Bosch Ελλάδας: Δράσεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο, ωστόσο είναι κοινώς παραδεκτό ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας παραμένει η κλιματική αλλαγή.

Μια κλιματική αλλαγή με συνέπειες που δυστυχώς τις βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο συχνά και έντονα τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης και με κοινωνική ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η Bosch Eλλάδας έχει ήδη αναλάβει ενεργά δράσεις προκειμένου να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα ως εταιρεία.

Με έργα στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας, των ενεργειακών κτιρίων, της ευφυούς γεωργίας αλλά και με την προσωπική συμβολή των εργαζόμενών της, η Βοsch Eλλάδας συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη του στόχου του Ομίλου που είναι το μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα.

Συγκεκριμένα στον τομέα της πράσινης αυτοκίνησης, η εταιρεία εγκατέστησε στον υπαίθριο χώρο στάθμευσής της, στο Κορωπί, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Όσοι εργαζόμενοι της Βοsch αλλά και επισκέπτες διαθέτουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, απολαμβάνουν πλέον μια νέα εμπειρία γρήγορης και εύκολης φόρτισης του οχήματός τους. Και για τους εργαζόμενους όμως που διαθέτουν συμβατικό Ι.Χ, η παρουσία και μόνο των σταθμών φόρτισης εντός της εταιρείας αποτελεί ένα μικρό κίνητρο για την χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή την επιλογή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (e-scooter, e-bike). Επιπλέον, η Βοsch έχει προγραμματίσει εντός της επόμενης χρονιάς, να αντικαταστήσει σταδιακά τον στόλο των συμβατικών, εταιρικών της οχημάτων, με υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά.

Παράλληλα με τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η Βοsch εγκατέστησε αισθητήρες ανεύρεσης θέσης στάθμευσης, όπου μέσω μιας εφαρμογής φαίνονται ποιες θέσεις είναι ελεύθερες ή κατειλημμένες,  μειώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το χρόνο αναζήτησης θέσης πάρκινγκ για εργαζόμενους και επισκέπτες και κατ’ επέκταση και την εκπομπή ρύπων από τα αυτοκίνητά τους. Το συγκεκριμένο έργο που υλοποιήθηκε πρόσφατα, πέραν του ότι θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες της εταιρείας, θα είναι διαθέσιμο και προς επίδειξη τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς (Δήμους, ιδιοκτήτες γκαράζ στάθμευσης, εταιρείες, εμπορικά κέντρα κ.λπ.).

Όσον αφορά τα κτιριακά και εκεί η Βοsch Eλλάδας υλοποίησε μια σειρά από έργα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας. Για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των κτιριακών της εγκαταστάσεων, επέλεξε ως βάση τον νέο λέβητα συμπύκνωσης αερίου Bosch Condens 5000W, με υψηλό βαθμό απόδοσης που αγγίζει το 109,5% (Hi). Η δυνατότητα υλοποίησης συστοιχίας 10 συσκευών, συνολικής ισχύς 1000kW και εύρος λειτουργίας από 20% έως 100%, προσέφερε όχι μόνο μεγάλη εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου, αλλά και σημαντική μείωση της εκπομπής ρύπων CO & ΝΟx. Παράλληλα αντικατέστησε όλους τους λαμπτήρες στο κτίριο, με led φωτισμό, μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση. Για το 2021 η Bosch έχει προγραμματίσει  την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  πάνελ στον χώρο του πάρκινγκ της, η οποία προβλέπεται να καλύψει έως και το 95% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Στον τομέα της ευφυούς γεωργίας, η Βοsch Eλλάδας κατάφερε μέσα από την ανάληψη πολλαπλών έργων πανελλαδικής εμβέλειας , να συμβάλλει στην αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων. Χάρη στην λήψη δεδομένων που παρέχουν τα έξυπνα συστήματα γεωργίας της Βοsch, πολλοί Έλληνες καλλιεργητές πέτυχαν να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά ποσοστό >20%.

Ένθερμοι υποστηρικτές αλλά και συνοδοιπόροι των πράσινων δράσεων της Bosch Eλλάδας δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους εργαζόμενους της, οι οποίοι ήδη από τις αρχές της χρονιάς προχώρησαν στην αντικατάσταση όλων των πλαστικών ποτηριών στην εταιρεία με βιοαποικοδομήσιμα ποτήρια πολλαπλών χρήσεων από μπαμπού. Χάρη σε αυτήν τους την πρωτοβουλία, τα πλαστικά ποτήρια που καταλήγουν στο περιβάλλον σε ετήσια βάση, αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 25.000.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Όμιλο Βοsch. Μάλιστα, ως η πρώτη βιομηχανική εταιρεία παγκοσμίως που θα έχει επιτύχει μέχρι το τέλος του 2020, την μηδενική εκπομπή ρύπων, ο Όμιλος Bosch προχώρησε στην σύσταση μιας νέας θυγατρικής, της Bosch Climate Solutions που θα έχει ως αντικείμενο, την παροχή συμβουλευτικής, σε εταιρείες που επιθυμούν να επιτύχουν εξίσου μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.