Φάμελλος: “Απόλυτη τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων στην απορρύπανση του Σαρωνικού μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ»

Την ολοκλήρωση της απορρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού Κόλπου με την τήρηση όλων των κανόνων του περιβάλλοντος, επιβεβαίωσε νωρίτερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι σήμερα, υλοποιείται πλέον ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης στο Σαρωνικό, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη και η ταχεία αντιμετώπιση δευτερογενών περιστατικών ρύπανσης, διαψεύδοντας όσους μιλούσαν για οικολογική καταστροφή και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Σαρωνικού.

“Ταυτόχρονα, οι τελευταίοι τρεις μήνες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ναυαγίου, που ολοκληρώθηκε με την – για πρώτη φορά- ανέλκυση πλοίου από ναυάγιο μέσα σε 2,5 μήνες, με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αυτό συνέβη με αυτή την κυβέρνηση, με αυτές τις δυνάμεις, με αυτόν τον δημόσιο τομέα, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τον «αφυδατώσουν», να τον περιορίσουν, να του κόψουν μισθούς και να απολύσουν αρκετούς”, είπε χαρακτηριστικά και συνεχάρη όλους όσοι δούλεψαν συστηματικά και αποτελεσματικά γι’ αυτό.

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ συνόψισε τις σχετικές ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ο άμεσος χαρακτηρισμός του ναυαγίου ως ιδιάζον περιστατικό και ο συνακόλουθος έλεγχος των διαδικασιών απορρύπανσης της περιοχής, σε καθημερινή βάση, από την Ειδική Υπηρεσία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ. Αποτέλεσμα της συστηματικής παρακολούθησης και οργάνωσης  είναι να “γνωρίζουμε πού έχουν πάει όλα τα υγρά πετρελαιοειδή, τα ρυπασμένα εδάφη και τα στερεά απόβλητα που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία απορρύπανσης. Διότι και έλεγχος των επιθεωρητών έγινε στις εταιρείες που διαχειρίστηκαν τα απόβλητα, αλλά και παρακολουθούνται και καταγράφονται οι ροές των αποβλήτων και των υλικών καθημερινά, όπως και όλες οι εργασίες αντιρρύπανσης”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επιπλέον, υπήρξε άμεση εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” με την αντίστοιχη εντολή του ΣΥΓΑΠΕΖ προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς και η ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημίας σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της δευτερογενούς ρύπανσης από τις βυθισμένες ποσότητες  πετρελαιοειδών, αλλά και την τήρηση των υποχρεώσεων του υπεύθυνου φορέα, δηλαδή της πλοιοκτήτριας εταιρίας, με προτεραιότητα, βέβαια, την υποβολή μελέτης πλήρους αποκατάστασης και απορρύπανσης. Το σύνολο του κόστους απορρύπανσης αλλά και η παρακολούθηση και η αποκατάσταση και οι έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ δεν θα επιβαρύνουν τον Έλληνα πολίτη, αλλά την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

“Θέλουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ως προς τη δευτερογενή ρύπανση”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος “γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι  με τη χρηματοδότηση του IOPC, υπάρχει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., σχετικά με την παρακολούθηση του οικοσυστήματος του Σαρωνικού, μετά την ανέλκυση του ναυαγίου”. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα  καταγραφούν και θα χαρτογραφηθούν οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την πετρελαιοκηλίδα και  θα υπάρξει αναγνώριση, αξιολόγηση και ανάλυση της χημικής ρύπανσης, αλλά και της οικολογικής και περιβαλλοντικής κατάστασης. Συνεπώς, “θα γίνεται οικοσυστηματική ανάλυση στις περιοχές αυτές και ταυτόχρονα θα εξετάζουμε και την ενδεχόμενη βιοσυσσώρευση”, είπε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Και συνέχισε: “Σήμερα, οι περιβαλλοντικοί, οι χημικοί και οι βιολογικοί δείκτες στην περιοχή του ατυχήματος και στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού είναι καλύτεροι σε σχέση με πριν. Τηρήθηκε το θεσμικό πλαίσιο και για την αντιμετώπιση του ατυχήματος αλλά και για την προστασία και τον έλεγχο του περιβάλλοντος, αξιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα διεθνή επιστημονικά και διοικητικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν και το  ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και τη διεθνή συζήτηση και αξιοποιήσαμε και τον οργανισμό REMPEC του UNEP-MAP (Ηνωμένα Έθνη) και το ταμείο IOPC. Η χώρα μας απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει δύσκολα περιβαλλοντικά ατυχήματα στα οποία δεν είχε έως τώρα εμπειρία”.

Ωστόσο, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αν. ΥΠΕΝ δεν παρέλειψε να επισημάνει την πολύ μεγάλη ευθύνη που δημιουργεί το νέο περιβάλλον των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την κατεύθυνση “είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί, στο τέλος Ιανουαρίου 2018,  το σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης από υδρογονάνθρακες σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και να ενσωματωθεί στη διοίκηση της χώρας μας και στα τεχνικά εργαλεία του Λιμενικού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”.

Και κατέληξε: “Προφανώς και θα πάρουμε περισσότερα προληπτικά μέτρα για το περιβάλλον. Και το περιστατικό του Αγία Ζώνη ΙΙ δεν διέψευσε απλά όσους θέλανε να κάνουν απλά αντιπολίτευση, καθώς και τους ψεύτικους ξύλινους τίτλους των εφημερίδων, αλλά μας έκανε και πιο ώριμους και πιο ικανούς όσον αφορά τα τεχνικά και διοικητικά εργαλεία της χώρας μας. Το περιβάλλον είναι ταυτότητα και, ταυτόχρονα, αναπτυξιακός πόρος της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το κάνει και εργασία και ποιότητα ζωής. Η υποτίμηση και η κατασπατάληση του περιβάλλοντος που συνέβαινε κατά το παρελθόν δεν ανήκει στη νέα σελίδα της χώρας μας. Πρόκειται για μια νέα συμφωνία που αφορά στην κοινωνία και στην αξιοποίηση και προστασία του περιβάλλοντος, στοιχεία που οι προηγούμενες πολιτικές αγνοούσαν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ