Avon Foundation: Προσφέρει 1 εκατ. δολάρια σε φορείς κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Το Ίδρυμα της Avon για τις Γυναίκες (Avon Foundation for Women) ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επιχορήγησης ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων για 50 υπηρεσίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποστήριξης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα επιχορήγησης έκτακτης ανάγκης ξεκίνησε σε συνδυασμό με την ενημερωτική εκστρατεία της Avon #IsolatedNotAlone, ως απάντηση στην έξαρση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας που έχει προκαλέσει ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Η χρηματοδότηση θα παρέχει ουσιαστική υποστήριξη σε περισσότερες από 250.000 γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και επηρεάζονται από το ραγδαίο ρυθμό αύξησης  της ενδοοικογενειακής βίας. Οι επιχορηγήσεις θα μοιραστούν σε 37 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Ινδίας, των Φιλιππίνων, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα, θα διατεθούν 18 χιλιάδες ευρώ στον Εθελοντικό Οργανισμό, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης για τη στήριξη γυναικών και των παιδιών τους που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα η χορηγία αυτή θα δημιουργήσει επιπλέον θέσεις σε δομές φιλοξενίας, σε συνδυασμό με την παροχή όλων των απαραίτητων υπηρεσιών υποστήριξης, όπως φαγητό, φάρμακα, ψυχολογική βοήθεια κ.α. στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Για την υποστήριξη σε αυτό τον σκοπό, η κα. Νίκη Ρουμπάνη, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, δήλωσε σχετικά:  «Ο εγκλεισμός, λόγω της πανδημίας, οδήγησε σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων της ενδοοικογενειακής βίας με τα θύματα να χρειάζονται όχι τον οίκτο, αλλά την έμπρακτη κοινωνική ευαισθητοποίηση, όπως αυτή που επέδειξε η Avon, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες μας για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη αυτή που έρχεται σε μία στιγμή που οι γυναίκες τη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.»

Ανάμεσα στα παραδείγματα άμεσης αξιοποίησης των επιχορηγήσεων σε άλλες χώρες, παγκοσμίως, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φιλανθρωπική Οργάνωση για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας «Women’s Aid», που θα λάβει 50.000 δολάρια για την ενίσχυση των υπηρεσιών της ψηφιακής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της Γραμμής βοήθειας «Live Chat», του «Survivors Forum» και του «Survivors Handbook», παρέχοντας βοήθεια σε περίπου 8.000 γυναίκες.

Επίσης, στο Μεξικό, μια από τις χώρες με τους υψηλότερους δείκτες ενδοοικογενειακής κακοποίησης[1], η επιχορήγηση από το Ίδρυμα της Avon θα βοηθήσει το Εθνικό Δίκτυο Δομών Φιλοξενίας να προσφέρει πόρους και άμεση προστασία σε περίπου 3.000 γυναίκες και παιδιά.

Τέλος, στην Ινδία, ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, θα λάβει 40.000 δολάρια για να μπορέσει να προσφέρει βασικές υπηρεσίες σε περιφερειακές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών σε ευάλωτες γυναίκες και παιδιά που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σε συνδυασμό με τη δωρεά του Avon Foundation και σε συνεργασία με τις άλλες εταιρείες του Ομίλου Natura &Co, τις εταιρίες Aesop, The Body Shop και Natura, η Avon καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να δώσουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση και τους πόρους για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών. Οι προαναφερόμενες εταιρείες αξιοποιούν την απήχησή τους, παγκοσμίως, σε 200 εκατομμύρια καταναλωτές σε 110 χώρες για να ζητήσουν υποστήριξη σε αυτή την εκστρατεία.

Η Natalie Deacon, Πρόεδρος του Avon Foundation σημειώνει: «Η Avon στηρίζει τις γυναίκες εδώ και 130 χρόνια και η υποστήριξή μας χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Με αυτό το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης του Avon Foundation μπορούμε να φέρουμε μία πραγματική αλλαγή στη ζωή των γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο και χρειάζονται επειγόντως προστασία από την ενδοοικογενειακή βία.»

«Η Avon υποστηρίζει ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας εδώ και 15 χρόνια και η ανάγκη δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο έντονη. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να συνεισφέρουμε και να στηρίξουμε την εκστρατεία #IsolatedNotAlone, ως απάντηση στην απότομη αύξηση της βίας που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωναϊού.»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 5 εκατομμύρια Μέλη της Avon θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια ζωτικής σημασίας σε γυναίκες και παιδιά που είναι θύματα κακοποίησης, αρχικά μέσω της ενσωμάτωσης πληροφοριών και στοιχείων για γραμμές υποστήριξης αντίστοιχων περιστατικών, υποδεικνύοντας που μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια και τέλος μέσω δωρεών προϊόντων προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς σε δομές φιλοξενίας.

[1] Στοιχεία National Shelter Network (Απρίλιος 2020)