Έφη Μπούρα (Diageo): Το Learning for Life παρέχει υψηλού επιπέδου, πιστοποιημένη και αναγνωρισμένη κατάρτιση

Για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος η Diageo πραγματοποίησε το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Learning for Life» σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση Praksis.

 

Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες εργασιακά ομάδες. Απώτερος στόχος είναι οι συμμετέχοντες μέσα από μία διαδικασία εκπαίδευσης από επαγγελματίες bartenders και barista του Bar Academy να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας και να είναι ανταγωνιστικοί. Το πρόγραμμα από το πρώτο κιόλας έτος πέτυχε το στόχο του. Όλοι οι εκπαιδευόμενοι του πρώτου έτους απορροφήθηκαν σε θέσεις εργασίας στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας.

Αν και φέτος η διεξαγωγή του προγράμματος συνέπεσε με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο. Ωστόσο, οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν συνέβαλαν ώστε να καθυστερήσει η ολοκλήρωσή του αφού υπήρξε ένα διάστημα κατά το οποίο διεκόπη. Η Επικεφαλής Εταιρικών Σχέσεων της Diageo Έφη Μπούρα, μίλησε στο Csrnews.gr για τη σπουδαιότητα του προγράμματος, τη συμβολή του στις ζωές κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων και τους μελλοντικούς του στόχους.

 

Φέτος, η διεξαγωγή του Learning for Life συνέπεσε με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Η κρίση αυτή κατά πόσο επηρέασε την ολοκλήρωση του προγράμματος στην Ελλάδα; Τι αλλαγές σημειώθηκαν για την ομαλή έκβαση του προγράμματος;

 

Ε.Μ.: Βλέποντας τη ραγδαία εξάπλωση του Covid-19, το βασικό μας μέλημα στην Diageo ήταν να διασφαλίσουμε την υγεία των συμμετεχόντων, των σπουδαστών και των συνεργατών μας, με την ίδια προσήλωση που το κάνουμε για τους εργαζομένους μας. Έτσι αποφασίσαμε, πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, να διακόψουμε το πρόγραμμα Learning for Life που είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, με στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και επαγγελματικές δεξιότητες, προκειμένου να ενταχθούν με επιτυχία στους κλάδους της Εστίασης, της Φιλοξενίας και της Διασκέδασης. Παρόλα αυτά, η επαφή με τους σπουδαστές παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown και στην επικοινωνία μαζί τους δεν έπαυαν να μας υπενθυμίζουν πόσο πολύ θέλουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα. Φυσικά, δε θα μπορούσαμε παρά να μείνουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας. Έτσι, με τη βοήθεια των συνεργατών μας, της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Praksis και του εκπαιδευτικού κέντρου Bar Academy,  επανασχεδιάσαμε τον τρόπο υλοποίησής του, προκειμένου να τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να επαναλειτουργήσει την 1η Ιουνίου, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μετά και την ολοκλήρωση της 2ης χρονιάς του προγράμματος στην Ελλάδα, τι feedback έχετε; Σε τι βαθμό έχουν βοηθηθεί οι συμμετέχοντες;

 

Ε.Μ.: Η αξιολόγηση του προγράμματος από τους ίδιους τους σπουδαστές, δείχνει ότι τόσο η πιστοποιημένη και αναγνωρισμένη από το σύνολο του κλάδου τεχνική κατάρτιση που λαμβάνουν στους τομείς Bartending και Barista, η εξειδικευμένη γνώση γύρω από τα αποστάγματα, το κρασί και τη μπύρα, όσο και η εκπαίδευση για την ανάπτυξη των επαγγελματικών και συμπεριφορικών τους δεξιοτήτων, είναι υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διασύνδεσή της με την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μάλιστα, θα ήθελα να επισημάνω ότι όλοι οι απόφοιτοι του 1ου έτους του Learning for Life βρήκαν εργασία στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας, σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δήλωσαν ότι κατάφεραν να επιτύχουν πολύ καλά αμειβόμενη εργασία. Άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός του προγράμματος, καθώς απευθύνεται σε νέους 18-35 ετών που προέρχονται από εργασιακά ευάλωτες ομάδες. Φέτος ειδικά, αποφασίσαμε να προσφέρουμε και δύο υποτροφίες, δίνοντας την ευκαιρία σε 2 αποφοίτους μας να τελειοποιήσουν την εκπαίδευση τους στους τομείς Bartending ή Barista παρακολουθώντας σεμινάρια υψηλότερου και πιο εξειδικευμένου επιπέδου στο Bar Academy, τον εκπαιδευτικό συνεργάτη του προγράμματος.

 

Θεωρείτε ότι ο τίτλος «Learning for Life» επιβεβαιώνεται μέσα από τη διαδικασία παρακολούθησης; Ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία δίνεται έμφαση;

 

Ε.Μ.: Το Learning for Life είναι ένα από τα πολλά σημαντικά προγράμματα της Diageo που υλοποιεί προκειμένου να υποστηρίξει τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη της απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους. Είναι μία διεθνής πρωτοβουλία της Diageo που έχει σχεδιαστεί για να εμπνεύσει και να μεταμορφώσει τις ζωές των κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019 ακολουθώντας τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά εστιάζοντας σε νεαρές ηλικιακές ομάδες, καθώς είναι αυτές που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης και που απειλούνται περισσότερο από τις δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας.

Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-35 ετών που ανήκουν σε εργασιακά ευάλωτες ομάδες με στόχο να τους βοηθήσει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στους κλάδους του Τουρισμού και της Ψυχαγωγίας, μέσω της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους, ενώ η διάρκειά του φτάνει τις 4 εβδομάδες. Oι μαθητευόμενοι συμμετέχουν σε δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πιστοποιημένη κατάρτιση στην τέχνη της παρασκευής και προσφοράς ποτού και καφέ, εξειδικευμένη αλλά και βιωματική εκπαίδευση σχετικά με τα αποστάγματα, το κρασί και την μπύρα από ειδικούς συνεργάτες, καθώς και σεμινάρια για την ενδυνάμωση της προσωπικότητας και των διαπροσωπικών τους ικανοτήτων.

Έχετε θέσει κάποιους στόχους για τα επόμενα χρόνια διεξαγωγής του προγράμματος και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

Ε.Μ.: Η φιλοδοξία μας στη Diageo είναι να είμαστε μία από τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις, τις πλέον αξιόπιστες και τις πιο ευυπόληπτες. H λειτουργία μας με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο κάθε μέρα, σε όλη τον κόσμο, όπως άλλωστε δηλώνει και το όραμά μας, σημαίνει να στηρίζουμε τις κοινωνίες, να προστατεύουμε και να διατηρούμε τους φυσικούς πόρους και να διασφαλίζουμε ότι το αλκοόλ παίζει θετικό ρόλο στην κοινωνία.

H δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε το Learning for Life, να το επεκτείνουμε σταδιακά τόσο σε αριθμό σπουδαστών, όσο και σε αριθμό πόλεων ανά την Ελλάδα, να εντάξουμε στην εκπαίδευση τις digital εκπαιδευτικές πλατφόρμες που διαθέτει η Diageo παγκοσμίως για τη δια βίου εκπαίδευση των συνεργατών της, να εμπλέξουμε περισσότερους εμπορικούς μας συνεργάτες στην υποστήριξη του προγράμματος, ενώ όταν οι συνθήκες της πανδημικής κρίσης το επιτρέψουν, να καταφέρουμε να προσφέρουμε στους σπουδαστές του Learning for Life την εμπειρία της πρακτικής άσκησης σε ένα από τα μεγαλύτερα events που διοργανώνει η Diageo στην Ελλάδα, το World Class Fine Drinking Festival.