Γεωργία Καλεμίδου (Senior Manager, Συμβουλευτικό Τμήμα, KPMG): Υποστηρίζουμε εργοδότες και εργαζομένους

    Για τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης και συμβουλευτικής καριέρας της KPMG μας μιλά η Γεωργία Καλεμίδου, Senior Manager, Συμβουλευτικό Τμήμα, KPMG, που εδώ και 27 χρόνια υποστηρίζουν τους εργαζόμενους «εκτός εργασίας» να βρεθούν «…εντός ευκαιρίας».

    Πόσα χρόνια προσφέρετε στην KPMG τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης και συμβουλευτικής καριέρας (outplacement and career counseling) και σε ποιους απευθύνονται;  

    Η KPMG παρέχει τα προγράμματα αυτά εδώ και 27 χρόνια, υποστηρίζοντας εργοδότες και εργαζομένους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον τερματισμό της συνεργασίας τους και να μεταβούν γρήγορα και ομαλά στη νέα κατάσταση. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε εργαζόμενους όλων των διοικητικών επιπέδων καθώς και ειδικοτήτων, προερχόμενους τόσο από πολυεθνικές όσο και από ελληνικές εταιρείες.

    Τι περιλαμβάνει το περιεχόμενο των προγραμμάτων;

    Έχοντας ως γνώμονα την όσο το δυνατό καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των συμμετεχόντων καθώς και των εταιρειών/πελατών μας, έχουμε δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο portfolio προγραμμάτων τα οποία απαντούν στις  διαφορετικές ανάγκες κάθε συμμετέχοντα. Έτσι, κάποιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε:

    • αναζήτηση της επόμενης θέσης εργασίας,
    • ανάληψη επιχειρηματικής δράσης
    • αναζήτηση εργασίας ως Ελεύθερος Επαγγελματίας
    • υποστήριξη στην ενίσχυση επαγγελματικών γνώσεων & δεξιοτήτων
    • ομαλή μετάβαση στη συνταξιοδότηση (retiring, not expiring).

    Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι προσαρμόζουμε τα προγράμματά μας στα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων καθώς και στις απαιτήσεις των εταιρειών, εστιάζοντας την ανταπόκριση μας στις ανάγκες κάθε συμμετέχοντα (αναφορικά με την καριέρα του). Ο κάθε συμμετέχοντας υποστηρίζεται ενεργά σε θέματα που αφορούν την καριέρα του και το συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών που σχεδιάζεται από κοινού μαζί του και το οποίο ακολουθεί για την επίτευξη των επαγγελματικών του στόχων. Ενδεικτικά, σε ένα πρόγραμμα για την αναζήτηση της επόμενης θέσης εργασίας, οι υπηρεσίες μας εστιάζουν τόσο στην προετοιμασία του συμμετέχοντα για τη σωστή διαχείριση θεμάτων που αφορούν στην αγορά εργασίας όσο και στην αναζήτηση ευκαιριών που ταιριάζουν στο επαγγελματικό του προφίλ.

     Πώς έχει επηρεάσει η περίοδος του COVID-19 το πλαίσιο αυτό;

    Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που βιώνουμε στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, εμείς στην KPMG συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας μέσα από τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης και συμβουλευτικής καριέρας.

    Η υποστήριξη προς τους συμμετέχοντες στα προγράμματα συνεχίστηκε κανονικά στο πλαίσιο της εξ ’αποστάσεως εργασίας και χωρίς καμία διακοπή προς τους συμμετέχοντες. Μάλιστα, η συνεργασία έγινε ακόμα πιο εντατική, δεδομένου ότι πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης υποστήριξης από την έμπειρη ομάδα μας και της καθοδήγησής τους ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά διάφορα θέματα στην αγορά εργασίας. Έτσι, είμασταν και παραμένουμε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους συμμετέχοντες, υποστηρίζοντάς τους στη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και καθοδηγώντας τους στην καλύτερη ανταπόκριση σε ευκαιρίες της αγοράς (όπως προετοιμασία εν όψει ψηφιακών συνεντεύξεων με πιθανούς εργοδότες, διαχείριση θεμάτων δικτύωσης στην αγορά, αξιοποίησης ψηφιακών μέσων για την ανεύρεση ευκαιριών, κ.α.). Παράλληλα, συνεχίζουμε τις εντατικές ενέργειες δικτύωσης στην αγορά, τις επαφές μας με στελέχη της αγοράς, δίνοντας έμφαση στην αποτύπωση των τάσεων της αγοράς και την αναζήτηση ευκαιριών εργασίας.

    Ως KPMG συνεχίζουμε αφοσιωμένοι και προσηλωμένοι το έργο μας, προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις αλλαγές που συνεχίζει να επιφέρει η περίοδος COVID-19, ενισχύοντας τη δυναμική μας παρουσία και προσφέροντας στα άτομα ευκαιρίες για την επόμενη μέρα, επιμένοντας στο μόττο μας: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχουν ευκαιρίες».

    Πώς μπορεί να βοηθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα κάποιον και μάλιστα όταν είναι έμπειρο στέλεχος που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στην αγορά εργασίας;

    Κάθε στέλεχος με το οποίο συνεργαζόμαστε, λιγότερο ή περισσότερο έμπειρο, μπορεί να ωφεληθεί από τα προγράμματα αυτά. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι και η εμπειρία της KPMG, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά και τις προσπάθειες κάθε στελέχους, οδηγούν σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα συνεργασίας που προσθέτει αξία στη συνολική προσπάθεια του συμμετέχοντα.

    Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη το επαγγελματικό προφίλ κάθε στελέχους (τις θέσεις που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα, τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει, τις δεξιότητες καθώς και τις επιθυμίες του ως επαγγελματίας) επιλέγουμε το κατάλληλο έμπειρο στέλεχος από την ομάδα μας που θα αποτελέσει τον προσωπικό του σύμβουλο. Μέσα από τη συνεργασία αυτή είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε το στέλεχος να επαναπροσδιορίσει του δικούς τους επαγγελματικούς στόχους και προτεραιότητες και στη συνέχεια να αναζητήσουμε τις κατάλληλες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας που ταιριάζουν σε εκείνον και την καριέρα του. Παράλληλα, είμαστε δίπλα του σε όλη τη διάρκεια αναζήτησης της επόμενης επαγγελματικής του κίνησης, συμβουλεύοντάς το και βοηθώντας τον να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις ευκαιρίες και ενέργειες στην αγορά.

    Μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας «Εκτός Εργασίας. Εντός Ευκαιρίας» πόσοι και με ποιον τρόπο έχουν επωφεληθεί;

    Η KPMG βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια κοντά στην αγορά εργασίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα άτομα που βρίσκονται σε αναζήτηση του επόμενου επαγγελματικού του βήματος. Ενδεικτικά, το 2011 ξεκίνησε το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Εκτός Εργασίας. Εντός Ευκαιρίας», στόχος του οποίου ήταν η ενίσχυση των δεξιοτήτων στελεχών κατά την αναζήτηση νέας θέσης εργασίας. Έτσι, πραγματοποιήθηκαν 11 workshops στα οποία συμμετείχαν 230 στελέχη που αναζητούσαν την περίοδο εκείνη το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα. Η απήχηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και η βοήθεια προς τα στελέχη σημαντική. Ανάλογα ήταν και τα σχόλια συμμετεχόντων, όπως ενδεικτικά «Νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνομαι ότι έχω μεγαλύτερο πεδίο να κινηθώ. Από εδώ και στο εξής γνωρίζω καλύτερα τα σημαντικότερα εργαλεία, αποφεύγοντας λάθη».

    Ανάλογες πρωτοβουλίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός εργασίας. Εντός ευκαιρίας» και σε συνεργασία και με άλλους φορείς (όπως π.χ. με το ΙΜΑΔ της ΕΕΔΕ). Μάλιστα από το 2018 η KPMG, σε συνεργασία με τη Samsung και το Κέντρο Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, διεξάγει τα προγράμματα «Εκτός Εργασίας. Εντός Ευκαιρίας»,  τα οποία αφορούν θέματα διαχείρισης καριέρας και αναζήτησης ευκαιριών στην αγορά για άτομα με ή και χωρίς εργασιακή εμπειρία. Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει πάνω από 120 άτομα στα προγράμματα αυτά και ευελπιστούμε σε πολλά περισσότερα επωφελούμενα άτομα τα επόμενα χρόνια.

    Στην KPMG εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, κάνοντας πράξη τις αξίες της Εταιρείας μας και συνδράμουμε στις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας. Θεωρούμε πως η συγκυρία του COVID-19 θα κάνει εντονότερη την ανάγκη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για αυτό και η υποστήριξή μας προς τα άτομα που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί δυναμικά, όπως κάνουμε με προσήλωση εδώ και σχεδόν 3 δεκαετίες.