Σοφία Κουβελάκη: Ευρωπαία Ηγέτης του Ιδρύματος Ομπάμα

To Ίδρυμα Ομπάμα επιλέγει τη Σοφία Κουβελάκη, Γενική Διευθύντρια της The HOME Project ως μέλος του διαδικτυακού προγράμματος Leaders: Europe, με ημερομηνία έναρξης στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. 

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 35 αναδυόμενους ηγέτες που εκπροσωπούν 18 χώρες από όλη την Ευρώπη. Μέσα από το έργο τους στις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, οι ηγετικές αυτές φυσιογνωμίες, επιδεικνύοντας προσήλωση σε μια ηγεσία που βασίζεται σε αξίες, πραγματοποίησαν ριζικές αλλαγές στις κοινότητές τους. Η εργασία τους καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και εστιάζεται σε διαφόρους τομείς, συμπεριλαμβανομένων, και χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά: σε οικονομικές ανισότητες; κατά του ρατσισμού; στη δημόσια υγεία; στην ενίσχυση της δημοκρατίας; στην τεχνολογία και στο προστασία δεδομένων; στη κλιματική αλλαγή; και στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης.

Η Σόφια είναι η Γενική Διευθύντρια της The HOME Project, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρέχει υπηρεσίες παιδικής προστασίας σε ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ηγείται της The HOME Project που έχει δημιουργήσει 11 ξενώνες στην Αθήνα, υποστηρίζοντας περισσότερα από 520 παιδιά και δημιουργώντας 140 θέσεις εργασίας για την Ελληνική αλλά και την προσφυγική κοινότητα. Η βασική προσέγγιση της για την επίλυση του ζητήματος είναι η έμφασή που δίνει στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων μεταξύ της τοπικής και της προσφυγικής/μεταναστευτικής κοινότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων παιδιών.

Ενώ τα προηγούμενα προγράμματα Leaders διαρκούσαν πολλές ημέρες και απαιτούσαν την φυσική παρουσία των μελών, τώρα το πρόγραμμα Leaders: Europe έχει προσαρμοστεί πλήρως διαδικτυακά στις συνθήκες της πανδημίας COVID-19. Στο πλαίσιο του εξάμηνου προγράμματος τα μέλη θα έχουν διαδικτυακές εβδομαδιαίες διαδραστικές συνεδρίες, μέσω των οποίων θα βελτιώσουν τις ηγετικές τους δεξιότητες, θα οικοδομήσουν σχέσεις με μια μικρή ομάδα Ευρωπαίων συνομιλητών και θα συνεργαστούν με ηγετικά μέλη του Ιδρύματος Ομπάμα ώστε να ανακαλύψουν νέους τρόπους που θα επιφέρουν τις αλλαγές που επιδιώκουν. Τα μέλη θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε άλλα διαδικτυακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών εκδηλώσεων και συνομιλιών one-on-one με έμπειρους μέντορες και ηγέτες του παγκόσμιου δικτύου του Ιδρύματος Ομπάμα.

Ως επέκταση των διεθνών περιφερειακών προγραμμάτων Leaders του Ιδρύματος Ομπάμα, τα οποία ξεκίνησαν στην Αφρική το 2018 και την Ασία-Ειρηνικό το 2019, το Leaders: Europe έχει σχεδιαστεί για να εμπνέει, να ενδυναμώνει και να συνδέει τους αναδυόμενους ηγέτες ώστε να αλλάξουν τον κόσμο. Ο προγραμματισμός του Ιδρύματος Ομπάμα στην Ευρώπη ξεκίνησε το 2019 στο δημαρχείο του Βερολίνου, όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα ενώθηκε με περισσότερους από 300 νέους ηγέτες από όλη την Ευρώπη για να συζητήσουν τη σημασία της κοινότητας, της ηγεσίας και της συμμετοχής των πολιτών. Το πρόγραμμα Leaders: Europe δείχνει τη συνεχή δέσμευση του Ιδρύματος στην περιοχή της Ευρώπη, καθώς και την πεποίθηση ότι αυτοί οι 35 αναδυόμενοι ηγέτες, μέσω της εξαιρετικής δουλειάς τους στις κοινότητές τους, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά τις χώρες τους, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Το ξεκίνημα αυτού του προγράμματος έρχεται επίσης μετά από έκκληση του Προέδρου Ομπάμα νωρίτερα φέτος για μια νέα γενιά ηγετών που θα μετατρέψει τον δικαιολογημένο θυμό σε ειρηνική, συνεχή και αποτελεσματική δράση. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Το πρόγραμμα Leaders: Europe πραγματοποιείται μέσω γενναιόδωρων συνεισφορών από χορηγούς, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Rumi, ενός οργανισμού που επικεντρώνεται στην υποστήριξη της επόμενης γενιάς ηγετών μέσω της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Για να μάθετε περισσότερα για τη Σοφία Κουβελάκη, Γενική Διευθύντρια της The HOME Project, κάντε κλικ εδώ.

Γνωρίστε τους νέους ηγέτες του Leaders: Europe και μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.