια των μαθητών για τις λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα των πόλεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε αξιολογητής σε εργασίες μαθητών στο παρελθόν, στην Θεσσαλονίκη, κάτι που πρόσφερε την ευκαιρία εμβάθυνσης στους στόχους της εκστρατείας.

Ακολούθησε η υποδοχή του Συντονιστή της Εκστρατείας κ. Θάνου Ζαφειρόπουλου, που μίλησε για τη επένδυση του ECOCITY στα τελευταία 14 χρόνια στην καλλιέργεια των εφήβων μας για την προσέγγιση κοινωνικών προβλημάτων, με σκοπό την αποτελεσματική προσέγγιση λύσεων. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των κατοίκων μεγάλων πόλεων για την αλλαγή των συνθηκών που ζούμε με τη νέα γενιά να είναι ο μοχλός αλλαγής στον τρόπο ζωής.

Η κα Μαριέττα Γιαννάκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης της Εκστρατείας FREE MOBILITY, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει στη χώρα μας μέριμνα, για προσβασιμότητα σε κάθε πόλη της χώρας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Μίλησε για τον σεβασμό που επιδεικνύεται στις ευρωπαϊκές πόλεις, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που εμφανίζεται σε κάθε περιοχή της χώρας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας και μέλος του ΔΣ του ECOCITY, Καθηγητής ΕΜΠ κ. Βλαστός Θάνος μίλησε για τη συμβολή της ενεργοποίησης των εφήβων στην εξέταση προβλημάτων μετακίνησης και στον προσανατολισμό αναμόρφωσης των πόλεων. Επίσης τόνισε τους λόγους ενεργοποίησης των νέων σε παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία στο αστικό περιβάλλον.

Ο ΓΓ του ECOCITY κ. Πάνος Παπαδάκος, αναφέρθηκε στη διόγκωση των δυσκολιών στις πόλεις που πηγάζουν στην έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και στην ανυπαρξία ελέγχου στη παραβατικότητα που κυριαρχεί στο σύνολο των πόλεων της χώρας.

Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με την ανάλυση της διαδικασίας και των κριτηρίων αξιολόγησης των εργασιών, τη συνδιοργάνωση με επιλεγμένους Δήμους και τη συστράτευση Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων στην υποχρέωση σεβασμού της ελευθερίας μετακίνησης και της ισότητας.

Οι εκδηλώσεις της Εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, όπου ομάδες των μαθητών από 30 πόλεις θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση. Οι νικήτριες ομάδες θα γνωστοποιηθούν στη διάρκεια της τελετής απονομής των Βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Απριλίου.

Η αποστολή του ECOCITY με την νικήτρια ομάδα των μαθητών θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, από την Ευρωβουλευτή κα Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία σε μήνυμά που έστειλε προς τους μαθητές, τόνισε «Η μεγάλη παθογένεια στην χώρα μας, που μετατρέπει σε αληθινό Γολγοθά τις μετακινήσεις στους δρόμους είναι η μη εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα. Όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς μέσα από την δουλειά σας, υπάρχουν πολλά προβλήματα προσβασιμότητας στο κέντρο των πόλεων και πάρα πολλές κακοτεχνίες σε χώρους που είναι δήθεν “προσβάσιμοι”. Η πρωτοβουλία σας είναι εξαιρετική. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και αν καταφέρουμε να τους γίνει κουλτούρα ο σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία, τότε οι συνάνθρωποί μας θα έχουν μια πιο εύκολη και αξιοπρεπή ζωή».

Στην αναγγελία των Εκστρατειών παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2016-17 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Φέτος στρατεύθηκαν και συνεργάζονται το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ το Εργαστήριο Ανάπτυξης και Προώθησης Χρηματοοικονομικών Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, το Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος και το Τμήμα Mηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας & Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, το Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ η Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου – Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τομέας Πολεοδομίας & Χωροταξίας του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, το Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Μετεωρολογίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Τ του AΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, το Τμήμα Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος Εργ. Ατμ. Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής και το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ , το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ/ΕΚΕΤΑ, το TEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ο Τομέας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Τομέας Ανατολικής Κρήτης, το ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (MIO – ECSDE), η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, η ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔAΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ –CISD, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΡΩΝ ΠΟΡΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ – ΠΕΖΗ, η ARTREETEAM, η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το ΕΛΕΠΑΠ, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΩΝ, o ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ,η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ” και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την Εκστρατεία, φέτος, συνδιοργανώνουν στην πόλη τους ο Δήμος Ελευσίνας, ο Δήμος Παπάγου Χολαργού, ο Δήμος Βριλησσίων, ο Δήμος Διονύσου, ο Δήμος Τρικκαίων και ο Δήμος Βόλου.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες DEAL NEWS και ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, τα περιοδικά ΠΡΑΣΙΝΟ, AUTO ΤΡΙΤΗ, ΜOTO ΤΡΙΤΗ, ECOTEC και REVIEW CSR, οι δικτυακοί τόποι CSRNEWS.GR, ECOZEN.GR  και η εταιρεία WEBOLUTION. Τοπικός Χορηγός είναι η εταιρία MICHELIN και τοπικοί Υποστηρικτές είναι οι εταιρίες UNILEVER, VILLAGE CINEMAS, STEFI, STUDIO ANALYSIS, το ELITE CITY RESORT KALAMATA, και το Ξενοδοχείο ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ. Αρωγοί είναι η εταιρία ΔΕΠΑ και ΣΥΝΕΡΓΩ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ