2ος Διαγωνισμός “ECOTROPHELIA 2012”

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη η τελετή ανακοίνωσης και η βράβευση των τριών νικητριών ομάδων του 2ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA 2012”, που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν επτά πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών, οι οποίες κατάφεραν να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μήνες ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Τους τρεις νικητές ανέδειξε η Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί για το διαγωνισμό και αποτελείτο από τον κ. Ευάγγελο Καλούση, Πρόεδρο του Σ.Ε.Β.Τ., τον κ. Δρ. D. Rossi, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, τον κ. Γρ. Αντωνιάδη, Πρόεδρο του Σ.Δ.Ε., και τον κ. Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Σ.Ε.Β.Τ..

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το προϊόν “Cereal 4”. Το προϊόν που ξεχώρισε αποτελεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό stevia. Το Cereal 4 διατίθεται σε δύο γεύσεις: πορτοκάλι-μαστίχα και κανέλα-τζίντζερ. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα). Η ομάδα, εκτός από το χρηματικό έπαθλο που της δόθηκε, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Εκεί, θα παρουσιάσει το προϊόν της στο ευρωπαϊκό κοινό, παράλληλα με τους νικητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών “Sial”, που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.

Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου των προτάσεων, η Εθνική Επιτροπή δυσκολεύτηκε να επιλέξει τα κορυφαία προϊόντα και έτσι το 2ο και το 3ο βραβείο απονεμήθηκαν σε δύο ομάδες το καθένα. Συγκεκριμένα, το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε με το προϊόν “Probiotic Green whole table olives”, καθώς και στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το προϊόν “Reberyberry-a sugarless organic marmalade with stevia”. Αντίστοιχα, το 3ο βραβείο απονεμήθηκε σε δυο ομάδες φοιτητών από το Πανεπιστημίο Aιγαίου για τα προϊόντα “ΕNDECA” και “Crispy Delight with Mediterranean dip”.

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Τ., Ευάγγελος Καλούσης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για την σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών και το πάθος που τους διακρίνει για το αντικείμενό τους, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων δηλώνοντας: «Η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας». Και συνέχισε τονίζοντας: «O Σ.Ε.Β.Τ. πιστεύει ότι οι δράσεις και οι μηχανισμοί που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα, γι’ αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πάντα στη ζωή πετυχημένοι είναι οι λίγοι όχι οι πολλοί… Δεν μπορείτε να κάνετε τους λίγους πολλούς, μπορείτε όμως να αποτελέσετε το παράδειγμα για τους πολλούς… Η συμμετοχή σας στο Διαγωνισμό “ECOTROPHELIA” είναι απόδειξη ότι όχι μόνο μπορείτε να είστε μέσα στους λίγους που θα διακριθούν στην εποχή μας, αλλά μπορείτε να το κάνετε και στον τομέα στον οποίο συντελείται η σύγχρονη επανάσταση: στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την ευρηματικότητα, που βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε έναν ζωτικής τομέα, τη Βιομηχανία των Τροφίμων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ