KPMG Change Readiness Index: Πώς αντιμετωπίζουν 140 κράτη τις κλιματικές προκλήσεις;

Ο δείκτης Change Readiness Index (CRI) της KPMG για το 2019, ταξινομεί 140 χώρες με βάση πόσο αποτελεσματικά προετοιμάζονται και ανταποκρίνονται στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται.

Από το γεωπολιτικό έως το τεχνολογικό επίπεδο, ο κόσμος αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Ποιες χώρες παρουσιάζονται καλύτερα προετοιμασμένες για τις ευκαιρίες; Και ποιες δεν είναι επαρκώς εφοδιασμένες για να διαχειριστούν τους κινδύνους; Αυτή η έκδοση της μελέτης εστιάζει ειδικά στις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν τα κράτη για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην κλιματική αλλαγή και να περιορίσουν τους σχετικούς κινδύνους. Ο Δείκτης μετρά την ικανότητα μιας χώρας να αντιμετωπίσει τις αλλαγές ευρύτερα, ωστόσο, από τη μεθοδολογία της KPMG προκύπτει ότι από τις ίδιες ικανότητες υπαγορεύουν και την ετοιμότητα μιας χώρας να ανταπεξέλθει στην κλιματική αλλαγή.

Ο δείκτης Change Readiness Index, ο οποίος δημοσιεύεται για τέταρτη χρονιά σε εξαμηνιαία βάση, δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αξιολογώντας κάθε χώρα με βάση τους τρεις πυλώνες αυτής της ικανότητας: τις επιχειρήσεις, το κράτος και τους ανθρώπους και την κοινωνία των πολιτών.

Ο Timothy Stiles, Global Chair της KPMG International Development Assistance Services, αναφέρει σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα πλέον πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως παγκόσμια κοινότητα. Οι χώρες που δεν θα κατορθώσουν να αναγνωρίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να μην προετοιμαστούν σωστά για το αυξανόμενο κόστος που αυτή συνεπάγεται και επιβαρύνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες ανά τον κόσμο. Στόχος της έκθεσής μας για το 2019 είναι να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει μία ενιαία προσέγγιση για όσους όσον αφορά στην αντιμετώπιση των σημαντικών αλλαγών.»

Όπως προσθέτει ο Γιώργος Ραουνάς, Γενικός Διευθυντής της KPMG: «από την έρευνά αυτή προκύπτει ότι πάρα πολλές χώρες στηρίζονται στις επιχειρήσεις, το κράτος ή την κοινωνία των πολιτών για να επωμιστούν την ευθύνη της ετοιμότητας για την αλλαγή. Η εμπειρία μας, όμως, δείχνει ότι η στάση αυτή δεν αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Ουσιαστική ετοιμότητα σημαίνει όλα τα τμήματα της κοινωνίας –επιχειρήσεις, κράτος και πολίτες και κοινωνία των πολιτών– εργάζονται αρμονικά για έναν κοινό στόχο.»

Η Ευρώπη κυριαρχεί στην πρώτη δεκάδα αλλά υστερεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο

Οι 10 κορυφαίες χώρες της κατάταξης του CRI παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σύγκριση με τη μελέτη του 2017, με εξαίρεση τη Νορβηγία η οποία αναρριχήθηκε από την 11η στην 8η θέση, αντικαθιστώντας τη Φινλανδία στην πρώτη δεκάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε στην πρώτη δεκάδα κατακτώντας την 8η θέση (από 10η), παρά την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα που συνοδεύει την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).

Οι επιδόσεις της ΕΕ στην παγκόσμια βιωσιμότητα ξεπερνούν τον παγκόσμιο μέσο όρο των υπόλοιπων περιοχών. Ο δείκτης CRI του 2019 υποδεικνύει, ωστόσο, ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος στην Ευρώπη υστερεί σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και τη Βόρεια Αμερική, σημειώνοντας οριακά καλύτερες επιδόσεις από τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Η Βόρεια Αμερική είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση της τεχνολογίας

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη 13η θέση σήμερα (υποχωρώντας από τη 12η θέση) στη γενική κατάταξη, ενώ ο Καναδάς βρίσκεται στη 16η θέση (καταγράφοντας άνοδο από τη 18η θέση).

Οι ΗΠΑ, παρότι υπολείπονται της Ευρώπης σε επίπεδο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως στην ετοιμότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου έναντι της αλλαγής. Η Βόρεια Αμερική είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Κορυφαία εικοσάδα κρατών και επικρατειών στο δείκτη CRI (σε σύγκριση με το 2017):

  • Ελβετία
  • Σιγκαπούρη (+2)
  • Δανία (+2)
  • Σουηδία (-2)
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-2)
  • Νορβηγία (+5)
  • Γερμανία (+2)
  • Ηνωμένο Βασίλειο (+2)
  • Νέα Ζηλανδία (-3)
  • Ολλανδία (-3)
  • Φινλανδία (-3)
  • Κατάρ (+7)
  • Ηνωμένες Πολιτείες (-1)
  • Αυστραλία
  • Χονγκ Κονγκ (SAR) (-2)
  • Καναδάς (+1)
  • Ταϊβάν (+18)
  • Ιαπωνία (+3)
  • Αυστρία (-3)
  • Βέλγιο (-2)

Ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρώπη έχει το προβάδισμα στην Επιχειρηματική Βιωσιμότητα έναντι των κρατών με πλούσιους φυσικούς πόρους

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πρωτοπόρες στην Επιχειρηματική Βιωσιμότητα (Enterprise Sustainability), στο ρόλο που διαδραματίζει δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας, στην αντιμετώπιση της πρόκλησης για ετοιμότητα μιας χώρας και στην ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στα μέτρα που εξετάζονται στην Επιχειρηματική Βιωσιμότητα περιλαμβάνονται οι εκπομπές CO2 ανά μονάδα ΑΕΠ και το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε χρήση ανά χώρα.

Τα κράτη με φυσικό πλούτο, αντιθέτως, καταγράφουν χαμηλές επιδόσεις στην Επιχειρηματική Βιωσιμότητα. Τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των εν λόγω κρατών σημειώνει η Νορβηγία (#32) και τις χειρότερες η Ρωσία (#135). Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, στα κράτη με φυσικό πλούτο, ο ιδιωτικός τομέας δεν λαμβάνει μέτρα για διαφοροποίηση των εν λόγω οικονομιών από τους φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Διπλός κίνδυνος για τις λιγότερο ώριμες οικονομίες

Ο δείκτης του 2019 αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες στους κλιματικούς κινδύνους είναι εκείνες των οποίων το εισόδημα κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα ή στα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα. Οι λιγότερο ώριμες οικονομίες όπως ο Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις σε επίπεδο περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας, όπως επίσης και οι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Οι χώρες υψηλότερου εισοδήματος θεωρούνται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ως κράτη χαμηλού κινδύνου και υψηλής ετοιμότητας.

Από τη φετινή μελέτη προκύπτει ότι τα φτωχότερα κράτη διατρέχουν διπλό κίνδυνο όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή: υψηλότερο κίνδυνο από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και μικρότερη δυνατότητα υιοθέτησης πολιτικών και θεσμών περιβαλλοντικής ετοιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ