Οργάνωση Γη: Παρουσίασε Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Την παρουσίαση των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2015-2030, σε μια ηλεκτρονική έκδοση στα ελληνικά παρουσίασε η Οργάνωση Γη την Τρίτη 7 Μαρτίου, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, στην έδρα του Ο.Η.Ε στη Νέα Υόρκη, 193 εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν για την υιοθέτηση 17 Παγκόσμιων Στόχων με σκοπό να αναλάβουν δράση απέναντι σε τρεις μεγάλες προκλήσεις μέσα στα επόμενα 15 χρόνια (έως το 2030): την ακραία φτώχεια, την ανισότητα και την κλιματική αλλαγή.

Η Οργάνωση Γη, με κοινωφελή δράση στη μη τυπική εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη από το 2010, συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για τη διάδοση των Παγκόσμιων Στόχων, από το Νοέμβριο του 2015, δημιουργώντας την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #Citizens4GlobalGoals, με στόχο τη διάδοση και κυρίως υλοποίηση των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2015-2030.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Οργάνωσης Γη, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, «Σήμερα, με αφορμή την παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης με τίτλο «Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», ευελπιστούμε να συνδράμουμε και εμείς στο δημόσιο διάλογο, αναφορικά με αυτό που κάποιοι αποκαλούν «το πιο φιλόδοξο, το πιο ελπιδοφόρο to-do-list για όλο τον πλανήτη», τους Παγκόσμιους Στόχους.

Ως οργάνωση, πάντοτε αντιμετωπίζαμε μια δυσκολία να εξηγήσουμε πως δραστηριοποιούμαστε και στους τρεις άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης, ήτοι την Κοινωνία, την Οικονομία και το Περιβάλλον, καθότι κάτι τέτοιο δεν ήταν το σύνηθες μοντέλο μιας ΜΚΟ. Ωσότου τον Σεπτέμβριο του 2015, τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν το περίφημο πια αυτό νέο πλαίσιο, τους Παγκόσμιους Στόχους που όχι μόνο καθιστούν πια σαφές πως τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι προφανώς αλληλένδετα, αλλά αποτελούν επίσης ένα χάρτη για το πώς θα πετύχουμε τις μεγάλες αλλαγές που επιθυμούμε, με σημαντικότερες (όπως τις εκφράζουν και τα Ηνωμένα Έθνη), την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, τις κοινωνικές ανισότητες και την κλιματική αλλαγή. Έτσι, λίγες εβδομάδες αργότερα, στα τέλη Οκτωβρίου του 2015 ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, και παράλληλα μια πρώτη προσπάθεια απόδοσης των Στόχων στα ελληνικά, καθότι τότε δεν υπήρχε ακόμα η επίσημη μετάφραση. Η παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης “Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2015 – 2030» εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Γραμματέας του ΔΣ της Οργάνωσης Γη, Πέτρος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στους τρόπους που συνδέει η Οργάνωση Γη τις δράσεις της και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με την προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων, καθώς και απλούς τρόπους που ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην διάδοση και την υλοποίησή τους, μιλώντας ταυτόχρονα για το πώς η Οργάνωση Γη δουλεύει πάνω στην ενημέρωση του κοινού. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «Οι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν πράγματι την πιο φιλόδοξη λίστα προς υλοποίηση για τον πλανήτη.

Εμείς ήμασταν τυχεροί, διότι έχοντας ήδη εργαστεί πάνω στους 3 βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση μέσω των προγραμμάτων του Κέντρου της Γης -του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Ίλιον τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα καλής για τη γη και τον άνθρωπο νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αλλά και η αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων όπως η πρόσφατη ενασχόλησή μας με το προσφυγικό, οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι μας ήταν ένα γνώριμο πεδίο.

Ανάπτυξη χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η υιοθέτηση των στόχων στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, υιοθέτησε μία κοινή γλώσσα, μέσω της οποίας μπορούν να συνδεθούν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, και η κοινωνία των πολιτών.

Μπορούμε να είμαστε η πρώτη γενιά που αντιμετωπίζουμε την ακραία φτώχεια, η πιο αποφασιστική γενιά στην ιστορία που δε δέχεται την αδικία και την ανισότητα σε όλες τις μορφές της και η τελευταία γενιά που απειλείται από την κλιματική αλλαγή!».

Ο Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC) από την πλευρά του υπογράμμισε πως «Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα»,  ενώ ανέφερε «Τα κράτη μέλη, οι κυβερνήσεις, η Κοινωνία των Πολιτών, οι επιχειρήσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν αρχίσει να κινούνται προς την επίτευξη των στόχων. Βασικοί στόχοι της ατζέντας είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας παντού, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σκοπός των στόχων είναι ο άνθρωπος, ο πλανήτης και η διαχείριση των πόρων, η ευημερία, η ειρήνη, η συνεργασία για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων. Δεν θα καταφέρουμε τους στόχους χωρίς την υποστήριξη των πολιτών, γι αυτό απαιτείται να επενδυθεί περισσότερος χρόνος στους νέους ανθρώπους για την υλοποίηση των στόχων, μέσω μίας επικοινωνιακής στρατηγικής με τη συμμετοχή όλων. Πρόκειται για έναν μαραθώνιο. Κι είναι επίτευγμα της ανθρωπότητας ότι καταφέραμε να συναντηθούμε σε 17 στόχους».

Η Νατάσα Πενταγιώτη, Υπεύθυνη #Citizens4GlobalGoals, δήλωσε πως «Η έκδοση αποτελεί μία προσπάθεια αποτύπωσης και εξήγησης με απλά λόγια και εικόνες, των θεμάτων που θίγουν οι Παγκόσμιοι Στόχοι. Είναι μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των στόχων και του ποιοί είμαστε εμείς, η Οργάνωση Γη. Πήγαμε όμως κι ένα βήμα παραπέρα, παίξαμε με κάποια χαρακτηριστικά των στόχων και βάλαμε 17 προτροπές για να υιοθετήσει ο καθένας μας στην καθημερινότητα του, με επιλογή ενός στόχου που ταιριάζει στον καθένα και μπορεί να προωθήσει. Η έκδοση ήταν μια έμπνευση από όλη τη δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές στη Γη κάθε μέρα. Κι αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για εθελοντική προσπάθεια, όπως κι ότι τα στοιχεία και τα δεδομένα δεν ανήκουν σε κάποιον αλλά σε όλους. Εμείς τα παρουσιάσαμε στη γλώσσα μας και σας καλούμε να κατεβάσετε ελευθέρα από το www.globalgoals.gr».

Η παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης “Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2015 – 2030» εντάσσεται στην εκστρατεία ενημέρωσης κι αποτελεί το δεύτερο μέρος της, όπου μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος εκατοντάδες συμπολίτες μας. Η Οργάνωση Γη, λίγες εβδομάδες μετά την υιοθέτηση της «Ατζέντα 2030» και των 17 Παγκόσμιων Στόχων που την συνοδεύουν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ξεκίνησε την ενημερωτική εκστρατεία #Citizens4GlobalGoals, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού στα παγκόσμια θέματα βιώσιμης ανάπτυξης που θίγουν οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι και οι 169 επιδιώξεις τους. H μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού, οι απορίες που δημιουργήθηκαν και η ανάγκη που γεννήθηκε για περισσότερες συλλογικές δράσεις απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως αυτές περιγράφονται μέσω των Παγκόσμιων Στόχων έως το 2030, οδήγησε στην δημιουργία της ηλεκτρονικής έκδοσης «Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2015 – 2030», στην ελληνική γλώσσα.

Επισημαίνεται ότι το πρώτο μέρος της εκστρατείας αφορούσε την ενημέρωση του κοινού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Οργάνωσης Γη και πραγματοποιήθηκε σε διάρκεια τεσσάρων μηνών, κάθε Σαββατοκύριακο, από τα τέλη Οκτωβρίου 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, το χρονικό διάστημα 2015 – 2016, πραγματοποιήθηκαν τρεις  ενημερωτικές εκδηλώσεις προς συγκεκριμένες ομάδες κοινού. Η πρώτη «Επιχειρηματικότητα και Παγκόσμιοι Στόχοι» αφορούσε στην παρουσίαση καλών παραδειγμάτων από το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων που αποδεικνύουν ότι η κοινωνική, η περιβαλλοντική, η τεχνολογική και η πολιτισμική παράμετρος συνθέτουν το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Η δεύτερη εκδήλωση «Μια Κυριακή στη Γη για το Κλίμα» πραγματοποιήθηκε με σκοπό να συνδέσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής με τα παγκόσμια θέματα που θίγει η «Ατζέντα 2030», με δράσεις για όλη την οικογένεια στο οικολογικό πάρκο «Κέντρο της Γης», που λειτουργεί η Οργάνωση Γη από το 2012. Η τρίτη ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του TEDXPanteionUniversity(18 Μαρτίου 2016), στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και αφορούσε ένα διαδραστικό εργαστήριο που απευθυνόταν σε όλους τους φοιτητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Οργάνωσης Γη για την υιοθέτηση των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2015-2030 αποτελεί ένα πρακτικό παράδειγμα και μία προτροπή, ώστε και άλλες οργανώσεις να ξεκινήσουν την καταγραφή των δράσεων τους βάσει των Παγκόσμιων Στόχων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μαχαίρας: «Εμείς, ως Οργάνωση Γη, πιστεύουμε πως είμαστε όλοι έτοιμοι και για το επόμενο βήμα, αυτού του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου, και στο επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε αφορμές και να συμμετάσχουμε σε άλλες πρωτοβουλίες, ώστε το Κράτος, οι επιχειρήσεις, η Κοινωνία των Πολιτών η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι πολίτες οι ίδιοι, να κάτσουν στον ίδιο τραπέζι, στην ίδια παρουσίαση και συνάντηση, με θέμα τον Στόχο που οι ίδιοι επιλέγουν και να αναλάβουμε δράση. Καθότι, ως γνωστόν, ο Στόχος 17, οι Συνεργασίες, σε μια ευρύτερη ερμηνεία του όρου, είναι ο προαπαιτούμενος στόχος για να επιτύχουν όλοι οι υπόλοιποι»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ