Kωνσταντίνος Εφραιμίδης: Μακάρι να γίνει μόδα ο εθελοντισμός!

 

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Ο Κωνσταντίνος Εφραιμίδης Εθελοντής Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου & Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε πολυεθνική εταιρεία μιλάει στο CSRnews.gr για τις πρωτοβουλίες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι Πρόσκοποι αναφορικά με τον covid-19, τα σχέδια του σώματος για την συνέχεια αλλά και την αξία του Εθελοντισμού.

 

Σε αρκετές και σημαντικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τον Covid-19 προχώρησαν αυτό το διάστημα οι Πρόσκοποι. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από αυτές;

Οι Πρόσκοποι από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης οργανωθήκαμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε επικοινωνία με τις Αρχές, κάναμε πράξη το ρητό μας: «Να βοηθώ, κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση». Έχοντας αναστείλει από τις 10 Μαρτίου όλες μας τις δράσεις με τα μέλη μας, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τις ανάγκες που προκύπταν σε τοπικό επίπεδο μόνο με τα ενήλικα στελέχη μας πάντα με τις προβλεπόμενες προφυλάξεις.

Θέσαμε στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τα Προσκοπικά Κέντρα στη χώρα, για όποια χρήση κριθεί αναγκαία και ευτυχώς δεν χρειάστηκαν. Επίσης πάντα σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες στην Ελλάδα, ενήλικα στελέχη των Προσκόπων βοήθησαν στα Νοσοκομεία στο στήσιμο σκηνών προκειμένου να γίνουν κέντρα αιμοδοσίας, μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια – τις πρώτες ημέρες – στο κοινό αναφορικά με τους τρόπους προστασίας από τον ιό, συντόνισαν σε συνεργασία με Δήμους εθελοντικές αιμοδοσίες, στήριξαν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», βοήθησαν ηλικιωμένους και μοναχικούς πηγαίνοντας τους αγαθά από σούπερ μάρκετ κ.α.

 

Ποιος θα λέγατε πως είναι ο ρόλος των Προσκόπων σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο; Τι μπορούν να προσφέρουν και που θα πρέπει να εστιάζουν;

Ο Προσκοπισμός, είναι ένα συνεχές βιωματικό παιχνίδι στη φύση το οποίο παίζεται εδώ και 110 χρόνια. Εξελίσσεται, συμβαδίζει με τα ζητούμενα των νέων και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εποχής. Δεν είναι τυχαίο που το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι η μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους στην Ελλάδα και έχει «επιβιώσει» από πολέμους και κοινωνικές αναταραχές. Έτσι και τώρα έχουμε ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Τόσο όταν υπήρχε ο περιορισμός των  μετακινήσεων όσο και τώρα που η κατάσταση είναι πιο ελεύθερη.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, προσφέραμε σε όλα τα μέλη μας και τους γονείς τους δεκάδες διαφορετικές ανά ηλικία δημιουργικές ασχολίες, καθώς πιστεύουμε ότι ο χρόνος στο σπίτι, σημαίνει ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά μας. Παράλληλα σχεδόν όλα τα μας τα προγράμματα «μεταλλάχθηκαν» έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν από το σπίτι και απομακρυσμένα με χρήση νέων τεχνολογιών. Όλη μας η επικοινωνία εστιάστηκε στο «μένουμε σπίτι» και στο «παραμένουμε ασφαλείς» καθώς πιστεύουμε ότι όντας η πολυπληθέστερη κίνηση για νέους στη χώρα, πρέπει να είμαστε το παράδειγμα προς μίμηση τόσο στα μέλη μας όσο και στην κοινωνία και παράλληλα να λειτουργήσουμε ως πολλαπλασιαστές «του καλού».

Βέβαια τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει το παιχνίδι στη φύση παρέα με φίλους. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την ασφάλεια των μελών μας όλες οι πανελλήνιες δράσεις που είχαμε σχεδιάσει, μεταφέρθηκαν για το 2021. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε με κανένα τρόπο την υγεία των 25000 μελών μας αλλά και του κοινωνικού συνόλου στο οποίο δραστηριοποιούμαστε.

Τώρα που σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα θα επιτραπούν σταδιακά με βάση την ηλικία οι δράσεις μας αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο και με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών. Πολλοί γονείς θέλουν να γυρίσουν τα παιδιά τους στο προσκοπικό παιχνίδι και ειδικά τώρα που μετά από 50 ημέρες περιορισμών είναι απαραίτητη η «εκτόνωση» της συσσωρευμένης ενέργειας των παιδιών μας.

Θεωρείτε πως η περίοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του εθελοντισμού τόσο διεθνώς όσο και στην χώρα μας;

Ο εθελοντισμός, υπάρχει στη ζωή μας από τότε οπού δημιουργήθηκαν οι πρώτες οργανωμένες κοινωνίες. Παλιότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εθελοντική προσφορά πραγματοποιούνταν αυτόματα στην μικρές γειτονιές. Ο ένας νοιαζόνταν για τον άλλο. Υπήρχε αλληλεγγύη και κοινωνική προσφορά με τα τότε δεδομένα. Με την πάροδο των χρόνων, την αστικοποίηση και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, αποξενωθήκαμε και άρχισε να μην μας ενδιαφέρει ο διπλανός αλλά το «εγώ» μας. Και αυτό το λάθος πληρώνουμε τώρα και θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε εάν δεν αφήσουμε πίσω μας εγωκεντρικές συμπεριφορές. Η κοινωνία και η φύση, χρειάζονται άμεσα την έμπρακτη βοήθειά μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι μας να κάνουμε μικρά βήματα εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία και παράλληλα να γίνουμε μεταφορείς του μηνύματος για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ. Οι Πρόσκοποι βροντοφωνάζουμε εδώ και 110 χρόνια «δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο». Αυτό πρέπει να το κάνουμε πράξη όλοι μας μέσω εθελοντικών πρωτοβουλιών που υλοποιούν οι Πρόσκοποι, μέσω προγραμμάτων από μεγάλες και καταξιωμένες ΜΚΟ αλλά και μέσω της ατομικής ευθύνης, ο καθένας μας.

Μέσα από  κάθε κρίση, η εθελοντική μας συνείδηση και αλληλεγγύη βγαίνει προς τα έξω. Θυμίζω το πιο πρόσφατο παράδειγμα της καταστροφής στο Μάτι πόσοι εθελοντές συγκεντρώθηκαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν. Επίσης, παλιότερα στις φωτιές στην Ηλεία χωρίς να υπάρχουν social media για μαζικά καλέσματα αλλά και στον ενδιάμεσο με τις πρώτες μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγίου και την Αττική. Αξίζει να τονίσω ότι και στα τρία παραδείγματα οι Πρόσκοποι ήταν εκεί! Οργάνωσαν, συντόνισαν, υποστήριξαν και αθόρυβα παρέμειναν εβδομάδες μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Κατά την προσωπική μου άποψη, ισχύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που ακούμε από μικρά παιδιά, απόσταγμα της εμπειρίας και της σοφίας του απλού λαού μας: «Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό». Δεν χρειάζεται να «φωνάζουμε» ότι κάνουμε εθελοντισμό. Κάνουμε το καλό και γυρίζουμε σπίτι μας πιο ολοκληρωμένοι και γεμάτοι άνθρωποι. Δεν θέλουμε να μας πει κάποιος «μπράβο». Το κάνουμε γιατί το πιστεύουμε, γιατί θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας τον κόσμο λίγο καλύτερο από τι τον βρήκαμε.

Γι’ αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι οι εθελοντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και το 2030 θα έχουμε κατακτήσει και τους 17 Στόχους του ΟΗΕ. Οι κοινωνίες θα οργανωθούν για το κοινό καλό!

 Ο εθελοντισμός είναι πλέον μόδα;

Οι περισσότερες εταιρείες υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει θέσει ο Ο.Η.Ε για το 2020, έχουν εντάξει πολλά εθελοντικά προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης. Αυτά τα προγράμματα μεταφέρουν το μήνυμα του εθελοντισμού στους εργαζομένους και με τη σειρά τους στις οικογένειες τους. Συνεπώς το μήνυμα πολλαπλασιάζεται για το κοινό καλό. Εάν προσθέσουμε και την μαζική επικοινωνία που κάνουν οι εταιρείες γι’ αυτό το λόγο τότε όλοι μας γινόμαστε δέκτες εθελοντικών δράσεων καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό, άποψή μου είναι ως εταιρείες δεν χρειάζεται να δίνουμε περισσότερα χρήματα στην επικοινωνία εθελοντικών ή κοινωνικών πρωτοβουλιών απ’ ό,τι στην ίδια την πράξη.

Μακάρι να γίνει μόδα ο εθελοντισμός! Μακάρι όλοι να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Σχεδιάζετε κάποιες δράσεις και κινήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα;

Αρχικά σχεδιάζουμε να παραμείνουμε ασφαλείς! Αναμένουμε από τις Αρχές τι θα γίνει με τις θερινές κατασκηνώσεις έτσι ώστε να αποφασίσουμε με τη σειρά μας τι θα κάνουμε και πώς. Είναι πολύ δύσκολο να συντονίσεις σε μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες μέλη και γι’ αυτό τον λόγο οι επόμενες κινήσεις μας σχεδιάζονται με προσοχή και μεθοδικότητα από μία ειδική ομάδα που έχει συσταθεί και αποτελείται από ειδικούς, όπως γιατρούς, παιδαγωγούς κα. Το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε στη φύση και στις τοπικές κοινωνίες με περισσότερη όρεξη για κοινωνική προσφορά, δια βίου μάθηση και προσκοπικό παιχνίδι, όπως κάνουμε πετυχημένα εδώ και 110 χρόνια.