Το Παιδικό Χωριό SOS της Θράκης επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε το απόγευμα της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου την Αλεξανδρούπολη, για να γνωρίσει από κοντά το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε ένα σπίτι SOS για να συναντήσει τα παιδιά και να συνομιλήσει με την Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής των Παιδικών Χωριών SOS στη Θράκη κα Φελίνα Καζάκου, τον Διευθυντή του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης κ. Γιώργο Βαφέα αλλά και τους συνεργάτες τους, για τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή. Κατά τη συζήτησή τους η κα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τους τρόπους που μπορεί να ενισχυθεί το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, ενώ τα παιδιά του Κέντρου Ημέρας ΑΜΕΑ, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Παιδικού Χωριού SOS, της δώρισαν ένα όμορφο κεραμικό αντικείμενο φτιαγμένο με πολλή αγάπη.

Τα Παιδικά Χωριά SOS από το 2009 λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης:

  • το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, από το 2009, στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν 30 παιδιά και απασχολεί 17 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων
  • το Κέντρο Ημέρας για ΑΜΕΑ στο Αρίστηνο, το οποίο λειτουργεί σε ημερήσια βάση με σκοπό την υποστήριξη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση παιδιών και ενηλίκων ΑΜΕΑ και απασχολεί 11 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων
  • τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Κομοτηνή από το 2012 και στις Σάπες από το 2017 για οικογένειες σε κρίση και στα οποία προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης σε περίπου 250 οικογένειες ετησίως. Εργάζονται 12 επιστήμονες και δραστηριοποιούνται 50 εθελοντές.
  • Από το 2017 τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής προς τους υποψήφιους αναδόχους γονείς, τους επαγγελματίες των δομών παιδικής προστασίας και τους επαγγελματίες των φορέων που υλοποιούν τις διαδικασίες αναδοχής.

Τα προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS στη Θράκη είναι φορείς εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών  φοιτητών του Δ.Π.Θ και της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό και εθνικό έργο στην ακριτική αυτή περιοχή της χώρας, που δημιουργήθηκε με γνώμονα όχι μόνο την παρουσία ενός προνομιακού έργου στη Θράκη και την επαγγελματική υποστήριξη νέων επιστημόνων, αλλά περισσότερο και πάνω απ’ όλα την υποστήριξη του μέλλοντος της περιοχής, μέσα από την υποστήριξη παιδιών σε ανάγκη αλλά και οικογενειών σε κρίση.