Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων: Εστιατόρια στην Αθήνα προσκαλούν πρόσφυγες σεφ στην κουζίνα τους

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, φέτος το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων επανέρχεται στην Αθήνα από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2018 και επεκτείνεται σε ακόμα 13 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και το Κέιπ Τάουν. Μια ειδική εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων θα πραγματοποιηθεί επίσης στο εστιατόριο Nan στη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας και στο ίδιο πνεύμα με πέρυσι, έξι εστιατόρια στην Αθήνα θα στηρίξουν την προστασία των προσφύγων ανοίγοντας την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα.Οι σεφ, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες, θα μαγειρέψουν μία ή περισσότερες φορές στο ίδιο εστιατόριο βάζοντας τη δική τους πινελιά στο μενού και παρουσιάζοντας νέες γεύσεις στο κοινό. Θα προτείνουν το δικό τους μενού ή θα ετοιμάσουν πιάτα μαζί με τον σεφ του εστιατορίου διαθέσιμα για γεύμα ή για δείπνο.

Το φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων θα προσπαθήσει να φέρει όλους τους Αθηναίους μαζί γύρω από ένα τραπέζι καθώς και να αναδείξει τις δεξιότητες των προσφύγων σεφ. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επιταχυνθεί η επαγγελματική ένταξή τους.

Η Seinat θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ φέρνοντάς μας σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα της Ερυθραίας στο εστιατόριο Blue Fish, ενώ παράλληλα η Mahboubeh θα αναμίξει τις γεύσεις του Ιράν και της Ελλάδας στο εστιατόριο Σεϋχέλλες. Ο Adel θα συνεχίσει με ένα εκλεπτυσμένο δείπνο εμπνευσμένο από το Ιράκ στο εστιατόριο Βασίλαινας. O Barshank θα προσφέρει γευστικά Συριακά πιάτα στο εστιατόριο Άμα Λάχει. Η Roaa θα εντάξει νόστιμες Ιρακινές γεύσεις στην πολυπολιτισμική κουζίνα του εστιατορίου Mama Roux. Και τέλος, η Turia θα επαναδομήσει πιάτα από το Μαρόκο και θα τα συνδυάσει με φινέτσα με την πρωτοποριακή κουζίνα του εστιατορίου Scala Vinoteca.

Φέτος, όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Λέσβο θα έχουν την ευκαιρία τηνΠαγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, να δοκιμάσουν γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν στο καφέ-εστιατόριο Nan στη Μυτιλήνη, το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με σκοπό τη συνεργασία προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ντόπιους.

«Το ότι πέρασα τόσο χρόνο στην κουζίνα ενός χορτοφαγικού εστιατορίου δουλεύοντας σε ένα νέο στυλ μαγειρικής ήταν μια θαυμάσια εμπειρία που με βοήθησε να γίνω καλύτερη. Τώρα έχω μια δουλειά μερικής απασχόλησης μαγειρεύοντας σε έναν ξενώνα για κορίτσια πρόσφυγες στην Αθήνα. Επίσης, μαγειρεύω δωρεάν για άστεγους ανθρώπους και προσπαθώ να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Ανυπομονώ για το φεστιβάλ αυτού του Ιουνίου», λέει η Mahboubeh Tavakoli, πρόσφυγας από το Ιράν που ζει στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια και συμμετείχε και πέρυσι στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων 2018, Ελλάδα  

Τρίτη 19 Ιουνίου

Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue FishΜοναστηράκι(δείπνο)

Κουζίνα Ιράν από την Mahboubeh Tavakoli • ΣεϋχέλλεςΚεραμεικός (δείπνο)

Τετάρτη 20 Ιουνίου

Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)

Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue FishΜοναστηράκι(δείπνο)

Πολυπολιτισμική Κουζίνα από μέλη του καφέ-εστιατορίου NanΜυτιλήνη(γεύμα, δείπνο)

Πέμπτη 21 Ιουνίου

Κουζίνα Συρίας από τον Barshank Haj Younes • Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Εξάρχεια (dinner)

Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama RouxΜοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)

Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)

Παρασκευή 22 Ιουνίου

Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama RouxΜοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)

Κουζίνα Μαρόκου από τη Turia Besbas • Scala VinotecaΚολωνάκι (δείπνο)

Κυριακή 24 Ιουνίου

Κουζίνα Μαρόκου από τη Turia Besbas • Scala VinotecaΚολωνάκι (δείπνο)

Μπορείτε να κλείσετε τραπέζι καλώντας απ’ ευθείας τα εστιατόρια.

Αναλυτικότερες πληροφορίες βρίσκονται στο Facebook event (σύνδεσμος).

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων διοργανώνεται από πολίτες που αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους για τη υλοποίησή του στις πόλεις τους, με την υποστήριξη της ιδρύτριας οργάνωσης Food Sweet Food και των κατά τόπους γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συν-διοργανωτών της εκδήλωσης. Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται χάρη στην αφοσίωση, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια της ομάδας του Athens Insider.

Το Φεστιβάλ στηρίζεται επίσης στη βοήθεια πολλών τοπικών φορέων. Στην πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων στην Αθήνα συνέβαλαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το SolidarityNow, το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα και το Options Food Lab.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ