Απονεμήθηκαν τα Βραβεία για την Ενίσχυση της Δικοινοτικής Συνεργασίας στην Κύπρο

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου απένειμε σε 76 δικοινοτικές ομάδες χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 € στην κάθε μια, στη διάρκεια της Τελετής Απονομής των Βραβείων (Stelios Bi-Communal Awards 2017), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία.

Στόχος του φιλανθρωπικού έργου του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου τα τελευταία εννέα χρόνια, είναι η ενθάρρυνση της συνεργασία μεταξύ των πολιτών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και η εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στο νησί. Από το 2009 μέχρι σήμερα η συνολική αξία των βραβείων σε δικοινοτικές συνεργασίες, ανήλθε στα 2.760.000 €. Φέτος ο αριθμός των συμμετοχών, είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε από την έναρξη του θεσμού, καθώς 850 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνεργάστηκαν και δήλωσαν συμμετοχή στα Δικοινοτικά Βραβεία.

Στη διάρκεια της Τελετής Απονομής των Βραβείων, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πρόθεση των ανθρώπων από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο γίνεται όλο και πιο θετική και ευνοϊκή για ειρηνική συνύπαρξη. Αυτή η επιθυμία είναι φανερό ότι υπάρχει παρά την προφανή αδυναμία των πολιτικών να βρουν κοινό έδαφος για την εξεύρεση λύσης. Ο στόχος του φιλανθρωπικού σκοπού μας είναι να συνεχίσουμε να οικοδομούμε στη θετική συνεργασία μεταξύ των πολιτών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ώστε να διασφαλίσουμε τη διαρκή ειρήνη στο νησί. Ελπίζω ότι οι πολιτικοί θα αφουγκραστούν πολύ σύντομα την επιθυμία των πολιτών».

Η φετινή εκδήλωση κατάφερε να στείλει σημαντικά μηνύματα ενότητας και να φέρει ακόμα πιο κοντά ανθρώπους από τις δύο κοινότητες, καθώς πριν από την απονομή των βραβείων στους 152 νικητές, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξενία, ένα άκρως ενδιαφέρον Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν οι 850 διεκδικητές των βραβείων και ένα πάνελ καταξιωμένων δημοσιογράφων που αποτελείτο από το Sir Trevor McDonald πρώην παρουσιαστή του BBC και ITV, το βραβευμένο φωτορεπόρτερ Nick Danziger, τη γνωστή δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Guardian Helena Smith, τον Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο Νικόλα Μαρκαντώνη από το τηλεοπτικό κανάλι Sigma και την Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο Aysu Basri από το τηλεοπτικό κανάλι Genç. Παρόντες επίσης ήταν η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Elizabeth Spehar, ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης, Πρέσβεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι από την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το θέμα των δικοινοτικών σχέσεων στο νησί, ενώ εκφράστηκαν απόψεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η λύση μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here