Earth speaker: Τα παιδιά δίνουν φωνή στον πλανήτη

Τα παιδιά δίνουν φωνή στον πλανήτη μέσω του Earth speaker, ενός διαδραστικού, καλλιτεχνικού έργου που ξεκίνησε ο Olafur Eliasso.

Την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου 2020, ο καλλιτέχνης Olafur Eliasson ζητά από τους πολιτικούς ηγέτες και τους προοδευτικούς, να αποδείξουν ότι ακούν την επόμενη γενιά. Ξεκινώντας από το συλλογικό έργο τέχνης του Eliasson, Earth Speakr, τα μηνύματα των παιδιών για τη μελλοντική ευημερία του πλανήτη διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα #ListenToTheFuture και παραδίδονται στους πολιτικούς, παρακινώντας την αντίδρασή τους.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει συλλογικά στο Earth Speakr από το λανσάρισμά του τον Ιούλιο, επ’ ευκαιρία της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020. Ο Eliasson ξεκίνησε το πολυμερές έργο τέχνης – με μία εφαρμογή και έναν ιστότοπο διαθέσιμο σε 25 γλώσσες – προκειμένου να προβάλλει τις ελπίδες και τις ανησυχίες των παιδιών σχετικά με τη κλιματική αλλαγή, προωθώντας παράλληλα τη διαγενεακή ανταλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η τέχνη και ο πολιτισμός παρέχουν έναν χώρο, ένα σημείο συνάντησης, στο οποίο συνδέονται και μοιράζονται τις απόψεις τους, ενώ παράλληλα γιορτάζουν τις διαφορές τους. Όταν ασχολείσαι με ένα έργο τέχνης, μπορείς να αποκτήσεις μια αίσθηση ότι γίνεσαι κατανοητός, βλέποντας τις ιδέες σου να αντικατοπτρίζονται στη μορφή και τη δομή του έργου. Για μένα, αυτή η αμφίδρομη ανταλλαγή είναι απαραίτητη. Το Earth Speakr είναι ένα έργο τέχνης φτιαγμένο από παιδιά που εκφράζονται δημιουργικά για το κλίμα και το δικό τους μέλλον. Το έργο σάς προσκαλεί να ακούσετε τα λαμπρά, αστεία και, όπως είναι αναμενόμενο, ειλικρινά και γεμάτα πόνο μηνύματά τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού αποτελεί μια υπενθύμιση σε όλους μας ότι πρέπει να δείξουμε στα παιδιά – και να το αποδείξουμε μέσω της δράσης που θα αναλάβουμε – ότι οι προσγειωμένες απόψεις τους είναι απολύτως έγκυρες και απαραίτητες για τη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Πρέπει να γίνουν συν-σχεδιαστές του αύριο. Για την αναγνώριση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ακρόασης του παιδιού, ζητάω από τους πολιτικούς και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία, να βάλουν τα δυνατά τους για να το πετύχουν, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε μέρα του χρόνου. – Olafur Eliasson, Καλλιτέχνη.

Τα παιδιά έχουν άποψη

Παιδιά από 70 χώρες μέχρι τώρα, συν-δημιουργούν το έργο τέχνης, κοινοποιώντας τις απόψεις τους – στις μητρικές τους γλώσσες – με τη χρήση των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας της εφαρμογής. Τα μηνύματα που προβάλλονται μέσα από τα βίντεο απευθύνονται στους ενήλικες, αλλά και σε άλλα παιδιά, προσφέροντας λύσεις, ιδέες αλλά και κοινοποιώντας τους προβληματισμούς τους.

Γεια σας, πρέπει να πω κάτι. Παρακαλώ προστατέψτε το περιβάλλον, διαφορετικά δεν θα υπάρχει κανένα μέλλον. Δεν υπάρχει Planet B και δεν υπάρχει Plan B εάν δεν κάνουμε κάτι. Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας. δηλώνει το πεζοδρόμιο στο Κάπφενμπεργκ της Αυστρίας

Μακάρι οι άνθρωποι να έτρωγαν λιγότερα ζώα.δηλώνει ένας τοίχος στο Ταλίν της Εσθονίας

Για κάθε παιδί που γεννιέται, πρέπει να φυτεύεται ένα δέντρο. υποστηρίζει ένα φύλλο από τη Λεϊρία της Πορτογαλίας

Για να διασφαλιστεί η ακρόαση των μηνυμάτων των παιδιών, πάνω από 108 εικονικές ή δια ζώσης Earth Speakr εκδηλώσεις, που οργανώνονται από ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο, προσκαλούν ενεργά τα παιδιά να γίνουν καλλιτέχνες και να ζωντανεύσουν το περιβάλλον τους. Τα Ινστιτούτα Γκαίτε και οι Γερμανικές Πρεσβείες σε ολόκληρη την ΕΕ υποστηρίζουν το έργο τέχνης από την έναρξή του, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να συζητήσουν τα μηνύματά τους από πρώτο χέρι με πολιτικούς της τοπικής κοινότητας. Καινοτόμοι συνεργάτες και εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των Dokk1, Aarhus Public Libraries (Δανία), του πολιτιστικού ιδρύματος TBA21 – Academy Ocean Space (Ιταλία), του World Clean Up Day και του EIT Climate-KIC’s Young Innovators ‘Climathons, ενσωματώνουν το Earth Speakr στις περιβαλλοντικές τους δραστηριότητες.

Το Earth Speakr χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Για να λάβετε μέρος, κατεβάστε την εφαρμογή Earth Speakr από το Google Play ή το App Store και επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://earthspeakr.art/el/

Το Earth Speakr στην Ελλάδα

Όπως το Earth Speakr, έτσι κι εμείς πιστεύουμε ότι τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το παρόν και το μέλλον, και οι φωνές τους πρέπει να ακούγονται από τους σημερινούς ηγέτες για να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον που πρόκειται να μας κληρονομήσουν δεν έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη εξαιτίας της ρύπανσης, της καταστροφής των οικοτόπων, των μαζικών αφανισμών και της κλιματικής αλλαγής. Το Earth Speakr δίνει στα παιδιά μια ελκυστική, αλλά ταυτόχρονα ισχυρή πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορούν να βρουν τη φωνή τους, να εκφραστούν και να ενισχύσουν τα μηνύματά τους. Και ενώ η γη υποφέρει και τα παιδιά διαμαρτύρονται, οι ενήλικοι παγκόσμιοι ηγέτες ακούν; – Amy (17) & Ella (15) Ιδρυτές του Kids Against Plastic

Στην Ελλάδα, η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece διοργάνωσαν εικονικές και δια ζώσης εκδηλώσεις για να φέρουν το Earth Speakr στα χέρια των παιδιών. Τον Οκτώβριο, ο Olafur Eliasson παρουσίασε το Earth Speakr στο TED Countdown event, μαζί με τον περιβαλλοντικό ακτιβιστή Al Gore και τον μουσικό και ηθοποιό Jadon Smith. Το Studio Olafur Eliasson συνεργάστηκε με κορυφαία ιδρύματα και ειδικούς για τη δημιουργία των εργαλείων του Earth Speakr – τα οποία είναι δωρεάν και διαθέσιμα σε 25 γλώσσες – για να εμπνεύσει τα παιδιά σε μουσεία, βιβλιοθήκες και αίθουσες διδασκαλίας, προκειμένου να μιλήσουν για τον πλανήτη.

Μία απάντηση από όλη τη χώρα

Παιδιά από όλη τη χώρα συμμετέχουν στην ενέργεια, με μηνύματα να φτάνουν από 28 πόλεις, από τη Σπάρτη έως τον Εύοσμο και την Κόμη έως την Κομοτηνή. Τα παιδιά έχουν δημιουργήσει μηνύματα στο Earth Speakr για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να μοιραστούν με  δημιουργικό τρόπο ιδέες ή να υποστηρίξουν διεθνείς περιβαλλοντικές ημέρες όπως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού του Πλανήτη και η Παγκόσμια Απεργία για το Κλίμα. Στην Ελλάδα, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχουν κατηγοριοποιήσει τα μηνύματά τους στις ενότητες: Πόλη, Ρύπανση και Πλαστικά. Με ατομικά μηνύματα που ζωντανεύουν το τοπικό περιβάλλον, το έργο τέχνης αποκαλύπτει μια παγκόσμια εικόνα από υπερτοπικές αντιλήψεις, ενωμένη στο πλαίσιο του έργου τέχνης.

Δεν είμαι κάδος απορριμμάτων! – αναφωνεί η παραλία στην Πλύτρα της Ελλάδας

Γεια σας, εγώ θέλω να είναι καθαρά τα δάση μας και οι ακτές μας, γιατί εγώ θέλω να έχουμε μια ωραία φύση, γιατί όταν βρίσκω σκουπίδια δεν μου αρέσει πολύ να το βλέπω αυτό και θέλω εγώ το περιβάλλον να είναι ωραίο. Σας ευχαριστώ πολύ! – εκλιπαρεί ένα δέντρο στην Ανατολική Αττική της Ελλάδας

Εξερευνήστε το AR Loud Speakrs δια ζώσης ή διαδικτυακά

Στον διαδραστικό ιστότοπο του έργου τέχνης, οι ενήλικες μπορούν να ενισχύσουν τα μηνύματα αυτά δημιουργώντας ένα Loud Speakr – μια μεγάλη συλλογή μηνυμάτων που συγκεντρώνονται στην επαυξημένη πραγματικότητα. Μόλις δημιουργηθούν, τα Loud Speakrs μπορούν να κοινοποιηθούν στο διαδίκτυο και να τοποθετηθούν στον χάρτη του εικονικού κόσμου – σε δημόσιες πλατείες, πάρκα, μπροστά από πολιτικά κτίρια – για να εξερευνηθούν στην πραγματική ζωή μέσω της εφαρμογής Earth Speakr.

Πάνω από 580 Loud Speakrs βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον χάρτη σε εξέχουσες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Αθήνα.

Δείτε το έργο του Olafur Eliasson