Coca-Cola:Δραστηριοποιούμαστε σε κοινωνίες,όχι σε αγορές

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Η κα. Κατερίνα Κυπραίου, Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας Coca-Cola, Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας, μιλά  για τις δράσεις ΕΚΕ της εταιρείας που αποτελούν μέρος του DNA της.

Πριν από λίγες ημέρες το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas & Coca-Cola Τρία Έψιλον)  ένωσε τις δυνάμεις του και με το σύνθημα «Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο»  προχώρησε στην ανακαίνιση και αναβάθμιση ξενώνα αστέγων στο κέντρο της Αθήνας.Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες  για την συγκεκριμένη δράση, τους λόγους που σας οδήγησαν στην πραγματοποίησή της και τις ενέργειες που περιελάμβανε;

Θα μπορούσα να πω, ότι είναι στο DNA της Coca-Cola, να δημιουργεί στιγμές αισιοδοξίας όχι μόνο από τις ενέργειες  μάρκετινγκ αλλά και από τις δράσεις της, οι οποίες, πολλές φορές δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων μας – την «καρδιά» της επιχείρησής μας.

Για εμάς στην Coca-Cola, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι μια ενεργός πρακτική που πηγάζει από την αντίληψη ότι δραστηριοποιούμαστε σε κοινωνίες, όχι σε αγορές. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εταιρικής μας δραστηριότητας, και πρωταρχικό μας μέλημα να μεταδώσουμε στους ανθρώπους μας την αξία της πρακτικής αυτής, ώστε, όλοι εμείς στην Coca-Cola, σε στενή συνεργασία με τους συνεργάτες και τους πελάτες μας, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες, να συμβάλλουμε ενεργά στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων.

Για το λόγο αυτό, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι άνθρωποι του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα ενώνουμε τις δυνάμεις μας και πραγματοποιούμε μια εθελοντική δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δράσης  “Live Positively” της Coca-Cola σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, φέτος, με γνώμονα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια δράση που να βοηθά ουσιαστικά συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε τον ξενώνα αστέγων που λειτουργεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας, στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος φιλοξενεί περίπου 90 άτομα, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά.

Η συγκριμένη πρωτοβουλία περιελάμβανε μια σειρά δράσεων:

Αρχικά οι εργαζόμενοι της Coca-Cola συγκέντρωσαν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής και ρούχα για τις ανάγκες του ξενώνα, καθώς και βιβλία, παιχνίδια και σχολικά είδη για τα παιδιά.

Την ημέρα της εκδήλωσης οι 160 εργαζόμενοι και οι οικογένειες και φίλοι τους, χωρισμένοι σε δύο βάρδιες έβαψαν το κλιμακοστάσιο του επταώροφου κτιρίου, τον ημιόροφο ο οποίος χρησιμοποιείται ως τραπεζαρία και σαλόνι, δύο ελεύθερα δωμάτια και το υπόγειο του κτιρίου.

Καθώς ο ημιόροφος είναι το βασικό σημείο συγκέντρωσης όλων των ενοίκων, η Coca-Cola ανακαίνισε αυτό το χώρο με καινούργιους καναπέδες, τραπεζάκια για το σαλόνι, μεγάλα τραπέζια και καρέκλες για την τραπεζαρία, αλλά και ζωγραφιές που έφτιαξαν τα παιδιά των εργαζομένων, μετατρέποντας τον σε ένα πιο «ζεστό» χώρο για τους ενοίκους του.

Εργαζόμενοι του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα βάφουν τον ημιώροφο του ξενώνα

 

Η συγκεκριμένη εθελοντική δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης ετήσιας Εβδομάδας Δράσης του Συστήματος της Coca-Cola στην Ευρώπη «Live Positively». Τι ακριβώς περικλείει αυτή η Εβδομάδα Δράσης, ποιοι οι στόχοι της και πως καθιερώθηκε σαν θεσμός ;

Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην εξής παραδοχή: η δράση μας δεν περιορίζεται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων, αλλά είναι συνυφασμένη με ουσιαστική προσφορά στην κάθε κοινωνία όπου έχουμε παρουσία.

Η Εβδομάδα “Live Positively” που έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη τα τέσσερα τελευταία χρόνια, είναι ένα δείγμα αυτής της φιλοσοφίας. Σε κάθε χώρα της Ευρώπης όπου ενεργοποιείται αυτή η Εβδομάδα Δράσης, οι εργαζόμενοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν το χρόνο τους για πρωτοβουλίες που αγγίζουν τομείς περιβαλλοντικής ή κοινωνικής δράσης (καθαρισμός ακτών/λιμνών, εθελοντική κοινωνική εργασία,  κλπ)

Η φιλοσοφία “LIVE POSITIVELY» της Coca-Cola εκφράζει τη συνεχή κοινωνική δέσμευση της Coca-Cola και αποτελεί την ομπρέλα κάτω από την οποία εντάσσονται οι 7 τομείς της βιώσιμης επιχειρηματικής της δράσης:

–    πλεονεκτήματα προϊόντων
–    ενεργός και ισορροπημένος  τρόπος ζωής
–    ενεργειακή διαχείριση και προστασία του κλίματος
–    τοπικές κοινωνίες
–     ανακύκλωση
–    διαχείριση υδάτινων πόρων και
–    εργασιακό περιβάλλον

Η Εβδομάδα Live Positively, σημαίνει για όλους εμάς συνεργασία και ομαδικότητα. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο έχουμε επιλέξει να  προσφέρουμε στην κοινωνία μαζί με συναδέλφους, μέλη της οικογένειάς μας και ΜΚΟ, μέσα από διάφορές δραστηριότητες.

Ειδικότερα φέτος, η δράση μας εντάχθηκε στο γενικότερο πλαίσιο της καμπάνιας της Coca-Cola «Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο», η οποία μας καλεί να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αισιοδοξία και να ξαναβρούμε μέσα μας και γύρω μας λόγους για να πιστέψουμε σε κάτι καλύτερο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε, νομίζω καταφέραμε να δώσουμε λόγους και σε κάποιους άλλους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς, να πιστέψουν σε ένα, έστω και λίγο καλύτερο αύριο!

Πόσο σημαντική θεωρείτε την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων σας στις συγκεκριμένες δράσεις;

Πολύ απλά, χωρίς τους ανθρώπους μας οι δράσεις αυτές δεν θα γίνονταν πραγματικότητα!

Στην Coca-Cola, προάγουμε την αξία  του εθελοντισμού και οι ίδιοι οι άνθρωποί μας θεωρούν τη συμμετοχή τους σημαντική και απαραίτητη. Ξέρετε, μερικές φορές, μέσα στη δύσκολη και πολυάσχολη καθημερινότητά μας, παρόλο που θέλουμε να βοηθήσουμε, δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε.

Μέσω των εθελοντικών δράσεών μας, δίνουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους μας και στις οικογένειές τους να προσφέρουν το χρόνο τους και την ενεργειά τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Προσωπικά, θεωρώ ότι τα χαμόγελα και η χαρά που αντικρίσαμε από τους ανθρώπους του ξενώνα (τόσο τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού όσο και τους ενοίκους) είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να πάρει κανείς. Αυτά τα χαμόγελα, ειδικά των μικρών παιδιών, είναι αυτά που μας δίνουν κίνητρο να συνεχίσουμε και στο μέλλον. Μάλιστα, έχουμε δεσμευτεί να ‘υιοθετήσουμε’ τον συγκεκριμένο ξενώνα έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Τέλος, νομίζω ότι με αυτή μας την κίνηση, αποδείξαμε ότι οι καμπάνιες μάρκετινγκ και τα μηνύματά μας δεν μένουν στην επικοινωνία, αλλά γίνονται πράξη μέσα από τις πρωτοβουλίες μας.

 

Φωτογραφία από το καθιστικό του ξενώνα πριν και μετά την ανακαίνιση

Θεωρείτε ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα οι υπεύθυνες εταιρείες θα πρέπει να ασχολούνται σε μεγαλύτερο βαθμό με τα κοινωνικά ζητήματα που έχουν αναδυθεί δίνοντας τους προτεραιότητα σε σχέση με πχ τα περιβαλλοντικά ζητήματα;  

Είναι αλήθεια ότι η Κοινωνική Υπεθυνότητα των Εταιρειών χρειάζεται μεν να υιοθετεί μια σφαιρική προσέγγιση αλλά, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των κοινωνιών, να ανταποκρίνεται με προτεραιότητα στα κυρίαρχα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικότερα στη σημερινή εποχή όπου τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα και γίνονται εμφανή στην καθημερινότητα όλων μας, χρειάζεται αδιαμφισβήτητα να επικεντρωθούμε εκεί. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραγκωνίζονται οι δράσεις σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα το περιβάλλον και η υγεία, που στη δική μας περίπτωση είναι δύο από τους βασικούς τομείς στους οποίους στηρίζουμε τις δράσεις ΕΚΕ.

Για παράδειγμα εκτός από τις κοινωνικές δράσεις που πραγματοποιούμε  ως Σύστημα και που μέχρι σήμερα έχουν αγγίξει το 80% της  Ελληνικής Επικράτειας, τα τελευταία έξι χρόνια στηρίζουμε στο σχολικό πρόγραμμα «Μέτρο- Ποικιλία- Ισορροπία» για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί με βάση τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικογένειας και το οποίο βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες σχετικά με τη διατροφή τους και την καθημερινή τους άσκηση – συνήθειες που θα τα συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους. Παράλληλα κεντρική θέση στις δράσεις του Συστήματος κατέχει το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», στο πλαίσιο του οποίου, από το 2009, έχει υλοποιηθεί η εγκατάσταση και επισκευή 30 μονάδων συλλογής βρόχινου νερού σε δημόσια κτίρια και σχολεία, σε 19 νησιά των Κυκλάδων με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Η  κοινωνική δράση δεν είναι ένας απλός άξονας στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για την Coca-Cola, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η πρόσφατη ανακαίνιση του ξενώνα αστέγων είναι απόδειξη ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας για έναν καλό σκοπό μπορούμε να κάνουμε την ουσιαστική διαφορά στην κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ