ΥΠΕΝ: Σταθερά υπέρ της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55%

Ο νέος Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα και η βιοποικιλότητα στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος.

Τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ του φιλόδοξου στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, ως μονόδρομο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου ήταν o Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα -όπου επετεύχθη  αρχική συμφωνία στην πλειοψηφία των διατάξεων του σχετικού νέου κανονισμού- καθώς και η υιοθέτηση σχεδίου συμπερασμάτων για τη βιοποικιλότητα και την ανάγκη για επείγουσα δράση.

Αναφορικά με τον νέο Ευρωπαϊκό Νόμο του Κλίματος, ο κ. Αραβώσης, υπογράμμισε ότι για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης των εκπομπών τουλάχιστον κατά 55%, ήδη η ελληνική Κυβέρνηση υλοποιεί γενναίες πράσινες και φιλόδοξες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, όπως η απολιγνιτοποίηση, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ,  η προώθηση της κυκλικής οικονομίας – πριν από λίγες ημέρες ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος για τα πλαστικά μιας χρήσης- καθώς και η αλλαγή στο σύστημα διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως τόνισε ο γγ,  αποτυπώνονται και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας και στο φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σχετικά με την ανάγκη ανάληψης δράσεων για τη βιοποικιλότητα, ο κ. Αραβώσης  υπογράμμισε ότι ήδη στη χώρα μας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει σε ισχύ τον περιβαλλοντικό νόμο  (ν.4685) με τον οποίο βελτιώνεται το καθεστώς προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και τις  βιώσιμες αρχές περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος ο κ. Αραβώσης είχε συνομιλίες με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία,  Επίτροπο, κ. Frans Timmermans καθώς και με τον γενικό διευθυντή Κλίματος της ΕΕ, κ. Mauro Petriccione, σχετικά με τις περιβαλλοντικές πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα.