WWF Ελλάς: Κινητή έκθεση για τη διατροφή

Πώς συνδέεται το πιάτο μας με τον πλανήτη και γιατί η παραγωγή και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων απειλεί τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως; Θα καταφέρει τα επόμενα χρόνια ο πλανήτης να ταΐσει τον ανθρώπινο πληθυσμό που αυξάνεται διαρκώς; Γιατί η σπατάλη τροφίμων έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και πώς μπορεί να επιτευχθεί η στροφή σε πιο βιώσιμα διατροφικά μοντέλα;

Με αφετηρία αυτά τα ερωτήματα, και με γνώμονα ότι οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές συνδέονται άρρηκτα με την υγεία του πλανήτη, το WWF Ελλάς υλοποιεί με επιτυχία, εδώ και ένα χρόνο, μία μεγάλη εκστρατεία για τη βιώσιμη διατροφή με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης». Στόχος της να αποκαλύψει με εύληπτο και βιωματικό τρόπο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς τη σύνδεση των διατροφικών συνηθειών μας με το περιβάλλον και την ανάγκη στροφής σε ένα πιο πράσινο, ισορροπημένο και υπεύθυνο διατροφικό μενού.

Με συστατικά της εκστρατείας ένα πρότυπο εκπαιδευτικό υλικό με 11 βιωματικές δραστηριότητες που διατίθεται δωρεάν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έναν πρακτικό οδηγό διατροφής για γονείς, το εξειδικευμένο site www.wwf.gr/food και μία πρωτότυπη κινητή έκθεση, το WWF Ελλάς υλοποίησε το προηγούμενο σχολικό έτος ένα “ταξίδι” στον κόσμο της διατροφής. Η κινητή έκθεση μάλιστα ταξίδεψε σε 23 πόλεις ανά την Ελλάδα και ξεκίνησε έναν μεγάλο διάλογο με χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών σχετικά με την υπεύθυνη διατροφή και την περιβαλλοντικής της διάσταση.

Μέσα σε διάστημα 9 μηνών, από τον Οκτώβριο 2017 έως και τον Ιούλιο 2018, στην έκθεση συμμετείχαν συνολικά 4.030 μαθητές από 149 σχολεία της χώρας, ενώ σχεδόν 600 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τα σεμινάρια επιμόρφωσης του WWF για τη διατροφή. Συνολικά πάνω από 1.100 δάσκαλοι κατέβασαν από την ιστοσελίδα του προγράμματος το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που με ευφάνταστο τρόπο μαθαίνει στα παιδιά ότι «υγιεινό και γευστικό» πάνε πακέτο. Παράλληλα, 74 σχολεία πήραν μέρος στον σχολικό διαγωνισμό «Πρωταθλητές βιώσιμης διατροφής». πραγματοποιώντας συνολικά 625 βιωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018.

Σε κάθε πόλη, οι επισκέπτες της έκθεσης, είχαν την ευκαιρία να μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης φαγητού μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία μας και την υγεία του περιβάλλοντος. Τα πρωινά η έκθεση ήταν επισκέψιμη από σχολεία της περιοχής και τα απογεύματα ανοιχτή στο ευρύτερο κοινό, ενώ σε κάθε πόλη, εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ειδικό σεμινάριο και να μυηθούν σε ζητήματα διατροφής και περιβάλλοντος.

Φέτος, η κινητή έκθεση του WWF Ελλάς θα σταθμεύσει στην Αττική για να υποδεχτεί μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (23 Ιανουαρίου-1 Μαρτίου 2019) και στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, στο Ίλιον (4 Μαρτίου-19 Απριλίου 2019) και θα λειτουργεί τρία πρωινά την εβδομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ