MeXOXO: Διοργάνωσε το πρώτο Commitment Day

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας, το πρώτο Commitment Day από το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό MeXOXO με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Ελληνογαλλικού Δικτύου Καινοτομίας Mazinnov.

Η Iδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της MeXOXO κα Ελπίδα Κόκκοτα υποδέχτηκε μαζί με τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Mazinnov κ. Olivier Dovergne, τους επίτιμους καλεσμένους τους, ανάμεσα στους οποίους ήταν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου αλλά και δημοσιογράφοι κι εκπαιδευτικοί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από την Αμερικάνικη Πρεσβεία η κα Jennifer Schueler Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας και η κα Μαρκέλλα Καράγιωργα και η κα Nelly Leon, Συντονίστρια εμπορικών θεμάτων της Πρεσβείας του Ισραήλ. Όλοι μαζί γιόρτασαν τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του Οργανισμού, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν για τα επόμενα βήματά του στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Η MeXOXO ιδρύθηκε το 2013 για να καλύψει ανάγκες στον τομέα της εκπαίδευσης των γυναικών και να τις καθοδηγήσει στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Η παγκόσμια αυτή πλατφόρμα καινοτομίας και πρωτοβουλίας, στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσω της δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισής τους για την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, προκειμένου να χαράξουν την δική τους πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο και να συμβάλουν με το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η MeXOXO έχει υποστηρίξει περισσότερες από 3.215 γυναίκες σε Ελλάδα, Μεξικό, Ισραήλ, Γερμανία, Κύπρο, Ηνωμένες Πολιτείες, Νεπάλ, Λιβερία και Κόστα Ρίκα ενώ όραμά της είναι να #breakyourglassceiling ακόμα περισσότερων γυναικών σε όλο τον κόσμο μέσω της επιχειρηματικότητας.

Το εκπαιδευτικό μοντέλο της MeXOXO, που στηρίζεται στην διοργάνωση Διαδραστικών Σεμιναρίων αλλά και Προγραμμάτων Διαδικτυακής Συμβουλευτικής (One on One Mentorship Programs), προάγει την καινοτομία, ενώ προσφέρει απλοποιημένη γνώση μεταπτυχιακού επιπέδου με σκοπό την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των γυναικών.

Η «Αρχιτεκτονική Σκέψη», ευρέως γνωστή ως «Design Thinking» έρχεται στο προσκήνιο και «καθοδηγεί» με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο τις σκέψεις και τις ιδέες των γυναικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ μετά την εκπαίδευσή τους η MeXOXO, με συνεργάτες όπως ο κ. Σπύρος Συρμακέσης – Ακαδημαϊκός σύμβουλος της MeXOXO και καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου , παρακολουθεί στενά την πορεία τους κι επεξεργάζεται τα αποτελέσματα και την πρόοδό τους. Στη συνέχεια, η MeXOXO τις οδηγεί σταθερά μπροστά σε angel επενδυτές, επιχορηγήσεις κι ευκαιρίες στην αγορά για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικοί εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της πολιτικής σκηνής, συναντήθηκαν στο πρώτο Commitment Day και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά για να ενισχύσουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες οδηγώντας τις στον δρόμο της επιτυχίας. Η MeXOXO προάγοντας την ομαδικότητα, λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων και συνέβαλε στο να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συνεργασία με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών. Η επιλογή των συμμετεχόντων κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς στηρίχθηκε στις γνώσεις και στην εξειδίκευση του κάθε καλεσμένου και στο πώς μπορούν αυτά να λειτουργήσουν ευεργετικά για το επιχειρηματικό μέλλον των γυναικών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι που προέρχονταν από τους χώρους αυτούς, αποτελώντας μερικούς από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους τους, χωρίστηκαν σε τρεις (3) ομάδες και συμμετείχαν σε συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» κεκλεισμένων των θυρών, με σκοπό να καταλήξουν η κάθε μια σε μια δέσμευση που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν είτε την οικονομική, χορηγική κι εκπαιδευτική υποστήριξη, είτε ευκαιρίες δικτύωσης ή/και συμβουλευτικής των γυναικών σε τρεις τομείς: Γυναίκες στις Επιχειρήσεις, Γυναίκες στην Πολιτική, και Γυναίκες στην Κοινωνία.

Στο πρώτο Commitment Day οι συζητήσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία καταλήγοντας στις παρακάτω δεσμεύεις που θα προχωρήσουν σε άμεση υλοποίηση από τον Σεπτέμβριο του 2019:
Στον τομέα «Γυναίκες στην Πολιτική», δεσμεύτηκαν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης κι ενδυνάμωσης των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν σεμινάρια εκπαίδευσης από καταξιωμένες γυναίκες και άντρες του πολιτικού κόσμου, κάτι που θα ξεπερνάει τα στενά κομματικά όρια. Επίσης θα υπάρξει βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη στην δημιουργία πολιτικής καμπάνιας ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει έλεγχος της εφαρμογής συγκεκριμένων ποσοστώσεων που αφορούν στην εκπροσώπηση από γυναίκες σε θέσεις 1) σε εκλογικούς καταλόγους (συμπεριλαμβανομένου και του τελικού καταλόγου των εκλεγμένων αντιπροσώπων), 2) στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) καθώς και 3) σε τηλεοπτικά panels.

Το συγκεκριμένο αυτό μέτρο θα ενισχυθεί και από την ύπαρξη κυρώσεων σε κόμματα και ιδρύματα που δεν θα συμμορφώνονται στις ποσοστώσεις αυτές, καθώς και από την εισαγωγή σχετικών νομοθεσιών. Αυτό το δίκτυο θα αποτελέσει επέκταση μιας ήδη υπάρχουσας πρωτοβουλίας που προβλέπεται από το διοικητικό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής.
Στον τομέα «Γυναίκες στην Κοινωνία» αναγνωρίζοντας την σημασία που έχει ο ρόλος της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, δεσμεύτηκαν για την θέσπιση νομοθεσίας που στοχεύει στην βελτίωση της προστασίας των γυναικών σε δύσκολες συνθήκες ώστε το χάσμα μεταξύ της κουλτούρας και της κοινωνίας να κλείσει ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν να αναδειχθούν σε μια «ανοιχτή» πλέον ελληνική κοινωνία.

Επίσης, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν στο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια κοινή Μη Κυβερνητική πλατφόρμα που στοχεύει στο να συγκεντρώσει τους ήδη υπάρχοντες Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς που είναι ενεργοί στον τομέα αυτό, ώστε να ορίσουν κοινές δεσμεύσεις, να αναπτύξουν ένα πεδίο συνεργασίας ορίζοντας τις καλύτερες πρακτικές, να οργανώσουν κοινές δημόσιες καμπάνιες ώστε να καθορίσουν την νομοθετική ατζέντα και να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο την κοινωνία αλλά και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και της πολιτικής σκηνής σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες.
Τέλος, στον τομέα «Γυναίκες στις Επιχειρήσεις» και με βάση το σημερινό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παίζουν έναν πολύ βασικό ρόλο, αποτελώντας το 95% των επιχειρήσεων, η δέσμευση ήταν να ενθαρρύνονται οι γυναίκες να δημιουργήσουν τις δικές του επιχειρήσεις και να «κυνηγούν» μια επιτυχημένη καριέρα.

Μέσα από 1) την γνώση των ορθών διεθνών πρακτικών αναφορικά με την συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής οικονομίας, διοργανώνοντας ταξίδια με γυναίκες-πρωτοπόρους στον τομέα τους, οι οποίες θα μοιράζονται την δική τους προσωπική ιστορία, 2) την εφαρμογή ευρύτερων νομοθετικών μέτρων για την συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και την διεύρυνση της άδειας πατρότητας και τέλος, 3) την δημιουργία κοινών παιδικών σταθμών για εταιρείες ώστε να βοηθηθούν οι νέες μητέρες στο να ακολουθήσουν μια επιτυχημένη καριέρα, πλέον θα μπορούν οι γυναίκες να κυνηγήσουν το όνειρό τους για μια επιτυχημένη πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο.

Keynote Speakers της εκδήλωσης ήταν επίσης σημαντικοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας μας μεταξύ των οποίων ήταν η κα Σίσσυ Ηλιοπούλου, Public Affairs & Communications Manager Greece, Cyprus, Malta στη The Coca-Cola Company, η κα Μελίνα Ταπραντζή της Wise Greece, οι κ. Τζίλντα Μαζαράκη, Βασιλική Λιοφάγου και Αλίκη Ράγκου οι έφηβες της MeXOXO, η κα Δανάη Μπεζαντάκου πρόεδρος iforU – CEO Navigator Shipping Consultants , η κα Διάνα Βουτυράκου, Ολυμπιονίκης ρομποτικής, ιδρύτρια της Unique Minds και μία από τις γυναίκες της MeXOXO, η κα Έλενα Ακτύπη της Blueground, η κα Βαρβάρα Πλατανίτη και η κα Κωνσταντίνα Καρανίκα από τις συμμετέχουσες σε προγράμματα της MeXOXO, η κα Σοφία Κουβελάκη, από τον οργανισμό The Home Project.
Μετά τις συζητήσεις ακολούθησε cocktail reception με live εμφανίσεις από την κα Κατερίνα Πολέμη και τον κ. Αντώνη Σκαρπέτα.
Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η MeXOXO δεσμεύεται να συνεχίσει απρόσκοπτα το πολύτιμο έργο της και να βοηθήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες να κάνουν το επόμενο βήμα και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ