Χαμόγελο: Συμμετοχή σε Διάσκεψη των Google-Facebook

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε ανάμεσα σε φορείς από όλο τον κόσμο στη Διάσκεψη της Google και της Facebook για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο

Στο πλαίσιο της επίσημης συνεργασίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την Google και την Facebook με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των παιδιών στην Ελλάδα, ο ελληνικός Οργανισμός προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ετήσια Διάσκεψη  για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο (EMEA Child Safety 2018) που συνδιοργανώθηκε στις 18 και 19 Απριλίου στο Δουβλίνο στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών για την Ευρώπη.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του Δ.Σ του ελληνικού οργανισμού, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ) που εδρεύει στις Βρυξέλλες και μέλος του Δ.Σ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιών (ICMEC) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Γιαννόπουλος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει με ηγετικά στελέχη και εκπροσώπους φορέων από διαφορετικές χώρες, που πρωτοπορούν στον τομέα της τεχνολογίας, ιδέες ενίσχυσης της συνεργασίας σε διασυνοριακό επίπεδο προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν καινοτόμες ιδέες αξιοποίησης και επέκτασης υφιστάμενων υποδομών, ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων τεχνολογίας προς όφελος των παιδιών και ειδικότερα ευάλωτων ομάδων, όπως παιδιών προσφύγων και μεταναστών και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στη διάρκεια της διάσκεψης ερευνητές και ειδικοί παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της πρόληψης και εντοπισμού εγκληματικών δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο, καλές πρακτικές και προκλήσεις προσέγγισης και εκπαίδευσης παιδιών και γονέων, καινοτόμα προγράμματα που υλοποιούνται εντός του σχολικού περιβάλλοντος και προκλήσεις διαχείρισης ευαίσθητου περιεχομένου και  προστασίας προσωπικών δεδομένων παιδιών.Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε νέες εφαρμογές, εργαλεία και επιτυχημένες πρακτικές που έχουν αναπτύξει εταιρείες τεχνολογίας, όπως είναι η Google, η Facebook, και το YouTube, ενώ οι εργασίες της διάσκεψης επικεντρώθηκαν στην ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των παιδιών στους κινδύνους και στους τρόπους προστασίας στο διαδίκτυο και ανάπτυξης απόκτησης ψηφιακών ικανοτήτων από τους γονείς, ο ρόλος των οποίων είναι εξαιρετικά σημαντικός στην προστασία των παιδιών.

Προκλήσεις, όπως είναι η ανάπτυξη υγιών σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά και στους νέους τόσο εντός όσο και εκτός του διαδικτύου, αλλά και η προώθηση συνεργειών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση φαινομένων, όπως είναι η παιδική πορνογραφία, η εκμετάλλευση παιδιών και ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) αναλύθηκαν διεξοδικά από τους ομιλητές και συμμετέχοντες της διάσκεψης.

Να σημειώσουμε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίστηκε πρόσφατα από την Facebook ως «Trusted NGO Partner», ενώ συμμετείχε στην Παγκόσμια Διάσκεψη «Global Safety Summit 2018» της Facebook που  πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018 στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στο Κέντρο Ασφάλειας της Facebook προκειμένου να παραπέμπονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά φαινόμενα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, όπως είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η ρητορική μίσους, η σεξουαλική εκμετάλλευση κ.α.

Από τον Οκτώβριο του 2016 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί επίσημο εταίρο της Facebook στην Ελλάδα με τους δύο φορείς να συνεργάζονται μέσω της αποστολής ειδοποιήσεων στην κοινότητα του Facebook, όταν ένα παιδί έχει εξαφανιστεί και είναι σε κίνδυνο μέσα από τον μηχανισμό Amber Alert Hellas.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ