Σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας για τους υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου, Γεροβασίλη Όλγα, Καραγιάννης Ιωάννης, Κάτσης Μάριος, Μαντάς Χρήστος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Στέφος Ιωάννης, Τζούφη Μερόπη και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η λεπτομερής ενημέρωση των βουλευτών για τις προβλεπόμενες διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναγνωρίστηκε από κοινού η σημασία της αξιοποίησης υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ο Υπουργός δήλωσε ότι η πολιτεία θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό Ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και συνεπώς για την εθνική οικονομία. Πρόσθεσε επίσης ότι η άσκηση αυστηρού δημόσιου ελέγχου καθ’ όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου. Υπενθύμισε ότι οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιοχή Natura και τόνισε τέλος, ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις γεωφυσικές έρευνες.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων της Ηπείρου, οι δήμοι Ζίτσας και Ζαγορίου διοργανώνουν δύο ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά και αντίστοιχα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στα Άνω Πεδινά. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ακαδημαϊκοί με ειδίκευση σε θέματα που άπτονται την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, καθώς και τοπικοί φορείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ