Κλείνοντας το χάσμα της ανισότητας για τα περισσότερο μειονεκτούντα παιδιά στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

Στοιχεία σχετικά με τα πιο μειονεκτούντα παιδιά – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων, μεταναστών και εθνικών μειονοτήτων – είναι κομβικά για το κλείσιμο του χάσματος της ανισότητας και για τη διασφάλιση ότι κανένα παιδί δεν θα μένει πίσω, συμπεραίνουν η UNICEF και η Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από μια πρόσφατη ετήσια συνάντηση του σχετικού τους δικτύου που συνδιοργανώθηκε στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιος Κ. Θανόπουλος ξεκίνησε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ εθνικών και διεθνών οργανισμών, ιδίως όσον αφορά την υιοθέτηση κοινών προτύπων μέτρησης, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Εκπρόσωποι από την Ελληνική Αστυνομία, την Υπηρεσία Ασύλου, το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) καθώς και τον Συνήγορο του Παιδιού, τόνισαν τη σημασία όχι μόνο της ενίσχυσης της συλλογής αναλυτικών στοιχείων για τα παιδιά αλλά και της παρακολούθησης της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες για την καλύτερη ενημέρωση των κυβερνητικών αρχών και του κοινού σχετικά με τις ανάγκες τους.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανταπόκρισης στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση,» είπε ο Απόστολος Κασάπης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, «Για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα κάθε παιδιού, ιδίως των ασυνόδευτων, και για την ασφάλεια και ευημερία τους, τα δεδομένα και οι πληροφορίες πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα παιδιά.»

Τα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων για τα παιδιά και για την ενημέρωση των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, των δωρητών και των ακαδημαϊκών έτσι ώστε να τους βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων, πολιτικών, προγραμμάτων και ημερήσιας διάταξης. Η βάση δεδομένων TransMonEE (Transformative Monitoring for Enhanced Equity) ενημερώνεται κάθε χρόνο με στοιχεία σχετικά με τα παιδιά από Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες.

«Η χρήση αυτών των δεδομένων έχει ήδη μεταφραστεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τα παιδιά, όπως ο εντοπισμός και η παραπομπή ασυνόδευτων παιδιών που έχουν ανάγκη βοήθειας στις υπηρεσίες», δήλωσε η Lori Bell, Περιφερειακή Εμπειρογνώμονας της UNICEF για τα δεδομένα και την παρακολούθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. «Πρέπει όχι μόνο να προωθούμε, αλλά και να παρακολουθούμε την ένταξη, ώστε να μην υστερεί κανένα παιδί και όλοι να βλέπουν τα πραγματικά οφέλη της προσέλευσης και της συμμετοχής σε απογραφές και έρευνες και της καταγραφής.»

Εκτός από την Ελλάδα, αρκετές άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Γερμανία, η Μολδαβία και η Κιργιζία, στοχεύουν επίσης τις προσπάθειές τους στη συλλογή και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας δεδομένων για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες και στην παρακολούθηση της ισότητας των μειονοτήτων, ιδιαίτερα των παιδιών των Ρομά.

Η UNICEF επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή δεδομένων και στη διαχείριση γνώσης, χάρη στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Καταναλωτών (DG JUST).

Η Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος Σοφία Τζιτζίκου, επισημαίνει: «Μέσα από την ετήσια Έκθεσή μας για την Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα, αναγνωρίζουμε την αξία των στατιστικών στοιχείων που συλλέγονται από τις επίσημες Στατιστικές Αρχές, ώστε να καταστεί δυνατή με αποτελεσματικότερο τρόπο η στόχευση των δράσεών μας για τα πιο ευάλωτα παιδιά».

Διεθνείς προτάσεις πολιτικής της UNICEF για τα παιδιά που μετακινούνται:

1. Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.

2. Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.

3. Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.

4. Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

5. Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.

6. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ