Ο Σ. Φάμελλος για τη νέα τιμολογιακή πολιτική απορριμμάτων

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων», στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η ΚΥΑ για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ.

Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, η ταφή πλέον θα είναι η πιο ακριβή μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων και θα εμπεριέχει το περιβαλλοντικό κόστος. Ο κάθε ΦοΔΣΑ θα πρέπει να τιμολογεί διαφορετικά για την επεξεργασία οργανικού και σύμμεικτων απορριμμάτων, διαφορετικά για την κομποστοποίηση και τη μεταφόρτωση και γενικά για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα στη χώρα, που είχαμε μία ενιαία τιμολόγηση για όλα τα είδη διαχείρισης αποβλήτων: “Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να κρίνει τις διοικήσεις των ΦοΔΣΑ από το εάν είναι οι πιο φθηνές στην ταφή, υποτιμώντας και υποβαθμίζοντας το σημαντικό περιβαλλοντικό κεφάλαιο που έχει η κοινωνία στη διάθεσή της για να δημιουργήσει νέους πόρους και νέα εργασία. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με βάση την επίδοση στην ανακύκλωση”.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στους δείκτες αξιολόγησης όσον αφορά την τιμολόγηση, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι ένας άξονας με βάση τον οποίο θα αξιολογούνται οι Δήμοι θα είναι η ανακύκλωση και η επιβεβαιωμένη αξιοποίηση υλικών συσκευασίας. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό εργαλείο θα είναι το ποσοστό χωριστής συλλογής και αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων (βιοαπόβλητα, τρόφιμα, κλαδέματα κ.λπ.). Και το τρίτο κριτήριο είναι ο συντελεστής εκτροπής από την ταφή, που θα καταλήγει σε φθηνότερο τιμολόγιο με βάση τον συνολικό συντελεστή ανακύκλωσης και εκτροπής από την ταφή που επιτυγχάνει.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι που τα πάνε καλά στην ανακύκλωση θα έχουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Θα πρέπει να αποτελέσει έναν “διαγωνισμό αριστείας” ανακύκλωσης ανάμεσα στους Δήμους για το περιβάλλον, για το κοινό καλό, προς όφελος όλων των πολιτών. “Από τον Ιούνιο του 2018 είναι νομοθετημένη η ξεχωριστή συλλογή και η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων (τρόφιμα και πράσινα απόβλητα). Ο κόσμος της ανακύκλωσης και της βιομηχανίας περιβάλλοντος, όπως και η ευρωπαϊκή νομοθεσία εδώ και πολλά χρόνια, απαιτούν να μαζεύονται χωριστά τα οργανικά απόβλητα. Από το 1999 έχουμε ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση της ταφής των βιοαποβλήτων και είμαστε στο 2019”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρείας “εθελοντικής συμφωνίας” ανάμεσα στους Δήμους και στους φορείς των κλάδων του τουρισμού, της αναψυχής και της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσει η χωριστή συλλογή του οργανικού, που πλέον ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί ότι μπορεί να παραλαμβάνει.

“Στα ΠΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι κατανεμημένα 31,7 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των αποβλήτων. Από αυτά, 10 εκατ. που αφορούν πράσινα σημεία στους Δήμους έχουν ήδη προκηρυχθεί. Για τα υπόλοιπα υπάρχει ήδη προκήρυξη και μια συζήτηση μεταξύ ΠΕΔ και ΦοΔΣΑ για τον τρόπο προμήθειας καφέ κάδου στη Θεσσαλονίκη, ειδικών απορριμματοφόρων και κλαδοτεμαχιστών. Δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο αυτή η συζήτηση. Εφόσον από την 1.1.2020 θα έχουμε τιμολόγια που θα συναρτώνται με την ανακύκλωση και του οργανικού, θα πρέπει από τώρα οι Δήμοι να έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Η εκτροπή του οργανικού από τους κάδους του σύμμεικτου ή του ανακυκλώσιμου θα δώσει στην ανακύκλωση πολύ καθαρά υλικά και είναι κάτι που ο κλάδος της ανακύκλωσης διεκδικεί πάρα πολύ καιρό.

Η επόμενη προγραμματική περίοδος θα έχει χρηματοδοτήσεις μόνο για όσους εφαρμόζουν τη διαλογή στην πηγή. Και έχουμε ήδη εφαρμόσει έναν πράσινο “κόφτη” όσον αφορά τη δυναμικότητα των εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν θα είναι μεγαλύτερη από το 50% των απορριμμάτων. Το υπόλοιπο 50% είναι ο πρώτος στόχος της ανακύκλωσης”, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και ανέφερε στη συνέχεια ότι για πρώτη φορά έχει νομοθετηθεί μια πάγια απαίτηση της Αυτοδιοίκησης και πλέον τα Συστήματα ανακύκλωσης (ΣΕΔ) θα καλύπτουν το κόστος συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων στους ΟΤΑ. Αυτό θα δίνει στην Αυτοδιοίκηση έσοδα με βάση την ανακύκλωση που πετυχαίνει ο κάθε Δήμος.

“Ως ΥΠΕΝ στοχεύουμε και στα έργα κοινωνικού πεδίου, δηλαδή στα έργα των Δήμων, και στα έργα κορυφής, δηλαδή στα έργα επεξεργασίας. Από τη μεριά μας διαθέτουμε 1,5 δισ. ευρώ για εργοστάσια κυκλικής οικονομίας και έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ 16 τέτοια εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και ζητούμε να επιταχυνθούν οι χρηματοδοτήσεις και οι προμήθειες του καφέ κάδου και οι εθελοντικές συμφωνίες των Δήμων με τους παραγωγούς βιοαποβλήτων, για να χωριστεί το βιοαπόβλητο σήμερα, φέτος, το 2019. Είναι επείγουσα ανάγκη”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ