Η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO γιορτάζουν τα 20 χρόνια του Διεθνούς Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCOΓια τις Γυναίκες στην Επιστήμη μέσα από μια μοναδική Επετειακή Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2018. Η Έκθεση θα παρουσιάσει τη συνολική συνεισφορά του θεσμού παγκοσμίως, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο Ελληνικό Πρόγραμμα, μέσα από μια σειρά δυναμικών φωτογραφικών πορτραίτων Ελληνίδων βραβευμένων επιστημόνων του θεσμού από τον Τάσσο Βρεττό.
Στο πλαίσιο της 20ης Επετείου του θεσμού, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO θα διοργανώσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας και μια Επιστημονική Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Οι ενέργειες αυτές έχουν σκοπό να ρίξουν φως στο «θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης», τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες».
Οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται στη δημόσια και επαγγελματική ζωή, ιδιαίτερα στο χώρο των Επιστημών, όπου το «γυάλινο ταβάνι» υπάρχει ακόμα. Σήμερα, μόνο 28% των επιστημόνων είναι γυναίκες και μόλις 3% των Βραβείων Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες από το 1901, όταν και καθιερώθηκε ο θεσμός.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες και το να τις βοηθήσουμε να κάνουν το έργο τους γνωστό είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων στην επιστήμη. Το Διεθνές Πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη ιδρύθηκε το 1998 με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των δύο φύλων στον κόσμο της επιστήμης.
Από την έναρξη του Προγράμματος μέχρι σήμερα, 3.124 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί σε 117 χώρες. Συγκεκριμένα, 102 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων 3 στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ 3.022 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες προκειμένου να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο.
Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμηεντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα. Τα Βραβεία αυτά χορηγούνται σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με στόχο την προώθηση, την ενίσχυση, καθώς και τη στήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα. Τα Ελληνικά Βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν βραβεύσει 26 σπουδαίες γυναίκες ερευνήτριες.
Η εκθεση «Το θηλυκο προσωπο της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»
Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων του Διεθνούς Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, δημιουργούν μια ξεχωριστή Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), και παρουσιάζουν τους στόχους και τα επιτεύγματα του θεσμού στην πορεία αυτών των δύο δεκαετιών.
Το ταξίδι του επισκέπτη ξεκινάει από τις σημερινές προκλήσεις στον κόσμο της επιστήμης και τη συμβολή του προγράμματος σε διεθνές επίπεδο, για να καταλήξει στο Ελληνικό Πρόγραμμα και να μας συστήσει μέσα από μια νέα ματιά, τόσο τις Ελληνίδες Βραβευθείσες, όσο και το έργο τους. Η κάμερα του έμπειρου φωτογράφου, Τάσσου Βρεττού, μέσα από τη διεισδυτική ματιά του, μας αποκαλύπτει την ομορφιά και την αλήθεια της γυναίκας πίσω από την επιστήμονα, μιας γυναίκας που οραματίζεται να συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
Η επιστημονικη ημεριδα «WOMEN IN SCIENCE CLASSES»
Η Έκθεση προχωρά ακόμα πιο μακριά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ένα επιπλέον καινοτόμο στοιχείο της είναι ότι αποτελεί την αφορμή για να εγκαινιαστεί ένας θεσμός ετήσιων συναντήσεων μεταξύ των σημερινών καταξιωμένων ερευνητών και των μελλοντικών επιστημόνων. Η Ημερίδα Women In Science Classes, που διοργανώνεται για πρώτη φορά το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, θα δώσει την ευκαιρία σε νέους φοιτήτές και ερευνητές να γνωρίσουν τις Ελληνίδες Βραβευμένες επιστήμονες, σε ένα πλαίσιο συνάντησης που θα ενθαρρύνει τη συζήτηση και το διάλογο για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τις σπουδές τους και τη μελλοντική τους καριέρα. Στόχος και φιλοδοξία αυτών των ημερίδων είναι να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να ενδυναμώσουν τις νέες και τους νέους να ακολουθήσουν το όνειρό τους στον κόσμο της επιστήμης, ακολουθώντας το παράδειγμα των διακεκριμένων επιστημόνων του Ελληνικού Προγράμματος.