Συνάντηση WWF Ελλάς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών τα νέας κυβέρνησης, στη βάση και των προτάσεων που είχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς το WWF Ελλάς τον Ιούλιο.

Οι πολύ θετικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028 και για απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021, αποτελούν ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Η γενναία αυτή δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση που χαιρετίστηκε διεθνώς, έρχεται, ωστόσο, σε αντίθεση με τη συνέχιση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Δημήτρης Καραβέλλας συζήτησε με τον πρωθυπουργό την ανάγκη για ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, το οποίο δεν θα αντικαθιστά τη μέχρι σήμερα προσκόλληση στο λιγνίτη με εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αλλά θα διευκολύνει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, με τρόπο περιβαλλοντικά ασφαλή και κοινωνικά δίκαιο. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο επιθυμητός μηδενισμός από την Ελλάδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδικά όσον αφορά στα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε αναμένουν υπογραφή νέων συμβάσεων, ο διευθυντής του WWF Ελλάς παρέδωσε στον πρωθυπουργό 50.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην προχωρήσουν οι εξορύξεις στις ελληνικές θάλασσες. Παρέδωσε επίσης και την έκκληση 100 διακεκριμένων θαλάσσιων επιστημόνων, ερευνητικών οργανισμών και περιβαλλοντικών φορέων από όλο τον κόσμο που ζητούν την ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο, περιοχή με παγκόσμια οικολογική σημασία.

Επισημαίνοντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και με δεδομένη την επίκαιρη και ολοένα αυξανόμενη σημασία των φυσικών οικοσυστημάτων για την προστασία ανθρώπων και φύσης, το WWF ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παράσχει την απαραίτητη ισχυρή πολιτική στήριξη προς το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών. Δεδομένων των ανησυχιών που πολλοί περιβαλλοντικοί φορείς εκφράζουν για το μέλλον του συστήματος διοίκησης των περιοχών Natura 2000, δόθηκε στον πρωθυπουργό η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για το σημαντικό αυτό θέμα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κάλεσμα του WWF Ελλάς να στηρίξει μια διεθνή “Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο” που διαμορφώνεται στο πλαίσιο συμμαχίας πολλών κρατών. Καθώς το 2020 θα είναι μια σημαντική χρονιά διεθνώς, αφιερωμένη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη συνάντηση αναφέρθηκαν οι τρεις στόχοι που είναι απαραίτητο η Ελλάδα να στηρίξει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις: α) μηδενική απώλεια φυσικών οικοτόπων, β) μηδενική ανθρωπογενής εξαφάνιση ειδών και γ) μείωση κατά το ήμισυ του αποτυπώματος της ανθρώπινης παραγωγής και κατανάλωσης.

«Σε ότι αφορά την περιβαλλοντική ατζέντα, στις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης καταγράφουμε θετικές αλλά και αρνητικές εξελίξεις – στα θετικά, χαιρετίζουμε τη σημαντική δέσμευση για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 και την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021. Στα αρνητικά, η επιμονή στα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων παραμένει κατά την άποψη μας, βαθιά προβληματική επιλογή, δίνοντας λάθος στίγμα διεθνώς για τη χώρα μας σε εποχή κλιματικής κρίσης και δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την οικονομία, αλλά και το περιβάλλον μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να πειστεί η κυβέρνηση για την ανάγκη μια γενναίας αλλαγής πλεύσης στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα θα στηρίξουμε όπως μπορούμε, την υλοποίηση των θετικών δεσμεύσεων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ