Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»: Future Library 2012

    Πιστεύοντας βαθιά στην πνευματική και δημιουργική δύναμη των Δημόσιων/Δημοτικών Βιβλιοθηκών στις σύγχρονες κοινωνίες, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία FutureLibrary, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πραγματοποίησε με επιτυχία ένα τριήμερο εκδηλώσεων που έθεσαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη σύγχρονη Βιβλιοθήκη, τις ανάγκες της, καθώς και τις προοπτικές, προκειμένου να καταστεί μια ολοκληρωμένη κοινότητα γνώσεων και ψυχαγωγίας, όπου ο διάλογος και η δημιουργικότητα θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Οι εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Future Library 2012: Μοιραζόμαστε τις ίδιες σελίδες. Ας μοιραστούμε ιδέες!» πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στις 12 και 13 Νοεμβρίου, και περιείχαν δεκάδες δημιουργικά εργαστήρια και καινοτόμες δράσεις σε οκτώ (8) δημόσιες και δημοτικές παιδικές βιβλιοθήκες της περιοχής, οι οποίες άνοιξαν τις πόρτες τους και ξανασυστήθηκαν στο κοινό, προσκαλώντας όλους τους πολίτες να γίνουν ενεργά μέλη της πνευματικής αυτής κοινότητας.

    Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 14 Νοεμβρίου, με την πραγματοποίηση ενός εναλλακτικού Συνεδρίου που απευθυνόταν στην κοινότητα των Βιβλιοθηκών, αλλά και ευρύτερα στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Το ξεχωριστό αυτό συνέδριο έφερε στο προσκήνιο διεθνείς πρακτικές από τον χώρο των βιβλιοθηκών και παραδείγματα που αναπτύσσονται με επιτυχία στην ελληνική επικράτεια, έχοντας ως βασικό στόχο να τοποθετηθούν οι Βιβλιοθήκες στην καρδιά της σύγχρονης κοινωνίας.

    Βασικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες με εκτενή πείρα στον τομέα οργάνωσης και ανάπτυξης βιβλιοθηκών, αρχιτέκτονες, εθελοντές, αλλά κυρίως δημιουργικοί άνθρωποι που μοιράζονται ένα κοινό όραμα: την ανάδειξη των βιβλιοθηκών ως χώροι που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες στις τοπικές κοινωνίες.

    Κατά την έναρξη του συνεδρίου, και παρουσιάζοντας την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του Future Library, ο Γιάννης Ζερβάκης, Αναπληρωτής Λειτουργικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» εστίασε στην επιτυχημένη πορεία του οργανισμού, καθώς και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών στη χώρα εν μέσω κρίσης. «Η κρίση στη χώρα έχει φέρει τόσες αλλαγές, που είναι δύσκολο να τις επεξεργαστούμε και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε, ενώ έχει επαναφέρει τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό απαισιοδοξίας, δημιουργείται αυτόματα η ανάγκη δημιουργίας νέων και φιλόξενων χώρων, που μπορεί κανείς να μάθει, να εξελιχθεί, να βοηθήσει ή να βοηθηθεί, χώρων που λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας, αλλά και ως βήμα εξέλιξης για την τοπική κοινότητα».

    Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αποτελεί τον αποκλειστικό δωρητή του Future Library για την υλοποίηση δράσεων που αποκοπούν στην καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της Ελλάδας, αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και του ρόλου τους στην κοινότητα.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τριήμερο των εκδηλώσεων “FutureLibrary 2012”, αλλά και τους ομιλητές του συνεδρίου, επισκεφθείτε το http://2012.futurelibrary.gr/site/.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ