ΟΤΕ: Οι δημοφιλέστερες εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών αναβιώνουν

To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ γιορτάζει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και με το μήνυμα «το Μουσείο είναι παντού» δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετάσχει στα δημοφιλέστερα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις του από τη δεκαετία 2010-2020, από όπου και αν βρίσκεται.

Σχολικές ομάδες και οικογένειες μπορούν να παρακολουθήσουν ανασχεδιασμένα επιλεγμένα προγράμματα του Μουσείου ψηφιακά, μέσα από το otegroupmuseum.gr. Τα προγράμματα διεξάγονται από τον Οκτώβριο του 2020 έως και το Μάιο του 2021 και η συμμετοχή του κοινού είναι δωρεάν.

Από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου ανασχεδιάστηκαν και προσαρμόστηκαν στα σύγχρονα ψηφιακά δεδομένα τα πιο δημοφιλή, όπως τα ξεχώρισαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Τα προγράμματα αναβιώνουν σε on line ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε μαγνητοσκοπημένα videos on demand, και απευθύνονται σε μαθητές από όλες τις τάξεις του δημοτικού. Ενδεικτικά:

  • Εργαστήρια Stem (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Δημοτικού), όπως το «Φτιάξε κώδικες και στείλε τηλεγράφημα με σήματα Μορς!» (Νοέμβριος- Μάϊος), όπου, μέσω του προγράμματος Scratch 3.0, τα παιδιά φτιάχνουν τους δικούς τους κώδικες για τη σχεδίαση μορσικού τηλέγραφου, προκειμένου να στείλουν τηλεγράφημα με σήματα Μορς.
  • Εικαστικά και μουσικά εργαστήρια (Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού), όπως το «Ζωγραφίζω το πορτραίτο του Bell, Μισό-Μισό» (Οκτώβριος-Νοέμβριος), όπου τα παιδιά παίρνουν στα χέρια τους φωτογραφίες με τα πρόσωπα των εφευρετών Bell, Morse & Marconi και δημιουργούν το δικό τους μοναδικό έργο. Τα εργαστήρια διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
  • Ψηφιακά Παιχνίδια (Δια ηλικιακό), όπως το «Museum in the dark», όπου τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων καθοδηγούμενα από ήχους.
  • Videos on Demand (Δια ηλικιακό), με μαγνητοσκοπημένες δράσεις και ψηφιακά παιχνίδια, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν από το site του Μουσείου, όποτε το επιθυμούν.

Mobile Excellence Awards 2020: διακρίσεις για τις ξεναγήσεις του Μουσείου με AR εφαρμογές

Η ψηφιακή ξενάγηση με τη χρήση Augmented Reality (AR) εφαρμογών του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών απέσπασε διπλή διάκριση στα φετινά βραβεία Mobile Excellence Awards ’20 της Boussias Communications, κερδίζοντας βραβείο Gold (κατηγορία «Mobile Εφαρμογές στις υπηρεσίες και τη Διακυβέρνηση») και Platinum (κατηγορία «Κλαδικές Mobile Εφαρμογές»). Από το 2018, πάνω από 18.000 επισκέπτες έχουν γνωρίσει τις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου, μέσα από τις ψηφιακές διαδρομές του, με τη βοήθεια της τεχνολογίας Augmented & Virtual Reality.

Όλα τα προγράμματα, -σχολικά και οικογενειακά- του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ έχουν σχεδιαστεί με την υποστήριξη μουσειοπαιδαγωγού και εξειδικευμένου προσωπικού και είναι δωρεάν για το κοινό.

Στόχος του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών είναι η διαφύλαξη και η διάδοση της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, ως μέρους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν πάνω από 4.000 αντικείμενα και 33.000 έγγραφα, όπως χάρτες, τηλεγραφήματα, φωτογραφίες και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.