ΕΕΑΑ: Νέα άνοδος στην Ανακύκλωση Συσκευασιών και θετικά τα μηνύματα

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματα για το 2017 ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το νέο ιστορικά υψηλότερο αποτέλεσμα  και η υπερκάλυψη των στόχων της για το σύνολο των υλικών συσκευασίας.

Με το ιστορικό φορτίο των 15 ετών και έχοντας το προνόμιο και την ευθύνη να είναι πρωτοπόρος της Ανακύκλωσης στην Ελλάδα, το Σύστημα των Μπλε Κάδων είναι πλέον ταυτόσημο με την ίδια την έννοια της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στη συνείδηση των πολιτών, όπως έδειξε και σχετική έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η ΑLCO για λογαριασμό της ΕΕΑA.. Σύμφωνα με την έρευνα το Σύστημα των Μπλε κάδων έχει την καθολική αποδοχή  των πολιτών (ποσοστό άνω του 94%).

Από τα στοιχεία του 2017, προκύπτει αύξηση  5% στην ανακύκλωση υλικών σε σχέση με το 2016. Ιδιαίτερα σημαντικό, ενδεικτικό της μεγάλης προσπάθειας της ΕΕΑΑ, και των συνεργαζόμενων Δήμων, είναι πως οι 580 χιλτόνοι ανακυκλώσιμων υλικών που οδηγήθηκαν προς Ανακύκλωση από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ, αποτελεί το υψηλότερο αποτέλεσμα στα 15 έτη λειτουργίας της.

Το 2017 οι μπλε κάδοι που ήταν τοποθετημένοι στις γειτονιές των Δήμων αυξήθηκαν φτάνοντας τους 162 χιλ ενώ παράλληλα τα οχήματα που η ΕΕΑΑ παραχώρησε στους ΟΤΑ για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών έφτασαν συνολικά τα 505 ενώ  33 Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ) σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν με την οικονομική στήριξη της ΕΕΑΑ. Επίσης, με 301 ΟΤΑ να έχουν συνάψει συνεργασία με την ΕΕΑΑ, τα έργα Ανακύκλωσης Συσκευασιών εξυπηρετούν πλέον το 95% του πληθυσμού της χώρας.

Παράλληλα το 2017 δόθηκε έμφαση στα έργα του Μπλε Κώδωνα ειδικά για τις γυάλινες συσκευασίες, που καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες των σημείων με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία (π.χ. εστιατόρια, μπαρ, καφέ κτλ).   Με 8.800 μπλε κώδωνες να έχουν τοποθετηθεί για την εξυπηρέτηση σχεδόν 19.000 επιχειρήσεων, τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης των γυάλινων συσκευασιών από τους μπλε κώδωνες σημείωσαν σημαντική αύξηση, 26%, σε σχέση με το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2003 η ΕΕΑΑ έχει διαθέσει πάνω € 340 εκατ. σε υλικοτεχνική υποδομή (π.χ. κάδοι, οχήματα, Κέντρα Διαλογής) και δαπάνες λειτουργίας. Επιπλέον, τα έργα της ΕΕΑΑ συμβάλλουν σημαντικά και στην απασχόληση καθώς με τη λειτουργία τους έχουν δημιουργηθεί και συντηρούνται  2.300 άμεσες θέσεις εργασίας  πλήρους απασχόλησης.

Επίσης οι συμβεβλημένες με την ΕΕΑΑ επιχειρήσεις έφτασαν ήδη τις 2.152 γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας στο έργοκαι την αποτελεσματικότητα  του Συστήματος των Μπλε Κάδων.

Ο κ. Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αναφέρει: «Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διανύει φέτος το 15ο έτος λειτουργίας της.  Όταν το 2003 η ΕΕΑΑ ξεκινούσε το φιλόδοξο εγχείρημά της, η ανακύκλωση ήταν πρακτικά άγνωστη στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο με επιμονή, σκληρή δουλειά και σε αγαστή συνεργασία με τις συμβεβλημένες εταιρείες και τους ΟΤΑ έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε την ανακύκλωση καθημερινή πρακτική και στάση ζωής για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που ανακυκλώνει στους Μπλε κάδους. Με αυτή την ισχυρή κοινωνική βάση ως παρακαταθήκη και με την αισιοδοξία που αντλούμε από τα αυξημένα για 3η συνεχή χρονιά αποτελέσματα, θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας  με αξιοπιστία και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ