Σεμινάρια και Πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου

To Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση συνεργούν σε μία σειρά πρωτοβουλίες που αφορούν την σημασία της Ποιότητας του Τύπου στην υπόθεση της Δημοκρατίας και της Καθημερινότητας.

Στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Ελευθερίας του Τύπου (3.5) προγραμματίζουν για τον Μάϊο του 2018

–       Ενα Σεμινάριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων (2.5)

–       Μία Ημερίδα – Εργαστηριο για το καυτό θέμα των FakeNews (3.5)

–       Mία πειραματική δράση δημοσιογραφικού αλλά και ιστορικού ενδιαφέροντος, με τίτλο «Τhe Polk Project»(25.5)

Ολα τους θα υλοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας και Ξενοφώντος 2, Σύνταγμα και θα μεταδοθούν ζωντανά από τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ.

Απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου, στα στελέχη της ΕΡΤ, στους φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Απαιτείται προεγγραφή και μετά από άσκηση/αξιολόγηση παρέχεται Πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.

Το πρώτο (Data Journalism Seminar), για μεσαίου επιπέδου εκπαιδευόμενους) αποτελεί συνέχεια του Φθινοπωρινού Σεμιναρίου, ωστόσο είναι ανοικτό σε νέους ενδιαφερόμενους, στους οποίους θα σταλεί υλικό προετοιμασίας. Σημειώνεται πως η δράση ολοκληρώνεται με τον σχηματισμό μίας ή δύο μικρών ομάδων που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας ένα έργο ΔΔ (Δημοσιογραφίας Δεδομένων) που θα διατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, το Φθινόπωρο του 2018. Οι σχετικές δαπάνες επιδοτούνται.

Το δεύτερο (Ημερίδα – Εργαστήριο για τις Ψευδείς Ειδήσεις) υλοποιείται σε συνεργασία με την FightHoax και εξετάζει το τοπίο των δυνητικών απαντήσεων στις τεχνολογικές προκλήσεις / κινδύνους που αναδύονται από τους νέους τρόπους ενημέρωσης και κοινωνικοποίησης με την άμετρη και σε πολλές περιπτώσεις καταχρηστική μεσολάβηση των νέων μέσων και των socialmedia.

Το τρίτο (Τhe Polk Project) δημιουργεί ένα διαδικτυακό αποθετήριο για μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη πριν 70 χρόνια, επηρέασε τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αποτέλεσε κατα πολλούς το πρώτο επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου: Την δολοφονία στην Θεσσαλονίκη του δημοσιογράφου του CBS, GeorgePolk. Hδράση ανοίγει τον δημόσιο διάλογο αλλά και καλεί την κοινωνία σε ένα συμμετοχικό δημοσιογραφικό πείραμα που θα ολοκληρωθεί την 3η Μαΐου του 2019.

Yποστηρικτές της Πρωτοβουλίας είναι οι φορείς;  gr.Euronews.com, Direction Business Network, EKΠΟΙΖΩ,  Dikailogitika.gr,  Futurology.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ