Συνεργασία του “Χαμόγελου” με τις ευρωπαϊκές πρεσβείες για τα παιδιά στην Ελλάδα

AE Lucian Fătu, Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (1η Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου 2019), φιλοξένησε στις 19 Μαρτίου 2019 συνάντηση στον χώρο της Πρεσβείας στην οποία πρεσβευτές, πρόξενοι, διπλωματικό και προξενικό προσωπικό από κράτη μέλη της ΕΕ, χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ διερεύνησαν από κοινού με εκπροσώπους του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τρόπους εμβάθυνσης και περαιτέρω συνεργασίας τους.

Βασική αρχή για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ότι όλα τα παιδιά σε ανάγκη πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια, ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής, θρησκείας ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου. Εκπρόσωποι των ξένων διπλωματικών αρχών είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τη γνώση τους σχετικά με το έργο και τις υπηρεσίες που παρέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Και οι δύο πλευρές εντόπισαν τις κοινές ανάγκες για την προστασία των παιδιών, αλλά και τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας, ενώ αξιολόγησαν τη διαθέσιμη εμπειρία και καλές πρακτικές για την αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών των παιδιών σε ανάγκη.

Ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, κ. Lucian Fătu τόνισε: «Τα εύσημα για την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης ανήκει στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο του Οργανισμού, Κώστα Γιαννόπουλο και στον πρώην συνάδελφό μου και πρώην Πρέσβη του Βελγίου, Marc Van den Reeck, για την εμπιστοσύνη στη Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προκειμένου να φιλοξενήσει αυτή την πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών, δικτύωσης και κοινών εμπειριών. Είμαι πεπεισμένος ότι η πρωτοβουλία αυτή θα παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα και θα δημιουργήσει ένα χρήσιμο πρότυπο συνεργασίας».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος ευχαρίστησε θερμά την πρεσβεία της Ρουμανίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τις ξένες αποστολές στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός να μοιραζόμαστε κοινές αξίες και πρακτικές προς όφελος των παιδιών. Η σημερινή συνάντηση ενισχύει την ήδη ισχυρή διμερή μας συνεργασία και διασφαλίζει τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά κινητοποιώντας τις υπηρεσίες μας άμεσα και προσφέροντας λύσεις προς το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά παιδιών, μεταξύ άλλων σε περιστατικά παιδιών θυμάτων κακοποίησης και παραμέλησης, εξαφανισμένων παιδιών, παιδιών θυμάτων εμπορίας ή μορφών εκμετάλλευσης, παιδιών που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους, όπως επίσης και σε περιστατικά οικογενειακής επανένωσης, που χάρη στη στενή συνεργασία με τις Πρεσβείες και τις Προξενικές αποστολές επέφεραν θετικά αποτελέσματα για τις ζωές των παιδιών.

Ο Πρέσβης (Ε) Marc Van den Reeck, Επικεφαλής των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τη διεθνή διάσταση του έργου του Οργανισμού για τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνή φόρα, ενώ τόνισε την ετοιμότητα του Οργανισμού να μοιραστεί την εμπειρία του με τις Ξένες Αποστολές σε ένα πλαίσιο ευρύτερο των συγκεκριμένων προξενικών υποθέσεων.

Το επιστημονικό προσωπικό και οι επαγγελματίες πεδίου από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασαν τις δράσεις του Οργανισμού, τις υποδομές και τις υπηρεσίες που ενεργοποιούνται για παιδιά σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά  SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για Παιδιά και Εφήβους 116111, όλες διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, τις Κινητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Παιδιά και Νεογνά και τη λειτουργία ενός μικτού μοντέλου 11 Σπιτιών Φροντίδας σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 69 παιδιά, κυρίως θύματα κακοποίησης, παραμέλησης ή εκμετάλλευσης  (19 εκ των οποίων προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού, δεν προέρχονται από την Ελλάδα.

Ο Πρόξενος της Βρετανικής Πρεσβείας, Gary Nicholls και ο Σύμβουλος της Γερμανικής Πρεσβείας, Andreas Kehrbach μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά διαχείρισης, παραπομπής και συνεργασίας που απαιτούσαν την άμεση προσοχή και εμπλοκή των προξενικών υπηρεσιών και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Εκτός της έμφασης στις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και τις παρεμβάσεις που αφορούν στην προστασία της ζωής παιδιών που βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο οι συμμετέχοντες εντόπισαν βασικά ζητήματα και προκλήσεις στο πλαίσιο αυτής της σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης συνεργασίας για την έκδοση ή πιστοποίηση νομιμοποιητικών εγγράφων, θέματα γονικής επιμέλειας, επιστροφής στη χώρα προέλευσης, οικογενειακής επανένωσης, όπως επίσης και οι δυσκολίες στην αναζήτηση των βιολογικών γονέων. Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την επιτακτική ανάγκη ένωσης δυνάμεων προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση των υποθέσεων παιδιών σε κίνδυνο που βρίσκονται στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ