Ίδρυμα Χατζηγάκη: Δωρεά με εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια έκθεσης τέχνης στη Λέσβο

Σε σημαντική δωρεά προχώρησε το Ίδρυμα Χατζηγάκη με σκοπό την υποστήριξη της μη-κερδοσκοπικής καλλιτεχνικής πλατφόρμας K-Gold Temporary Gallery για τη διεξαγωγή πολιτιστικών/ καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα λάβουν χώρα στη Λέσβο αυτό το καλοκαίρι στα πλαίσια της έκθεσης «Sleeping with A Tiger».

Το Ίδρυμα Χατζηγάκη θεωρεί κρίσιμη και απαραίτητη τη στροφή προς εκπαιδευτικά πολιτιστικά έργα καθώς αποτελούν ουσιαστικό αντίδοτο, εν μέσω δύσκολων συνθηκών και κοινωνικών τριγμών όπως η προσφυγική κρίση και η πανδημία του COVID-19.

Κύριος άξονας του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί η ενθάρρυνση της σχέσης του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κλπ. Μία σειρά από εποικοδομητικές, διαδραστικές δραστηριότητες. όπως, εκπαιδευτικές εκδρομές, εργαστήρι εικαστικών, παρουσιάσεις για τα ζώα στην τέχνη και τη λαϊκή παράδοση, νύχτες τέχνης με προβολές μικρού μήκους ταινιών, συζητήσεις με ειδικούς του χώρου έχουν προγραμματιστεί, παράλληλα με την έκθεση, ανοιχτές προς παιδιά και ενηλίκους.

Η Γ.Γ. του Ιδρύματος Χατζηγάκη Ελισάβετ Χατζηγάκη ανέλαβε το συντονισμό της δωρεάς και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η Λέσβος είναι ένα νησί που βρίσκεται ακόμα στο επίκεντρο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα στον τουρισμό ως επακόλουθο της πανδημίας. Συνεπώς, η ενίσχυση του πολιτισμού λαμβάνει καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση μίας αισιόδοξης πραγματικότητας για τους κατοίκους του νησιού, μικρούς και μεγάλους, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει και πόλο έλξης τουριστών καθώς η έκθεση φιλοξενεί πληθώρα ξένων καλλιτεχνών».

Θέμα της έκθεσης, είναι η σχέση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν άνθρωποι και ζώα, εξετάζοντας τις δυναμικές που τις διακρίνουν: τη συνύπαρξη, τη κυριαρχία και τον αποκλεισμό. Ξεκινώντας από τον ορισμό της λογικής και του ενστίκτου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες διερευνούν τις συνδέσεις μεταξύ των ειδών, μέσω της ιστορίας, της πολιτικής, της ηθικής και της παράδοσης.

Η Λέσβος προσφέρει άφθονα σημεία εκκίνησης που υπογραμμίζουν αυτές τις παραλληλίες σε κοινωνικό, φυσικό και πολιτιστικό επίπεδο. Ενόσω η προσφυγική κρίση εντείνεται, άνθρωποι και ζώα αποτυπώνονται στα όρια — συνόρων, περιοχών και καταστάσεων. Τι έννοια αποκτά η νομαδικότητα και των δυο υπό ένα κοινό πρίσμα; Τι μπορούν να μας καταδείξουν οι κοινωνίες των ζώων και ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται και συνυπάρχουν;

Η έκθεση θα διεξαχθεί από 7 Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου 2020.