Transnational Giving Europe: Η πρώτη διακρατική online πλατφόρμα δωρεών στην Ευρώπη και ο ρόλος του HIGGS

Στις 29 Ιουνίου 2020, η FEDORA παρουσιάσε την πρώτη διακρατική online πλατφόρμα δωρεών στην Ευρώπη, κατασκευασμένη από το Διακρατικό Δίκτυο Δωρεάς της Ευρώπης (Transnational Giving Europe Network), για να διευκολύνει τη φιλανθρωπία σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η λύση διατίθεται με την ευκαιρία της έναρξης των εκστρατειών συγκέντρωσης χρημάτων των υποψηφίων των Βραβείων FEDORA 2020.

Η πλατφόρμα στοχεύει στην απλοποίηση της διαδικασίας Ευρωπαϊκών online διασυνοριακών δωρεών μέσω μιας ψηφιακής φιλικής προς τον χρήστη εμπειρίας, επιτρέπει σε άτομα και εταιρείες να κάνουν δωρεές σε σκοπούς και οργανισμούς της επιλογής τους σε όλη την Ευρώπη, επωφελούμενοι από φορολογικές μειώσεις στη χώρα διαμονής τους σε εξασφαλισμένο νομικό και φορολογικό πλαίσιο.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΩΡΙΣΕΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΣΚΟΠΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ TGE
& Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΕΔΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η διασυνοριακή δωρεά παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη υπόκειται σε πολλούς περιορισμούς, καθώς οι δωρητές δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να υποστηρίζουν διαδικτυακές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κοντά στην καρδιά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εθνικοί φορολογικοί κανονισμοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα και η απουσία ομοιομορφίας έχει ως συνέπεια αργές διαδικασίες δωρεών. Σε συνεργασία με άλλους φορείς, η Transnational Giving Europe υποστηρίζει ένα ενιαίο πλαίσιο φιλανθρωπίας στην Ευρώπη με υψηλά πρότυπα χρηστής διακυβέρνησης.

Μέχρι το 2021, η πιλοτική έκδοση της διαδικτυακής Πλατφόρμας Transnational Giving Europe θα αναβαθμιστεί ώστε να συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών χωρών και όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Ο στόχος είναι να καταστεί η λύση προσβάσιμη σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό μη κερδοσκοπικό τομέα, καθιστώντας δυνατή τη συγκέντρωση κεφαλαίων από όλη την Ευρώπη από οποιαδήποτε μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ HIGGS ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αυτή η πρωτοβουλία συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Creative Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ελβετικό Ίδρυμα Φιλανθρωπίας στη Γενεύη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος King Baudouin στις Βρυξέλλες, και υποστηρίζεται από το iRaiser, έναν κορυφαίο ειδικό στην Ευρώπη για λύσεις ψηφιακής συγκέντρωσης χρημάτων για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Δύο οργανισμοί έχουν συμμετάσχει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος και θα είναι επίσης οι πρώτοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στην Ευρώπη που θα χρησιμοποιήσουν αυτήν τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα δωρεών: το FEDORA, η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα που υποστηρίζει την καινοτομία και τον διαπολιτισμικό διάλογο στους τομείς της όπερας και του μπαλέτου, και το Common Goal, ένα φιλανθρωπικό κίνημα που ενθαρρύνει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, τους διευθυντές και τις επιχειρήσεις να δεσμεύσουν τουλάχιστον 1% των κερδών τους σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που βασίζονται στον αθλητισμό και προωθούν τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Πώς, όμως, συμβάλλει στη συγκέντρωση πόρων το Transnational Giving Europe; Με έναν πολύ απλό τρόπο, παρέχοντας μια πολύ σημαντική ωφέλεια σε όσους επιλέγουν να κάνουν δωρεές για κοινωφελή σκοπό, είτε είναι μεμονωμένοι είτε εταιρικοί κάτοικοι των συμβεβλημένων χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία: με κάθε διασυνοριακή δωρεά, ο εκάστοτε δωρητής συνεχίζει να επωφελείται από εθνικές φορολογικές εκπτώσεις στις δωρεές του χάρη στη συνεργασία με τους Εθνικούς Εταίρους της Transnational Giving Europe πανευρωπαΐκά, στις εξής χώρες, πέραν της Ελλάδας:

Αυστρία – Philanthropie Stiftung Österreich
Βέλγιο – King Baudouin Foundation
Βουλγαρία – BCause
Κροατία – European Foundation for Philanthropy and Society Development (EFPSD)
Γαλλία – Fondation de France
Γερμανία – Maecenata Stiftung
Ελλάδα – Higher Incubator Giving Growth & Sustainability – HIGGS
Ουγγαρία – Carpathian Foundation Hungary
Ιταλία – Fondazione Lang Europe Onlus
Ρουμανία – Odorheiu Secuiesc Community Foundation
Ισπανία – Empresa y Sociedad Fundación
Ελβετία – Swiss Philanthropy Foundation
Ηνωμένο Βασίλειο – Charities Aid Foundation

Στην Ελλάδα, Εθνικός Εταίρος του TGE είναι το HIGGS, το οποίο, πιστό στην αποστολή του, παρέχει άλλον έναν τρόπο σύνδεσης των ανά την Ευρώπη Δωρητών με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Πλέον, χάρη σε αυτήν τη συνεργασία, η Κοινωνία Πολιτών στην Ελλάδα έχει έναν ακόμη τρόπο για να προσεγγίσει δυνητικούς χρηματοδότες από το εξωτερικό, προσφέροντας το επιπρόσθετο κίνητρο των φορολογικών απαλλαγών για τις δωρεές τους.

Περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας: www.transnationalgiving.eu/how-does-it-work.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ & ΕΥΡΩΠΗ

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρει μέσω της FEDORA και του προγράμματος Creative Europe σε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής δωρεάς και ενίσχυσης της φιλανθρωπίας στην Ευρώπη. Η νέα διαδικτυακή Πλατφόρμα Διακρατικής Δωρεάς θα είναι σημαντική για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη φιλανθρωπία. Είμαστε ευτυχείς που αυτό το διεπιστημονικό ψηφιακό έργο ιδιωτικού-δημόσιου, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Transnational Giving Europe σε συνεργασία με την FEDORA και την Common Goal (που εκπροσωπεί τους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού) πιθανώς θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό μη κερδοσκοπικό τομέα. Η αλληλεγγύη και η γενναιοδωρία δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τα σύνορα, ειδικά στις σημερινές δύσκολες στιγμές”.

Barbara Gessler
Προϊστάμενος Μονάδας, Creative Europe, Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

“To HIGGS έχει δημιουργηθεί για να δώσει στην κοινωνία μας τα εργαλεία για να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο και αυτή η πολύ τιμητική συνεργασία με το TGE μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό. Η πρόσβαση σε διεθνείς δωρητές ήταν και θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τις κοινωφελείς οργανώσεις στην Ελλάδα, οι οποίες πλέον, είναι σε θέση να προσεγγίζουν διεθνείς χρηματοδότες και να μην υπολείπονται σε ένα βασικό κίνητρο για διασυνοριακή δωρεά, λόγω μη ύπαρξης φορολογικών ελαφρύνσεων. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτού του δικτύου!”

Σωτήρης Πετρόπουλος
Διευθυντής HIGGS

“Σε έναν γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο και με την αύξηση των αβεβαιοτήτων, η πρώτη διαδικτυακή Πλατφόρμα Transnational Giving Europe, που δημιουργήθηκε από το Transnational Giving Europe Network, προσφέρει προστιθέμενη αξία για τις δωρεές. Αυτό το έργο θέτει ένα ψηφιακό εργαλείο στην υπηρεσία της καθαρής ανθρώπινης ανάγκης να δώσει σε σκοπούς που κάποιος έχει στην καρδιά του. Με αυτή τη νέα διαδικτυακή λύση, γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων δωρητών και μη κερδοσκοπικού τομέα και προχωράμε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά φιλανθρωπίας. Το να κάνεις καλό δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο, οπότε ας ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό της γενναιοδωρίας σε όλη την Ευρώπη μαζί!”.

Cvjetana Plavsa-Matic
Πρόεδρος του Transnational Giving Europe

“Πιστεύουμε στις συνεργασίες και στην προώθηση της φιλανθρωπίας. Η δημιουργία μιας πλατφόρμας ψηφιακής δωρεάς σε Ευρωπαϊκή κλίμακα αποτελεί ουσιαστικό ορόσημο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη φιλανθρωπία και την προώθηση της διασυνοριακής γενναιοδωρίας μεταξύ δωρητών και δικαιούχων οργανώσεων, ενώ ταυτόχρονα πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις χρηστής διακυβέρνησης. Το Ελβετικό Ίδρυμα Φιλανθρωπίας είναι υπερήφανο που υποστηρίζει αυτό το έργο που πραγματοποιείται από το δίκτυο Transnational Giving Europe, σε συνεργασία με τη FEDORA και το Common Goal”.

Sabrina Grassi
Γενικός Διευθυντής του Swiss Philanthropy Foundation

“Ως συντονιστής του δικτύου Transnational Giving Europe, το Ίδρυμα King Baudouin βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει αυτήν την καινοτόμο ψηφιακή λύση που θα διευκολύνει επιτέλους τη διασυνοριακή γενναιοδωρία στην Ευρώπη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η ευρωπαϊκή φιλανθρωπία θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον συμπληρωματικό της ρόλο στη δημόσια δράση. Πολλοί Ευρωπαίοι δωρητές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πλατφόρμα για να υποστηρίξουν projects γενικού ενδιαφέροντος στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες υπό τις καλύτερες συνθήκες”.

Ludwig Forrest
Επικεφαλής του International Philanthropy του King Baudouin Foundation