Ίδρυμα Vodafone: 10 χρόνια World of Difference

H Ρούλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ιδρύματος Vodafone, και η Αλεξάνδρα Παπανικολάου, υπεύθυνη Προγραμμάτων Κοινωνικής Συνεισφοράς, μιλούν στο CSR Review για τα 10 χρόνια του προγράμματος του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα, τα όσα έχει προσφέρει και τον βαθμό στον οποίο έχει βοηθήσει. Δεν παραλείπουν δε να αναφερθούν στη διαδρομή του Ιδρύματος στη χώρα μας, που μετράει ήδη 18 χρόνια.

 

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο 10ος κύκλος του προγράμματος World of Difference του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα. Ποιες ήταν οι προκλήσεις που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, δεδομένης και της πρωτόγνωρης συγκυρίας της πανδημίας;

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση αποτέλεσε μια πρόκληση όχι μόνο για το πρόγραμμα World of Difference, αλλά και για τη δράση του Ιδρύματος Vodafone συνολικά, στην οποία θεωρώ πως ανταποκριθήκαμε με γρήγορα αντανακλαστικά και ουσιαστική αποτελεσματικότητα, προσαρμόζοντας τα προγράμματά μας στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Μέσω των απεριόριστων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που προέκυψαν και να υποστηρίξουμε και τους νικητές της δέκατης αυτής επετειακής χρονιάς του World of Difference. Μάλιστα, κάποιοι από τους νικητές αντιμετώπισαν την πανδημία ως μια αφορμή για την εξέλιξη των projects τους, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά, με τα κατάλληλα εφόδια, μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο.

Θα αναφέρω ενδεικτικά την περίπτωση του Βασίλη Ραφαήλ, που εργάστηκε στο Κέντρο Νέων Connect Your City, μια πρωτοβουλία της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη του Connect Your City app, μιας δωρεάν mobile εφαρμογής για όλους τους νέους, που μέσω διασκεδαστικών challenges, αναπτύσσουν τον κοινωνικό τους εαυτό. Δεδομένης όμως της κατάστασης, η εφαρμογή αξιοποιήθηκε ώστε να συνδράμει και στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με τους χρήστες να καλούνται πλέον, εκτός από τα challenges, να συμμετάσχουν και σε εθελοντικές δράσεις για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, με βασικά είδη και φάρμακα.

 

Πώς ξεκίνησε το πρόγραμμα World of Difference στη χώρα μας και τι έχει επιτευχθεί μέσα στα δέκα χρόνια της πορείας του; Υπάρχουν κάποια στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του κοινωνικού έργου που έχουν προσφέρει οι νικητές;

Το World of Difference ξεκίνησε να υλοποιείται στην Ελλάδα το 2010 και έκτοτε, με συνέπεια, δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία σε νέους 18-35 ετών να εργαστούν στον ΜΚΟ της επιλογής τους, ενώ το Ίδρυμα Vodafone καλύπτει τον μισθό τους και τις εργοδοτικές εισφορές. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζει την κοινωνική απασχόληση νέων ανθρώπων και ενισχύει το έργο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών στη χώρα μας. Κάθε χρόνο επιλέγουμε νικητές με στόχο την ανάδειξη και στήριξη κοινωνικών ζητημάτων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις στις οποίες οι νικητές αποτελούν και οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή ανήκουν σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, όπως πρόσφυγες, Ρομά ή μέλη της LGBTQ+ κοινότητας.  Έτσι, το πρόγραμμα απαντά στο ζήτημα της ομαλής ένταξης και αποδοχής τέτοιων ομάδων στην αγορά εργασίας, καθώς αυξάνει την πληροφόρηση και τις επιλογές για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξή τους.

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει προσφέρει συνολικά απασχόληση σε 89 νέους, με το 60% να είναι γυναίκες, ενώ παράλληλα έχει συμβάλει έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου 81 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών σε όλη τη χώρα, με το 72% να είναι στην Αθήνα και το 28% στην περιφέρεια.  Έμμεσα έχει ωφελήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο συνανθρώπους μας.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε έρευνα κοινωνικού αντικτύπου που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το HIGGS – Higher Incubator Giving Growth & Sustainability, τον στρατηγικό μας συνεργάτη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αξίζει επίσης να μοιραστούμε ότι το 52% των νικητών του προγράμματος συνεχίζει να εργάζεται στην Κοινωνία των Πολιτών, με το 35% αυτών να παραμένει στον ίδιο Οργανισμό που ξεκίνησε μέσω του προγράμματος, κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, καθώς φανερώνει ότι το πρόγραμμα δίνει μια ουσιαστική ευκαιρία στους συμμετέχοντες που ξεπερνάει την εξάμηνη εργασία που εμείς καλύπτουμε. Επίσης, εκπρόσωποι Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών επιβεβαίωσαν κατά 59% το γεγονός πως το πρόγραμμα συνέβαλε στην αναγνωρισιμότητά τους και στη βελτίωση των δράσεών τους κατά 50%.

 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα έχει τύχει σημαντικής αναγνώρισης και επιβράβευσης, αποσπώντας και κάποιες μεγάλες διακρίσεις. Μπορείτε να μας αναφέρετε αυτές που ξεχωρίζετε;

Στη διάρκεια των ετών το  Ίδρυμα Vodafone έχει λάβει πολλές και σημαντικές διακρίσεις για το World of Difference -ένα πρόγραμμα που μένει πιστό στον διττό του στόχο, αφενός τη στήριξη των νέων και αφετέρου την ενίσχυση των ΜΚΟ- γεγονός που μας γεμίζει υπερηφάνεια. Οι διακρίσεις αυτές προέρχονται από αξιόπιστους θεσμούς εταιρικής υπευθυνότητας, που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της προσφοράς και προωθούν προγράμματα και συνέργειες για το κοινό καλό.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω τέτοιες στιγμές, αυτές θα ήταν οι διακρίσεις που έχουμε λάβει από κοινού με τους νικητές μας. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στη διάκριση για το mobile application Prosvasis Διαδρομες, που ανέπτυξε η  Έφη Δασκαλοπούλου μέσω της εργασίας της στον ΜΚΟ InterMediaKT, στο πλαίσιο του προγράμματος το 2018. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και αφορά στη χαρτογράφηση και καταγραφή προσβάσιμων διαδρομών για άτομα με κινητική αναπηρία σε όλη τη χώρα. Είναι, λοιπόν, τιμή και χαρά μας που η εφαρμογή αυτή είναι διπλά βραβευμένη, καθώς υποστηρίζει έναν τόσο σημαντικό σκοπό, τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

 

 

Ποιοι είναι οι στόχοι και ποια η αποστολή του Ιδρύματος Vodafone;

Συνδυάζοντας την κοινωνική συνεισφορά με τις τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών, αποστολή του Ιδρύματος Vodafone είναι να συνδράμει στην κάλυψη σημαντικών, πάγιων και διαρκών αναγκών στον χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Παράλληλα όμως, υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις για να ανταποκριθούμε σε επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές ή ανθρωπιστικές κρίσεις. Στόχος μας στο  Ίδρυμα Vodafone είναι η επιμόρφωση, η κοινωνική επανένταξη και η βελτίωση των συνθηκών ζωής ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Αυτός, άλλωστε είναι και παγκοσμίως ο σκοπός του Ιδρύματος Vodafone: μέσα από τα προγράμματά του να βελτιώσει τις ζωές 400 εκατ. ανθρώπων, μέχρι το 2025.

Στην Ελλάδα, το  Ίδρυμα Vodafone δραστηριοποιείται από το 2002 και έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 100 κοινωφελείς Οργανισμούς, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα πλήρως εναρμονισμένα και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που έχουν ως στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 

Πέρα από το World of Difference, ποια άλλα προγράμματα υποστηρίζονται από το  Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα αυτή την περίοδο;

Στον τομέα της υγείας, εδώ και 13 χρόνια υλοποιούμε το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε κατοίκους 100 απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, καθώς και το DreamLab app, μια δωρεάν mobile εφαρμογή, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να πάρουμε μέρος σε μια συλλογική προσπάθεια για την επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας και ανεύρεση θεραπείας για τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, υλοποιούμε το Generation Next, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM και καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων, με ελεύθερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και τη βιωματική εκπαίδευση σε εφήβους από όλη την Ελλάδα. Τέλος, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, υποστηρίζουμε το πρόγραμμα Instant Classroom, με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων, μέσω πρόσβασης στην εκπαίδευση με tablets, προεγκατεστημένες εφαρμογές και εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση γλωσσών.

 

Στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Vodafone δραστηριοποιείται εδώ και 18 χρόνια. Ποιοι είναι οι βασικοί σταθμοί σε αυτήν τη διαδρομή και ποιο είναι το αποτύπωμά του στην ελληνική κοινωνία;

Στα 18 χρόνια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, το  Ίδρυμα Vodafone έχει αφήσει σημαντικό και έμπρακτο κοινωνικό αποτύπωμα στη χώρα μας. Στο διάστημα αυτό, έχουμε συνεργαστεί με περισσότερους από 100 Οργανισμούς και φορείς της χώρας για την κάλυψη σημαντικών πάγιων αναγκών, με περισσότερους από 698.000 ωφελούμενους μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Στη διαδρομή, λοιπόν, αυτή θα ξεχώριζα την εξέλιξη του προγράμματος Generation Next, που το 2017 ξεκίνησε ως ένα πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης STEM σε δύο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, σε Θράκη και Δωδεκάνησα, και τρία χρόνια μετά, έχει ψηφιοποιηθεί και έχει φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με περισσότερους από 80.000 ωφελούμενους μαθητές και καθηγητές. Ενώ δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την ανταπόκρισή μας στον τομέα της υγείας, την περίοδο της πανδημίας, όπου θέσαμε τον φορητό εξοπλισμό του Προγράμματος Τηλεϊατρικής στη διάθεση των υγειονομικών περιφερειών της χώρας για την ενίσχυση του έργου τους, ώστε γιατροί του προγράμματος να πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς, προστατεύοντας τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες από άσκοπη έκθεση σε χώρους συνωστισμού.

Επίσης, ιδιαίτερα ξεχωριστή και τιμητική στιγμή ήταν για εμάς όταν το 2018, ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη θετική προοπτική του προγράμματος World of Difference για την ελληνική κοινωνία, προσκάλεσε το  Ίδρυμα Vodafone και τους νικητές σε μια διά ζώσης γνωριμία. Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ως  Ίδρυμα Vodafone, έχετε στοχεύσει σε καίριους τομείς, όπως είναι ο τομέας της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, με προγράμματα που δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλους, μέσα από την τεχνολογία. Αυτό είναι η πεμπτουσία της πραγματικής ισότητας». Ενώ, φέτος τόσο οι νικητές όσο και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Vodafone προσκλήθηκαν να συνομιλήσουν για τη συμβολή του προγράμματος στην κοινωνία των πολιτών με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας,  Γεώργιο Σταμάτη.

 

Πέντε αξιόλογα projects που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του World of Difference
και κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη

 

«Δράσεις Κοινωνικής Εργασίας Δρόμου»

Η Αρχόντω Αντωνάτου εργάστηκε στην Emfasis Foundation το 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος World of Difference, υποστηρίζοντας τη βασική αποστολή του Οργανισμού για προώθηση της Κοινωνικής Εργασίας Δρόμου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζει τις αρχές του Social Streetwork, όπου για κάθε εξυπηρετούμενο παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ παράλληλα σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα συνολικής αντιμετώπισης των αναγκών του. Στους έξι μήνες απασχόλησής της στον Οργανισμό, και μέσω των δράσεων αυτών, η Αρχόντω συνέβαλε στη στήριξη, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (σίτιση, ένδυση, φροντίδα), καθώς και στην ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη περισσότερων από 600 αστέγων, ανέργων και ουσιοεξαρτώμενων.

 

«Crowdfunding καμπάνια περί τυφλότητας»

Το 2018, ο Θοδωρής Τσάτσος εργάστηκε στην ΑΜΚΕ «Διαβάζω για τους άλλους», με στόχο τη δημιουργία του 1ου ιδιόκτητου στούντιο ηχογράφησης για την παραγωγή ακουστικών βιβλίων για τυφλούς.  Όντας ο ίδιος εκ γενετής τυφλός, συνεργάστηκε με τον Οργανισμό, γνωρίζοντας τη σημασία των ακουστικών βιβλίων για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα κείμενο σε έντυπη μορφή. Η crowdfunding καμπάνια που διοργάνωσε είχε ανταπόκριση από περίπου 38.000 δωρητές, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν και ενίσχυσαν το έργο του Οργανισμού για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στη γνώση για όλους.

 

«Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για “σύνδεση” μαθητών με μέντορες»

Το 2018, η Βούλα Χρυσανθακοπούλου εργάστηκε στον ΜΚΟ The Tipping Point. Ο Οργανισμός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή της χώρας, ακόμη και από το πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, να έρθει σε επαφή μέσω live video, με ανθρώπους-πρότυπα (μέντορες) από όλον τον κόσμο, οι οποίοι μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Μέσα στο εξάμηνο εργασίας της, η Βούλα κατάφερε να διευρύνει τη δράση αυτή, που λειτουργεί ως μοχλός προσωπικής και ακαδημαϊκής ανάπτυξης των νέων, φέρνοντας σε επαφή περισσότερους από 1.400 μαθητές με ανθρώπους-πρότυπα από όλον τον κόσμο.

 

«Ίσες ευκαιρίες απασχόλησης για ανθρώπους με νοητική αναπηρία»

Ο Δημήτρης Τουρλίδας εργάστηκε στη διάρκεια του 2020 στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», για τη δημιουργία της πρώτης πανελλαδικώς ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που προωθεί βιογραφικά ανθρώπων με νοητική αναπηρία σε εταιρείες, με στόχο την επαγγελματική απασχόληση και κοινωνική τους ένταξη. Δεδομένης της πανδημίας, η πλατφόρμα αναμένεται να είναι ενεργή το προσεχές διάστημα, περιορίζοντας σημαντικά τον αποκλεισμό των ανθρώπων με νοητική αναπηρία από την έμμισθη απασχόληση.

 

«Δωρεάν STEM εκπαίδευση για μαθητές και εκπαιδευτικούς»

Το 2020, η Ελένη Σακελλαρίδη εργάστηκε στον ΜΚΟ Robotonio, όπου ανέπτυξε την ιστοσελίδα “Innovation for Teachers”, για την ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση STEM. Πρόκειται για ένα site που στοχεύει στη διάδοση καινοτόμων προσεγγίσεων διερευνητικής μάθησης για τη διδασκαλία της εκπαίδευσης STEM, του coding και της διδακτικής αξιοποίησης ψηφιακών μέσων, το οποίο υποστηρίζει παράλληλα και το έργο των καθηγητών που μπορούν να λάβουν δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι διαδικτυακοί εκπαιδευτικοί οδηγοί διατίθενται δωρεάν και ήδη απαριθμούν 520 ωφελούμενους.