Αν-απηρία δεν συνεπάγεται αν-εργία

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία ποικίλων ερευνών που καταγράφουν τον αποκλεισμό ανθρώπων με αναπηρία από την αγορά εργασίας, και όχι μόνο καθώς το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους τομείς π.χ. εκπαίδευσης, εργασίας, κοινωνικής ζωής, κλπ.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια που δυσχεραίνουν την πλήρη άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων µε αναπηρία (ΑμεΑ) και περιορίζουν την αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία σε ισότιμη βάση µε τον ευρύτερο πληθυσμό.

«Για να υποχωρήσει ο στιγματισμός της κινητικής αναπηρίας και της αναπηρίας όρασης, ακοής και ομιλίας και να γίνουν αντιληπτά ως φυσιολογικά και συνηθισμένα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ποικιλότητας, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθησή μας, να απενοχοποιήσουμε τη διαφορετικότητά μας και να αναγνωρίσουμε τις ομοιότητές μας» δηλώνει η Όλγα Σταυροπούλου, μέλος ΔΣ της κοινωνικής επιχείρησης knowl που προετοιμάζει και εντάσσει με απόλυτη επιτυχία ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις, στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, 14 επιφανείς επαγγελματίες συν+ομιλούν για την κινητική αναπηρίας και την αναπηρία όρασης, ακοής και ομιλίας, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στα «Σφηνάκια Γνώσης» στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, Βριλήσσια (Αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος»). Η εκδήλωση έχει ως στόχο να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, για την καθημερινότητα που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας με κινητική αναπηρία και αναπηρία όρασης, ακοής και ομιλίας.

Ομιλητές (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Ζουγανέλης – Καλλιτέχνης, Άντζελα Γκερέκου – Πρόεδρος ΕΟΤ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος – Ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Αυγουλάς – Δικηγόρος, Αλεξία Νούτσου – Knowl Expert, Μάριος Ψαραδέλλης – Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου, Μάνθος Μαρράς – Εκπαιδευτής Καταδύσεων, Γιώργος Γουδής – Παίχτης Μπάσκετ με αμαξίδια, ΑΕΚ, Ζανίνα Πολυχρονοπούλου – Εκπαιδευτικός Educational Manager @ Lara Guide School, Σοφοκλής Αλέπης – Μέλος Δ.Σ. Παν/νιος Σύλλογος Παραπληγικών, Άντρια Στάμου – Ιδιοκτήτρια Δ/νουσα Σύμβουλος Στάμου Ακουστικά, Χρήστος Δαγρές Δ/ντής Κέντρου Ελλ. Νοηματικής Γλώσσας Κρατύλος, Ηρώ Τριπόδη – Κηδεμόνας / Ακτιβίστρια, Γεώργιος Φουντουλάκης – Πρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Πρόκειται για ένα “ράλι” συμπυκνωμένης γνώσης, στη διάρκεια του οποίου οι ομιλητές/ριες εμπνέουν και μοιράζουν πρακτική γνώση, με τη μουσική να τους διακόπτει στα 7 λεπτά, αυστηρά, και το κοινό να απολαμβάνει μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία.

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ, κατόπιν υποχρεωτικής εγγραφής εδώ

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. knowl για την Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση (Πολιτιστικός Φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού) και το Δήμο Βριλησσίων και θα υποστηριχθεί από παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενώ το πρόγραμμα των ομιλητών θα διατίθεται σε γραφή Braille, επιτρέποντας την ισότιμη πρόσβαση των τυφλών και μερικώς βλεπόντων επισκεπτών από το Φάρο Τυφλών.

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ, κατόπιν υποχρεωτικής εγγραφής εδώ

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Χορηγοί στα «Σφηνάκια Γνώσης»: Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε., Εκπαιδευτικό Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Κρατύλος, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων, Λάρα Ελληνική Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών, Christou 1910, Draculi Coffee, Σμυρναίικος Καφές, Ακουστικά Βαρηκοΐας ΣΤΑΜΟΥ, BEYONDCSR, ΓΡΙΒΑΚΗΣ, Breath and Health ΑΝΑΠΝΟΗ & ΥΓΕΙΑ, Hatha Yoga, openfarm.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ