CSR Hellas: Εκδήλωση για το Πρόγραμμα GEFYRA

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα πρόγευμα εργασίας με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντωνοπούλου για τη συνεργασία του Υπουργείου και του CSR HELLAS γενικά και ειδικότερα για το πρόγραμμα GEFYRA.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ενεργά σαράντα περίπου υψηλόβαθμα στελέχη που εκπροσωπούσαν επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς-μέλη του CSR HELLAS και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Από τη πλευρά του CSR HELLAS παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα GEFYRA που σχεδιάστηκε μετά τα 2 χρόνια συμμετοχής και διαλόγου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία του (EP4Y) και υπογραμμίστηκε η σημασία της σύμπραξης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό πολιτικών για το μέλλον με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης ή εκπαίδευσης πανευρωπαϊκά.

Το Υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του για την υποστήριξη της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα προγράμματα για την απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας για νέους. Έγινε αναφορά στον κεντρικό ρόλο του νεοσύστατου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και στη σύζευξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της οικονομίας. Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του δικτύου των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο CSR HELLAS για την αξιοποίηση του προγράμματος, προκειμένου να προσφερθεί απασχόληση σε νέους με υψηλά προσόντα. Η πρόταση της Αναπληρώτριας Υπουργού προς της επιχειρήσεις ήταν να επεκταθεί η πρωτοβουλία της CSR HELLAS έτσι ώστε, σε συνέχεια της πρακτικής άσκησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι επιχειρήσεις να προβούν σε πρόσληψη διάρκειας 12 μηνών. Εφόσον η πρόταση ευδοκιμήσει, και αφού συμφωνηθούν προϋποθέσεις που θα αποκλείουν τυχόν υποκατάσταση εργασίας, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, ενώ το Υπουργείο θα συμβάλει με επιδότηση του υπολοίπου 50% μέσω του προγράμματος Youth Guarantee.

Ακολούθησε διάλογος με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων για τα γραφειοκρατικά και άλλης μορφής εμπόδια και προβλήματα που προκύπτουν κατά τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος και η διαβούλευση με ευρύτερη συμμετοχή και των συναρμόδιων υπουργείων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την ανατροφοδότηση της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επίκεντρο της ActionAid στηρίζοντας έτσι ενεργά τη πρωτοβουλία της Action Aid για τη μείωση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ