Η ΔΕΗ για το συνέδριο CLEAN ENERGY FORUM – CRETA

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετείχε με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στο εναρκτήριο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους,που διεξήχθη στις 2 Σεπτεμβρίου στα Χανιά.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να επιταχύνει τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια στα νησιά, εξασφαλίζοντας ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Η ΔΕΗ, με την εμπειρία και τεχνογνωσία της, είναι διατεθειμένη να συμβάλει ουσιαστικά στην εκπόνηση ενός νέου μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για τα Νησιά μας. Αλλά και σε επίπεδο υλοποίησης, που είναι και το πιο σημαντικό, σχεδιάζει την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού των Νησιών (π.χ. γεωθερμία) και την έξυπνη διαχείριση των υποδομών και πόρων τους, δίνοντάς τους μια ουσιαστική ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη, με στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσω της δημιουργίας νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας και με περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της Νησιωτικής Οικονομίας.

Στο νησιωτικό χώρο η ΔΕΗ κατέχει το σύνολο των 32 αυτόνομων θερμικών συστημάτων που ηλεκτροδοτούν τις Μη Διασυνδεδεμένες Νήσους (ΜΔΝ), με τη συντριπτική πλειοψηφία τουςνα βρίσκονται στο Αιγαίο. Το έμπρακτο ενδιαφέρον του ομίλου για τις ΑΠΕ στα ΜΔΝ, πέραν της συνεχούς προσπάθειας των θερμικών σταθμών για τη διατήρηση της ευστάθειας του δικτύου με τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση περιθωρίου για τους σταθμούς ΑΠΕ στα νησιά, αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διατηρεί σχεδόν τα ¾ του αιολικού της στόλου στο Αιγαίο, κατέχοντας σήμερα περίπου 20% της αιολικής εγκατεστημένης ισχύος στα ΜΔΝ. Παράλληλα, διατηρεί έως σήμερα το μόνο μικρό υδροηλεκτρικό σε νησιωτικό χώρο και είναι η πρώτη εταιρία που ξεκίνησε την κατασκευή υβριδικού σταθμού, με το έργο της στην Ικαρία.

Το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας αποτελείται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς 1,05MW και 3,1MW, ένα αιολικό πάρκο ισχύος 2,7MW, δύο δεξαμενές ύδατος και αντλιοστάσιο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα έκκλησης της ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο όταν απαιτείται, καλύπτοντας ταυτόχρονα μέρος των αρδευτικών αναγκών του νησιού κατά τους ιδιαίτερα άνυδρους θερινούς μήνες. Το πρωτοποριακό αυτό έργο, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θα αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού (ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες) και θα συνδράμει στην αποφυγή εκπομπών CO2 της τάξεως των 13.800 τόνων/έτος. Σήμερα, το έργο έχει κατασκευασθεί κατά το 85-90% με εκτιμώμενη περάτωση των εργασιών μέχρι το φθινόπωρο του 2018.

Συνεχίζοντας την παράδοση δεκαετιών σε καινοτόμα έργα με ρηξικέλευθες λύσεις, ο όμιλος ΔΕΗ κατασκευάζει σήμερα πιλοτικά υβριδικά έργα όπως αυτά της Καρπάθου (30kW) και της Γαύδου (20kW). Στα νέα αυτά υβριδικά, πιλοτικά έργα εγκαθίστανται κοντά στους υπάρχοντες θερμικούς σταθμούς φωτοβολταϊκά πάρκα με ηλεκτροχημικές συστοιχίες αποθήκευσης ενέργειας, ενσαρκώνοντας στην πράξη στο χώρο των μη διασυνδεδεμένων νησιών την παγκόσμια τεχνολογική πρόοδο των συστημάτων μπαταριών για αποκεντρωμένα και απομακρυσμένα συστήματα.

Ταυτόχρονα, προτεραιότητα αποτελούν δράσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση του ενεργειακού μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής των νησιών, όπως η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων Νισύρου, Λέσβου και του συμπλέγματος Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων μέσω θερμικής επεξεργασίας. Στόχευση γίνεται επίσης σε δράσεις ολιστικής διαχείρισης, όπως η προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και η διεύρυνση των εφαρμογών των ΑΠΕ σε τομείς όπως η αφαλάτωση και η ηλεκτροκίνηση.

Στόχος του ομίλου είναι η δημιουργία πράσινων νησιών με ευφυή δίκτυα και βέλτιστη διαχείριση της ζήτησης και του διαθέσιμου δυναμικού ΑΠΕ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διευκολύνει την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και αφήνει ένα βιώσιμο αποτύπωμα για τις νησιωτικές περιοχές αλλά και για την ηπειρωτική χώρα, άμεσα μέσω των διασυνδέσεων και έμμεσα μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής για τους όλους τους πολίτες.

Αξίζει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι, η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια τη συνεχή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση στα μη διασυνδεδεμένα νησιά σε όλη την επικράτεια, από τη Γαύδο και το Καστελλόριζο στο νοτιότερο μέρος της χώρας μέχρι τη Λήμνο και τον Αη Στράτη στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στα βορειοδυτικά σύνορά μας, τους Οθωνούς και την Ερείκουσα στο Ιόνιο Πέλαγος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ