Citi – ΣΕΝ/JA: Πανευρωπαϊκό μήνυμα υπέρ της μαθητικής επιχειρηματικότητας

Η συμπλήρωση 30 ολόκληρων ετών συνεργασίας του Ιδρύματος Citi με το Junior Achievement Europe αποτελεί το πιο ηχηρό μήνυμα ότι η μαθητική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη είναι σε πλήρη ανάπτυξη και εξέλιξη. Η κοινή πεποίθηση ότι οι επιχειρηματικές γνώσεις και εμπειρίες από μικρή ηλικία αποτελούν τη βάση για την επιτυχία των παιδιών στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, διατηρεί αυτή τη μακρόχρονη, συνεχή συνεργασία του Ιδρύματος Citi και του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Europe  που υλοποιεί προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα σχολεία.

H κορυφαία παγκόσμια τράπεζα πιστεύει πως εκεί πρέπει να εστιάσει ο επιχειρηματικός κόσμος για να οδηγήσει την κοινωνία στην πρόοδο και την ευημερία: Στην εκπαίδευση όλο και περισσότερων παιδιών στις βασικές αρχές της οικονομίας, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες, χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον τους και να μειωθεί η ανεργία των νέων που αποτελεί τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. Το Ίδρυμα Citi έχει διαθέσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών για την υποστήριξη της οικονομικής εκπαίδευσης των νέων ενώ είναι από τους βασικούς χορηγούς του προγράμματος «Company Program» του Junior Achievement Europe, ή όπως ονομάζεται στην Ελλάδα «Εικονική Επιχείρηση». Πρόκειται για  το ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα κατά το οποίο μαθητές 15-18 ετών εκπαιδεύονται και πετυχαίνουν να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από τον παγκόσμιο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Junior Achievement που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.  Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται σε 19 ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου, μέσω της «Εικονικής Επιχείρησης» να εφοδιάσουν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολύτιμες δεξιότητες, απαραίτητες για την επιτυχή μετάβαση στη σύγχρονη αγορά εργασίας.  Στο σχολικό έτος 2016-2017, το JA Europe και το Ίδρυμα Citi μέσω της πρωτοβουλίας Pathways to Progress θα προσεγγίσει περισσότερους από 48.000 νέους με τα προγράμματα «Εικονική Επιχείρηση» και Enterpreneurial Skills Pass (Πιστοποιητικό Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων).

Η Citi Ελλάδος αρωγός του ΣΕΝ/JA Greece

Στην Ελλάδα η Citi υποστήριξε το ΣΕΝ/JA Greece από την αρχή της ίδρυσής του πριν από 11 χρόνια, το 2005, καθώς θεωρεί το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ιδιαίτερα σημαντικό για την επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών στη χώρα μας αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.  «Η Citi ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΝ στόχευε μέσα από αυτή τη συνεργασία να υποστηρίξει την οικονομική και επιχειρηματική εκπαίδευση αναγνωρίζοντας τη σημασία τους στην προετοιμασία των νέων για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στο σύγχρονο περιβάλλον», δήλωσε η κυρία Μανίνα Μενιδιάτη,  Public Affairs Officer της Citi Ελλάδος και συμπλήρωσε:  «Σήμερα, με την ίδια συνέπεια και ενθουσιασμό μέσα από την πρωτοβουλία Pathways to Progress του Ιδρύματος Citi, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να συνειδητοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της ομαδικότητας και της συνεργασίας και να βρουν το δικό τους δρόμο προς την πρόοδο».

Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» είναι απτά. Σύμφωνα με στατιστικές του Junior Achievement οι μαθητές-απόφοιτοι του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» έχουν:

•          20% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά

•          50% μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση

•          15% μεγαλύτερο μέσο εισόδημα

•          20% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν διευθυντικά στελέχη (εφόσον έχουν αποκτήσει και πανεπιστημιακή μόρφωση).

Τα παιδιά στην Ελλάδα διαθέτουν μεγάλο επιχειρηματικό ταλέντο

«Ευχαριστούμε θερμά τη Citi Ελλάδος και το ίδρυμα Citi για την υποστήριξη στο ΣΕΝ/JA Greece από την πρώτη στιγμή και ελπίζουμε πως θα είναι πάντα δίπλα μας», δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού, κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο ορατό ότι η εκπαίδευση των παιδιών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον των παιδιών και την Ελλάδα.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδεικνύουν μεγάλο ταλέντο, πετυχαίνουν πανευρωπαϊκές διακρίσεις και γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον τους. Η υποστήριξη της Citi και των υπόλοιπων χορηγών μας είναι εθνικής  αξίας και είμαι αισιόδοξη ότι ο οργανισμός μας θα έχει μεγάλη ανάπτυξη και θα φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα υπέρ της Ελλάδας».

«Η Citi δείχνει το δρόμο, ως ηγέτιδα δύναμη στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως», προσθέτει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece κ. Αργύρης Τζικόπουλος.  «Αφού ένας τόσο σημαντικός και επιτυχημένος τραπεζικός οργανισμός πραγματοποιεί τόσο μεγάλες επενδύσεις στη μαθητική και νεανική επιχειρηματικότητα και στο Junior Achievement, παρακινεί την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα να πράξει το ίδιο. Για τη χώρα μας, η υποστήριξη των επιχειρήσεων στη νεανική επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Τζικόπουλος.

Νέα χρηματοδότηση της νεανικής επιχειρηματικότητας από το Ίδρυμα Citi

Πριν από ένα μήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 2017, το Ίδρυμα Citi στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Pathways to Progress, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα παγκόσμια επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να διευκολύνει 500.000 νέους, ηλικίας 16-24 ετών στην επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση. Στόχος είναι η μείωση της ανεργίας των νέων που είναι σε παγκόσμιο επίπεδο τρείς φορές υψηλότερη από εκείνη των ενηλίκων.  Παράλληλα, είναι εντυπωσιακό και αισιόδοξο ότι σύμφωνα με έρευνα της IPSOS για την Citi, παρά το ασταθές οικονομικό κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα, το 70% των νέων δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της σταδιοδρομίας τους αλλά επισημαίνουν ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω περιορισμένων δεξιοτήτων και ευκαιριών.

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη σημαντικών επαγγελματικών δεξιοτήτων στην ηλικία της εφηβείας και γι’ αυτό όλο και περισσότερα παιδιά δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Παγκοσμίως συμμετέχουν πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά και στην Ευρώπη πάνω από 300.000 κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα φέτος σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών με 120 σχολεία και η τάση είναι αυξητική για τις επόμενες χρονιές. Στις 28 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ο Τελικός Πανελλαδικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-2017» και η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με κύριο χορηγό το Ίδρυμα Citi.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ