«Η φωνή του πολίτη ακούστηκε» στα πλαίσια του Οικολογικού Τριήμερου στην Αστυπάλαια

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.

Τομή στον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια συζήτηση και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν ήταν η σημαντικότερη κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας στα πλαίσια του Οικολογικού Τριήμερου στην Αστυπάλαια 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 25-26-27 Σεπτεμβρίου, με διοργανωτές τον Δήμο του νησιού και το ECOCITY.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων στο επίκεντρο των δράσεων και των συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Ανεμογεννήτριες,  την Κυκλική Οικονομία και την Ανακύκλωση καθώς και την Βιώσιμη Κινητικότητα και την Ηλεκτροκίνηση.

Περισσότεροι από 16 έγκριτοι ομιλητές, ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων εισηγήθηκαν σε συνεδρίες και υπεύθυνα απάντησαν ερωτήματα των πολιτών κατά τις συναντήσεις του δημόσιου διαλόγου, που διεξήχθη μεταξύ των κατοίκων της Αστυπάλαιας επί των κρίσιμων ζητημάτων – περιβαλλοντικών και οικονομικών- που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής τους, την τουριστική ταυτότητα του νησιού και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, οι μαθητές διεξήγαγαν έρευνα, συγκεντρώνοντας απαντήσεις από 101 πολίτες, τα συμπεράσματα της οποίας  παρουσιάστηκαν στις επιμέρους συνεδρίες και δημιούργησαν συμβολικές κατασκευές αντλώντας θέματα από το πρόγραμμα του Τριημέρου. Συγκεντρωτικά, επίσης, τα επέδωσαν στον Δήμαρχο κ. Κομηνέα κατά την λήξη των εκδηλώσεων.

Επιπλέον, 30 εκπαιδευτικοί της Αβάθμιας και βαθμιας εκπαίδευσης από 4 νησιά, φιλοξενούμενοι του Δήμου Αστυπάλαιας, συμμετείχαν σε βιωματικό σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου γνώρισαν νέες πρακτικές και τεχνικές προσέγγισης των οικολογικών θεμάτων.

Στο πλαίσιο της θεματικής για την Ηλεκτροκίνηση, και για όλη την διάρκεια του τριήμερου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη και test ride ηλεκτροκίνητου δικύκλου.

Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν με φυσική παρουσία αλλά και με εξ΄αποστάσεως σύνδεση ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο ΓΓ ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος, ο ΓΓ ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης,  ο Ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο Βουλευτής και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Ζήσης Τζικαλάγιας, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Κρεμλής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Δήμαρχοι Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, Πάτμου κ. Ελευθέριος Πέντες  και ο Αντιδήμαρχος Βριλησσίων κ. Αλέξης Μαυραγάννης.

Στην πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων συνέπραξαν η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η ΚΕΔΕ και ο ΕΟΤ.

Η απήχηση της πρωτοβουλίας του Δήμου Aστυπάλαιας και του ECOCITY ήταν μεγάλη και ήδη έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον να οργανωθούν παρόμοιες δράσεις και σε άλλους Δήμους, ενώ η Δημοτική Αρχή της Αστυπάλαιας σχεδιάζει να το θεσμοθετήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του Τριήμερου στην Αστυπάλαια εκτιμάται ότι περισσότεροι από 750 πολίτες  συμμετείχαν συνολικά σε όλες τις δράσεις με φυσική παρουσία, τις live stream συνεδρίες παρακολουθούσαν  εξ ολοκλήρου 45 άτομα ανά μέρα ενώ τα μέχρι στιγμής on line views έχουν ξεπεράσει τα 670 και οι ανταποκρίσεις στη σελίδα του fb τις 4000.