Ashoka Talks: H εκπαίδευση οδηγεί το μέλλον

Η Ashoka Greece, το πρώτο δίκτυο κοινωνικής επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, πραγματοποίησε με επιτυχία το δεύτερο “Ashoka Talks”, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου με θέμα «Η Εκπαίδευση Οδηγεί το Μέλλον», στο χώρο του Impact Hub Athens.

«Το Ashoka Talks είναι μια πλατφόρμα συναντήσεων και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, στο πλαίσιο των οποίων θα μοιραστούμε πετυχημένες πρωτοβουλίες που πιστεύουμε ότι μπορούν  να εμπνεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν  την Ελληνική κοινωνική επιχειρηματικότητα» δήλωσε στο καλωσόρισμά της η Λυδία Παπανδρέου, Υπεύθυνη Ανάπτυξης για την Ashoka Ελλάδος.

Σε κάθε συνάντηση, η Ashoka φιλοξενεί έναν κοινωνικό επιχειρηματία του δικτύου της από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες που καινοτομούν στη συγκεκριμένη θεματική. Στόχος είναι να εμπνεύσει το κοινό αλλά και να βρεθούν πιθανές συνεργασίες για την υλοποίηση επιτυχημένων κοινωνικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ μιας σχολής αλιείας και ενός φεστιβάλ επιστήμης;
Μπορεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα να μεταμορφώσει το μέλλον της εκπαίδευσης και τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε; Μπορεί η εκπαίδευση να αλλάξει τη νοοτροπία μας, τις πράξεις μας και την κοινωνία; Ποιος είναι ο ρόλος της καινοτομίας;

Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Impact on Education, το οποίο έχει στόχο τον εντοπισμό και την υποστήριξη ελληνικών κοινωνικών επιχειρήσεων που, είτε χρησιμοποιούν την εκπαίδευση ως εργαλείο για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, είτε προτείνουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σκοπός του προγράμματος είναι, εκτός από την επιχειρηματική ανάπτυξη των πρωτοβουλιών, η μεγέθυνση και εξάπλωση του θετικού κοινωνικού τους αντικτύπου. Το πρόγραμμα Impact είναι προσαρμόσιμο σε πολλές θεματικές και πέρα από την εκπαίδευση και είναι στα άμεσα πλάνα της Ashoka Ελλάδας η διεξαγωγή προγραμμάτων Impact τόσο με την ίδια θεματολογία όσο και σε άλλους τομείς – κλειδιά για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την ελληνική κοινωνία εν γένει.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η Marie Trellu-Kane, Ashoka Fellow από τη Γαλλία, ιδρύτρια του Unis-Cité, η οποία μίλησε για το πρόγραμμά της που έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους στη Γαλλία να εργασθούν εθελοντικά σε περισσότερους από 600 οργανισμούς, βοηθώντας στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Υπογράμμισε επίσης ότι στόχος της είναι να εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και στην Ελλάδα, και κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο ελληνικό οργανισμό να έρθει σε επαφή με την Ashoka Ελλάδος ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις παρουσιάσεις των 6 Ελλήνων κοινωνικών επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Impact on Education της Ashoka, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πώς η εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη κοινωνία:  Αλέξανδρος Παπανδρέου, Ιδρυτής της «Χαρισμάθεια», Βιολέτα Τσιτσιλιάνη, Συνιδρύτρια του “The Language Project”, Σωτήρης Μπαράθας, Συνιδρυτής της “Effect”, Λευτέρης Αραπάκης, Ιδρυτής της «Εναλεία» και Σοφία Νικολάου, εκπροσωπώντας το πρόγραμμα “Stand by me” του Συλλόγου «ΑΛΜΑ». Κάθε συμμετέχων παρουσίασε τη δράση της κοινωνικής του επιχείρησης στο κοινό που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, εκπρόσωποι της Ashoka από τον ελληνικό (Λυδία Παπανδρέου, Στέλλα Πρίντεζη) και διεθνή χώρο (Arnaud Mourot, Angelos Souriadakis) αλλά και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων οργανισμών απένειμαν τα Πιστοποιητικά Ολοκλήρωσης του Προγράμματος στους 6 συμμετέχοντες, και ανακοίνωσαν ότι επιπλέον υποστήριξη θα παρασχεθεί σε κάθε μια από τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

H εκδήλωσε έκλεισε με το ελπιδοφόρο παράδειγμα του Θοδωρή Αναγνωστόπουλου, ιδρυτή της SciCo και  πρώτου Έλληνα υποψηφίου Ashoka Fellow. Αναφέρθηκε στο έργο της SciCo,  η οποία στοχεύει στην επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων και τόνισε την εξέλιξη της κοινωνικής του επιχείρησης μέσω της συμμετοχής του στο 1ο πρόγραμμα Ashoka Impact.

Το επόμενο Ashoka Talks θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ